O «πόλεμος» των δικαστικών διακοπών- Ποιοι είναι υπέρ και ποιοι αντιδρούν: Το παρασκήνιο της απόφασης “περικοπής”
Οι δικηγόροι το ζήτησαν επίσημα. Οι δικαστικοί υπάλληλοι προς το παρών δεν εχουν τοποθετηθεί, αλλά δείχνουν μάλλον ουδέτεροι. Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων όμως σηκώνει τους τόνους και προσφεύγει στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης
Πέρυσι υπήρξε και πάλι αντίδραση όταν η κυβέρνηση δια του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφάσισε να περιορίσει το χρόνο των δικαστικών διακοπών κατά 15 μέρες τον Ιούλιο και 15 το Σεπτέμβριο. Να παρατείνει δηλαδή το δικαστικό έτος ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των πολλών δικών που ειχαν αναβληθεί στο πρώτο τρίμηνο της υγειονομικής κρίσης.
Τι έδειξε η ζωή ; Πως το πρώτο 15ήμερο, τελικά δεν υπήρξε επαρκής χρόνος για να προσδιοριστούν υποθέσεις. Το δεύτερο κάτι έγινε. Σώθηκε η Δικαιοσύνη από αυτό;
Προφανώς όχι , αλλά ήταν μια κίνηση προσπάθειας επούλωσης.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η κυβέρνηση να παρατείνει ουσιαστικά το δικαστικό έτος , για φέτος, κατά 15 ημέρες, αφού θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Όχι 1 μήνα όπως πέρυσι (παρότι φέτος θα μπορούσαν οι υπηρεσίες να προλάβουν τις προθεσμίες και να προσδιορίσουν δίκες και τον Ιούλιο) αλλά 15 μέρες του Σεπτεμβρίου.
Αυτό είναι το «αντιστάθμισμα» 8 μηνών κλειστών δικαστηρίων. Με μια κατάσταση που φαντάζει τραγική σε αριθμούς όπως αποκάλυψε χθές το dikastiko.gr
Δεν είναι διακοπές
Για να είμαστε ακριβείς βέβαια , οι αποκαλούμενες δικαστικές «διακοπές» δεν είναι διακοπές 2,5 μηνών αφού στο διάστημα αυτό οι δικαστικοί λειτουργοί γράφουν αποφάσεις, γεγονός που το αποδεικνύουν οι αριθμοί και προ και μετά covid. Τα νούμερα παρέθεσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Καταθέσαμε επίσης στατιστικά στοιχεία από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας που αποδεικνύουν ότι η περίοδος του θέρους (από την 1η Ιουλίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου) είναι περισσότερο στάδιο παραγωγικής εργασίας παρά διακοπών. Οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων είναι σταθεροί σε σχέση με όλο το υπόλοιπο δικαστικό έτος.
Ειδικότερα:
Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο Δικαστήριο της Χώρας, το έτος 2019 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 5.043 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά 5.695. Στο ίδιο Δικαστήριο το έτος 2018 εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο το μήνα 6.147 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 6.522. Στο Εφετείο Αθηνών το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 572 αποφάσεις, ενώ την υπόλοιπη χρονιά μηνιαία 606. Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης το ίδιο έτος εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 195 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 243. Στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 852 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 997. Στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας το έτος 2019 εκδόθηκαν τους θερινούς μήνες κατά μέσο όρο το μήνα 4.290 αποφάσεις και την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 5.637. Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το έτος 2019 εκδόθηκαν το θερινό τρίμηνο κατά μέσο όρο το μήνα 1.462 αποφάσεις ενώ την υπόλοιπη χρονιά κατά μήνα 1.806. (Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν μόνο τις πολιτικές αποφάσεις και όχι και τις ποινικές).
Γιατί πραγματικά φωνάζουν
Το πρόβλημα βέβαια είναι αυτές οι 15 μέρες σε μια εποχή όπου όλοι κάνουν υποχωρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή κατάσταση; Όχι. Το πρόβλημα των δικαστών είναι ότι φοβούνται πως αυτή θα είναι μια κατάσταση που θα παγιωθεί, δηλαδή θα ψαλιδιστεί ο χρόνος των δικαστικών διακοπών και απλώς με την πανδημία, η κυβέρνηση κάνει πρόβα. Κι όσο κι αν το αρνείται το υπουργείο Δικαιοσύνης, το προεδρείο της Ενωσης , δεν πειθεται και μάλιστα προσφεύγει σε συναντήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο ίδιο μήκος αντίδρασης κινείται και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών.
Οι δικηγόροι
Οι δικαστικοί υπάλληλοι από την άλλη πλευρά δεν έχουν πάρει θέση (θα γίνει άμεσα) ενώ οι δικηγόροι το είχαν υποβάλλει ως αίτημα καιρό τώρα : «Να παραταθεί το δικαστικό έτος, όπως και το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων», ανέφερε στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόντρα Ένωσης Εισαγγελέων – ΕνΔΕ για τον νέο Κώδικα Δικαστηρίων Ανοίγει νέος κύκλος διερεύνησης καταγγελιών κακοποίησης στην ενόργανη γυμναστική – Προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Ψηφιακή εποχή: Είκοσι πέντε δικαστικά πιστοποιητικά σε ένα – Τί είναι το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας που γίνεται πράξηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr