Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Η πιθανή συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 EUROKINISSI

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε επισήμως από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση αναβαθμισμένων οπλικών συστημάτων, ραντάρ και άλλου τεχνικού εξοπλισμού για τη δραστική βελτίωση των δυνατοτήτων του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχει στην κατοχή της η Τουρκία.

Η πιθανή συμφωνία αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον. Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το αίτημα δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να μετρήσει το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Τζο Μπάιντεν

The White House

Οι σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον είναι τεταμένες από τότε που η Τουρκία στηρίχθηκε στη Ρωσία για την παροχή συστημάτων αεράμυνας το 2017.

Μέλη και στα δύο σώματα του Κογκρέσου λέγεται επίσης ότι είναι επιφυλακτικοί για τη δημιουργία πολύ ισχυρών σχέσεων με τον Ερντογάν εν μέσω ανησυχιών για το ιστορικό του έθνους του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πέρυσι την επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις με το μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και κρίσιμος περιφερειακός εταίρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στην ευρωατλαντική κοινότητα”, αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε τον Αύγουστο.

Η συμφωνία αναμένεται να έχει αξία περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων και θα περιλαμβάνει την πώληση διαφόρων πυραύλων, προηγμένου εξοπλισμού ραντάρ και άλλων τεχνικών αναβαθμίσεων που τοποθετούνται στα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, μια περαιτέρω πώληση 40 F-16 στην Τουρκία θα έβλεπε πιθανότατα την Ουάσινγκτον και την Άγκυρα να αναπτύσσουν πολύ στενότερους δεσμούς – κάτι για το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ενδιαφέρεται εν μέσω φόβων ότι μια παρατεταμένη περίοδος ψυχρών σχέσεων θα μπορούσε να ωθήσει τον Ερντογάν να συνεργαστεί με τη Ρωσία και την Κίνα.

EUROKINISSI

Ο Ερντογάν φέρεται να εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για την αγορά ενός δεύτερου στόλου μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τον Μάρτιο.

Ωστόσο, αρκετοί νομοθέτες και στις δύο πλευρές του σώματος αντιδρούν στη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή όπλων και υποστήριξης στην Ουκρανία.

“Η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έτσι έχω ανοιχτό μυαλό στο να της επιτρέψω να αγοράσει τα F16, αλλά θα χρειαστεί ουσιαστική πειθώ. Δεν έχω φτάσει ακόμη εκεί”, δήλωσε ο γερουσιαστής Jim Risch, ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ