Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

O ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τις καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων για τον Κώδικα Δικαστικών λειτουργών

Ερώτηση στη Βουλή έκανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος για όσα αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων που έφερε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών. Κίνηση με την οποία διαφώνησαν και μέλη του ΔΣ και εμμέσως πλην σαφώς η Ένωση Εισαγγελέων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή τις καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων για τον Κώδικα Δικαστικών λειτουργών

Επίκαιρη ερώτηση μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , κατέθεσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος Θεοφ. Ξανθόπουλος, μιλώντας για συστηματική θεσμική απαξίωση των δικαστικών ενώσεων από την κυβέρνηση-Προωθεί ερήμην τους, κρίσιμες αλλαγές σε σημαντικά θεσμικά νομοθετήματα λειτουργίας της δικαιοσύνης-Υπονομεύει το κράτος δικαίου, εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Η ερώτηση έχει ως αφετηρία της καταγγελίες του προεδρείου για “τον προκλητικό αποκλεισμό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και του συνόλου των δικαστικών ενώσεων της χώρας από την νομοπαρασκευαστική διαδικασία σχετικά με τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), που αφορά την υπηρεσιακή τους κατάσταση (προαγωγές, επιθεώρηση, πειθαρχικό έλεγχο κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι υπουργός Δικαιοσύνης απαξίωσε να απαντήσει σε επιστολή των ενώσεων και έκανε γνωστό μέσω διαρροών ότι δεν πρόκειται να συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή”.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επισημάνει προς τις δικαστικές Ενώσεις πως , δεν θα γίνει νέα νομοπαρασκευαστική αλλά το ν/σ του ΚΟΔΚΔΛ θα στηριχθεί στο πόρισμα που είχε συντάξει η αντίστοιχη επιτροπή που είχε σχηματιστεί επι ΣΥΡΙΖΑ, από τον Δεκέμβριο του 2018 όπου κατά πλειοψηφία συμμετείχαν οι δικαστικές ενώσεις. Επισήμανε πως οι αλλαγές θα τεθούν υπόψη των δικαστικών ενώσεων. (Βλέπε ανακοίνωση Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος)

Διαφωνία

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρεται στην ερώτησή του και στο θέμα της επιστολής του έστειλε ο πρόεδρος της ΕνΔΕ, Χρ. Σεβαστίδης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών,, ο οποίος με δική του επιστολή προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, “εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλείσει τις δικαστικές ενώσεις από την προαναφερόμενη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, κάνοντας ευθέως λόγο για κίνδυνο παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της αρχής του κράτους δικαίου αλλά και για απειλή κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας”.

Για το συγκεκριμένο θέμα πάντως υπάρχουν αντιρρήσεις , τόσο μέσα στο ΔΣ όσο και απο την Ενωση Εισαγγελέων η οποία στην ίδια ανακοίνωση διαφοροποιείται εμφανώς αναφέροντας πως “με αφορμή την …. επιστολή του κ. Προέδρου της Εν.Δ.Ε προς τον κ. Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαξιώνει συστηματικά τις δικαστικές ενώσεις, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, αποσαφηνίζει εκ νέου, πως αποτελεί τον αποκλειστικό εκπρόσωπο και εκφραστή των εξακοσίων (600) Εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, η οποία απηχεί τις απόψεις του κλάδου”.

Μάλιστα την ευθεία αντίθεσή τους στην “πολεμική” που έχει αναπτυχθεί από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται η Ελλάδα (στην επιστολή προς την Ενωση Ευρωπαίων Δικαστών) “δήθεν ως μία χώρα με έλλειμμα Δημοκρατίας”, εξέφρασε η ομάδα της Ένωσης Δικαστών “Δικαστική Πρωτοβουλία”, υπό το μέλος του ΔΣ Μαργαρίτα Στενιώτη.

Ουσιαστικά τα μέλη του ΔΣ να αντέδρασαν δημόσια θεωρώντας ότι ουσιαστικά “προσωπικής φύσεως αντιπαραθέσεις ανάγονται σε θεσμικό πρόβλημα για τη Δικαιοσύνη” κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. Μάλιστα αντιτίθενται ευθέως στις αναφορές που εμφανίζουν τη χώρα μας “δήθεν, ως μία χώρα με έλλειμμα Δημοκρατίας”.

Η ερώτηση

Ο κ. Ξανθόπουλος ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης, “σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να προλάβει οποιαδήποτε έκθεση της Ελλάδας διεθνώς για παραβίαση των αρχών της δικαστικής ανεξαρτησίας και προκειμένου να δείξει ότι σέβεται έμπρακτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καλώντας έγκαιρα τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων στις νομοπαρασκευαστικές εργασίες που τις αφορούν.

Ερωτά επίσης ποιες αλλαγές απεργάζεται η κυβέρνηση σε σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση, την εξέλιξη και το πειθαρχικό δίκαιο των δικαστικών λειτουργών και αν εμπνέεται από τις προτάσεις της λεγόμενης «Έκθεσης Πισσαρίδη»;”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ