Ο “Ρουβίκωνας” στο εδώλιο: Ξεκινάει η δίκη με τη βαρύτερη δίωξη μελών της οργάνωσης για ανθρωποκτονία

Στο εδώλιο θα βρεθούν σήμερα δύο βασικά μέλη της με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε βάρος 36χρονου Αιγύπτιου. Για σκευωρία μιλούν οι συνήγοροί τους. Διοργανώνεται συγκέντρωση αλληλεγγύης.

NEWSROOM
Ο “Ρουβίκωνας” στο εδώλιο: Ξεκινάει η δίκη με τη βαρύτερη δίωξη μελών της οργάνωσης για ανθρωποκτονία

Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της οργάνωσης του «Ρουβίκωνα» το 2015, δύο ηγετικά της στελέχη θα βρεθούν στα δικαστικά έδρανα το πρωί της Τετάρτης. Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτικές των κατηγορουμένων διοργανώνουν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Εφετείο, δίνοντας ραντεβού στις 9 το πρωί όπου θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία. Μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπίσει προσαγωγές και συλλήψεις, αλλά αυτή τη φορά, σήμερα στο εδώλιο θα καθίσουν κατηγορούμενοι ως ηθικός αυτουργός ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ενώ ως φυσικός αυτουργός παραπέμπεται να δικαστεί ο Νίκος Ματαράγκας.

Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν ήδη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και σήμερα έχουν κληθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Η υπόθεση αφορά τη δολοφονία του 36χρονου Αιγύπτιου διακινητή ναρκωτικών Mohamed Ahmed ή Χαμπίμπι το πρωί της 7ης Ιουνίου 2016, στα Εξάρχεια.

Το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας ολοκλήρωσε την έρευνα και υπέβαλε τη δικογραφία στον εισαγγελέα στις αρχές του 2020. Η αστυνομία συνδέει τον Ματαράγκα με τη δολοφονία βάσει των καταθέσεων δύο μαρτύρων, ενώ αποδίδει στον Καλαϊτζίδη τον ρόλο του ηθικού αυτουργού, επικαλούμενη την επίθεση με μαχαίρι εις βάρος του από τον Χαμπίμπι, δύο μήνες πριν από τον φόνο.

Λίγες ημέρες πριν από τη δίκη, η οργάνωση κλιμάκωσε τις «παρεμβάσεις», όπως η πρόσφατη έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η δολοφονία του Χαμπίμπι

Ηταν 11.30 το πρωί της 7ης Ιουνίου 2016. Ο 36χρονος Mohamed Ahmed για τον οποίο οι πληροφορίες ανέφεραν ότι αγόραζε από Αλβανούς χασίς –το οποίο στη συνέχεια διακινούσε στην πλατεία Εξαρχείων– βρισκόταν στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους μαζί με έναν Αφγανό φίλο του, με ψευδώνυμο Ανούρ. Κάπνιζαν χασίς όταν τους πλησίασαν δύο άνδρες πάνω σε μηχανή.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr ο οδηγός φορούσε κουκούλα full face, ενώ ο συνεπιβάτης μια κουκούλα που κάλυπτε το στόμα και τη μύτη. Κλώτσησε τον Ανούρ στο πόδι λέγοντάς του «Μην κοιτάς» και «Φύγε από εδώ». Στη συνέχεια στράφηκε στον 36χρονο Χαμπίμπι λέγοντάς του «εσύ πουτ… μείνε». Οι δράστες πυροβόλησαν το θύμα 7 φορές χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικά όπλα και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με τη μοτοσικλέτα.

Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα –κατοίκου της περιοχής, που άκουσε τους πυροβολισμούς και βγήκε να δει τι συμβαίνει– στο σημείο βρισκόταν και δεύτερη μηχανή με δύο αναβάτες. Αργότερα, την ανάληψη ευθύνης για τον φόνο διεκδίκησε ομάδα που εμφανίστηκε άπαξ με επωνυμία «Ενοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Κατασκευασμένο το κατηγορητήριο

Ενόψει της δικαστικής διαδικασίας διοργανώθηκε την Δευτέρα συνέντευξη τύπου για τη δίκη των Γιώργου Καλαϊτζίδη και Νίκου Ματαράγκα, στην οποία συμμετείχαν ο Νίκος Γιανόπουλος εκ μέρους της επιτροπής αλληλεγγύης, οι συνήγοροι Άννυ Παπαρούσσου και Κώστας Παπαδάκης, ο κατηγορούμενους Γιώργος Καλαϊτζίδης, ο Σπύρος Δαπέργολας εκ μέρους του Ρουβίκωνα και έκαναν παρεμβάσεις οι Όλγα Λαφαζάνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, και ο Θανάσης Αλεξάνδρου, κάτοικος Εξαρχείων.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος επισήμανε το κατασκευασμένο κατηγορητήριο και την προσπάθεια ομηρείας τόσο του Ρουβίκωνα όσο και του ευρύτερου κινήματος. Τόνισε ότι σε μια κατεξοχήν πολιτική δίκη όπως η συγκεκριμένη όσο σημαντικός είναι ο δικαστικός αγώνας άλλο τόσο αναγκαία είναι η πολιτική αλληλεγγύη του ευρύτερου κινήματος.

Δικονομικά κενά και πολιτικές σκοπιμότητες

Οι συνήγοροι Άννυ Παπαρούσσου και Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκαν στα δικονομικά κενά και στις πολιτικές σκοπιμότητες της υπόθεσης. Η πρώτη έδωσε έμφαση στην τετραετία που μεσολάβησε ανάμεσα στον φόνο και την απόδοση κατηγοριών στους δύο, δηλωτικά της πρόθεσης των διωκτικών αρχών να επιλέξουν με σκανδαλώδη τρόπο να μην βάλουν την υπόθεση στο αρχείο όπως έπρεπε, αλλά να την παραπέμψουν σε δίκη. Ο δεύτερος συνήγορος πρόσθεσε το καταλυτικό στοιχείο της χρησιμοποίησης κρατουμένων για εμπόριο ναρκωτικών ως μαρτύρων κατηγορίας στους δύο. Χαρακτηριστικά όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας συνελήφθησαν την επόμενη μέρα από τον φόνο του Χαμπίμπι και οι καταθέσεις τους παρουσίαζαν κραυγαλέες αντιφάσεις, ενδεικτικές της βιασύνης της αστυνομίας να οργανώσει την δίωξη εναντίον των Καλαϊτζίδη και Ματαράγκα.

Τι δήλωσε ο Γ. Καλαϊτζίδης

Έχοντας βγει στο προσκήνιο για πλείστες όσες παρεμβάσεις του «Ρουβίκωνα» με αναρτήσεις του, ο Γιώργος Καλαϊτζίδης στη συνέντευξη αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δίωξής τους, στη στοχοποίηση και των κατηγορουμένων και του Ρουβίκωνα από την Νέα Δημοκρατία, τόσο για τη δράση τους ενάντια στο ναρκομαφίες όσο και για την ευρύτερη κοινωνική και πολιτική τους δράση. «Αυτός καθαυτός ο κίνδυνος της ποινής των ισοβίων στους δύο κατηγορούμενους αποδεικνύει το μένος της κυβέρνησης και των κατασταλτικών μηχανισμών».

Εκ μέρους του Ρουβίκωνα τοποθετήθηκε και ο Σπύρος Δαπέργολας τόνισε τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης ως προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας από όταν ήταν αντιπολίτευση μέχρι σήμερα να θέσει σε ομηρία τον Ρουβίκωνα. Παράλληλα τόνισε πως αυτή η δίκη αποτελεί την έναρξη μιας διαδικασίας εγκληματοποίησης που δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη συλλογικότητα αλλά και ευρύτερα τμήματα του ανταγωνιστικού κινήματος.

Η Όλγα Λαφαζάνη αναφέρθηκε στην “άδικη δικαιοσύνη” που χαρακτηρίζει την εποχή μας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά πολιτικές διώξεις αλλά ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες που λόγω ταξικής θέσης, φύλου και εθνικής καταγωγής βιώνουν το καθεστώς εξαίρεσης. Τόνισε πως η δικαιοσύνη είναι τυφλή κυρίως απέναντι στον εαυτό της και στους τρόπους που παράγει και αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα και αδικία.

Ο Θανάσης Αλεξάνδρου περιέγραψε την ασφυκτική κατάσταση που βίωναν καθημερινά οι κάτοικοι των Εξαρχείων και το θετικό ρόλο που είχε το πολυετές και πολύμορφο κίνημα που αναπτύχθηκε στα Εξάρχεια κατά του εμπορίου ναρκωτικών και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Ο ενεργός ρόλος που είχε το Κ-Βοξ και ο Ρουβίκωνας στο κίνημα αυτό καθιστά την παρούσα δίωξη μια δίωξη εναντίων όλων μας.

Η κρίσιμη κατάθεση μίας κοπέλας

Μία από τις καταθέσεις είναι αυτή μιας νεαρής κοπέλας από τα Εξάρχεια. Η ίδια δεν ήταν παρούσα στο σημείο της δολοφονίας, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ξύπνησα όταν άκουσα τους πυροβολισμούς και τρόμαξα». Περιγράφει τα γεγονότα όπως της τα μετέφεραν άλλα πρόσωπα, με την αφήγησή της πάντως να έχει αρκετές ανακολουθίες σε σύγκριση με αυτή των υπολοίπων μαρτύρων.

Ανάμεσα σε όσα κατέθεσε είναι, ότι μετά τον φόνο συνάντησε τον Ανούρ στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος της εκμυστηρεύτηκε ότι αναγνώρισε τον «καράφλα» ως έναν από τους δράστες. Οταν όμως η αστυνομία εντόπισε και εξέτασε τον Ανούρ, αυτός δήλωσε πλήρη άγνοια για την ταυτότητα των δραστών. «Δεν ξέρω ποιοι χτύπησαν τον Χαμπίμπι και δεν είδα πού πήγαν. Εγώ ήξερα ότι οι Αλβανοί του έδιναν χόρτο και αυτός το πουλούσε. Τίποτα άλλο», είπε.

Η συμπλοκή Καλαϊζίδη και Αιγύπτιου

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, αντίστοιχα, περιγράφεται ως ηθικός αυτουργός με το σκεπτικό ότι δύο μήνες πριν από τον φόνο είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι από τον Χαμπίμπι καθώς και ότι, στη συνέχεια, ο ίδιος και άλλα άτομα από την κατάληψη του Βοξ έψαχναν τον Χαμπίμπι «θέλοντας να πάρουν αίμα».

Η συμπλοκή του Αιγυπτίου με τους αναρχικούς είχε γίνει τον Μάρτιο του 2016. Αφορμή είχε σταθεί σχόλιο του Χαμπίμπι σε μια νεαρή κοπέλα που περνούσε από την πλατεία. Οι αναρχικοί ζήτησαν τον λόγο από τον 36χρονο, εκείνος αντέδρασε, ακολούθησε διαπληκτισμός κατά τη διάρκεια του οποίου ο μετέπειτα δολοφονηθείς είχε χτυπήσει με μαχαίρι στο κεφάλι ένα άτομο από την ομάδα των αντιεξουσιαστών. Το συμβάν είχε καταγγείλει επώνυμα με κείμενό του στο Διαδίκτυο ο ίδιος ο Καλαϊτζίδης, χαρακτηρίζοντας τον Χαμπίμπι «ημιπαράφρονα διακινητή ναρκωτικών, έναν δημόσιο κίνδυνο που σφάζει κόσμο αβέρτα».

Η διαδήλωση ενόπλων και ο «Ράμπο»

Τις ημέρες μετά την αιματηρή σύγκρουση του Αιγύπτιου με τον Καλαϊτζίδη, τον Ματαράγκα και άλλα μέλη της κατάληψης Βοξ και της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» πραγματοποιήθηκε στην πλατεία και στα στενά των Εξαρχείων διαδήλωση περίπου 200 ατόμων κατά των εμπόρων ναρκωτικών. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές ήταν ένοπλοι και μάλιστα σε βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο είχαν φροντίσει να επιδείξουν τον οπλισμό τους. Μάρτυρες εκείνης της διαδήλωσης ανέφεραν ότι άτομα που βγήκαν από το Βοξ οπλοφορούσαν με πρώτο τον Καλαϊτζίδη, που ήταν και ο μόνος που δεν φορούσε κουκούλα «λες και ήταν ο Ράμπο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ένας από αυτούς. Στο κείμενο της Επιτροπής Αλληλεγγύης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μετά την παρέμβαση έξω από το σπίτι της Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η δίκη έχει οριστεί με βάση ένα σαθρό κατηγορητήριο, κατασκευασμένο από τις διωκτικές αρχές και με μάρτυρες κατηγορίας εμπόρους ναρκωτικών που χρόνια λυμαίνονται τα Εξάρχεια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr