Οδηγία της Εισαγγελέως ΑΠ, Γεωργίας Αδειλίνη: Αυξάνεται ο χρόνος εντός του οποίου οφείλουν οι εισαγγελείς να επεξεργαστούν δικογραφίες και μηνύσεις
Λόγω αλλαγών σε Κώδικες και νέο Δικαστικό Χάρτη, η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ορίζει στους 3 μήνες τη μελέτη και επεξεργασία δικογραφιών και στους 2 τη μελέτη και το χαρακτηρισμό των υποβαλλομένων μηνύσεων.
Σε νέα εγκύκλιό της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη επεκτείνει τις προθεσμίες επεξεργασίας δικογραφιών και μηνύσεων από τις Εισαγγελίες της χώρας.
Παραπέμπει σε παλαιότερες εγκυκλίους, βάσει των οποίων οι εισαγγελείς θα έπρεπε εντός διμήνου να ολοκληρώνουν την επεξεργασία και διεκπεραίωση των δικογραφιών και κατ’ εξαίρεση δε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών, εντός τριών μηνών, ενώ σε ότι αφορά τις προθεσμίες για την επεξεργασίας των μηνύσεων ίσχυε η προθεσμία του μηνός από τη χρέωσή τους.
Ωστόσο, όπως τονίζει η κυρία Αδειλίνη «στο χρόνο που μεσολάβησε, έχει επέλθει σημαντική μεταβολή στις υπηρεσιακές συνθήκες. Η συνεχής αύξηση των υποβαλλομένων μηνύσεων και γενικά των ποινικών δικογραφιών σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των αντικειμένων τους, καθώς και η αύξηση των ποινικών ακροατηρίων που συνδέεται με τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και το νέο δικαστικό χάρτη που έχει τεθεί σε εφαρμογή και την όλη εν γένει προσπάθεια επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, έχουν αυξήσει το φόρτο εργασίας στις Εισαγγελίες».
Η νέα οδηγία Αδειλίνη: Η επέκταση προθεσμιών αφορά υποθέσεις μετά τις 15/9
Υπογραμμίζει πάντως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πως «η παρούσα εγκύκλιος αφορά αποκλειστικά στις χρεώσεις των ποινικών δικογραφιών και μηνύσεων, με ημερομηνία μεταγενέστερη της 15ης Σεπτεμβρίου 2024» οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νέος Δικαστικός Χάρτης.
Βάσει της εγκυκλίου πάντως «κρίνεται επιβεβλημένη η επιμήκυνση του χρόνου επεξεργασίας των ποινικών δικογραφιών και μηνύσεων, ο οποίος ορίζεται ως εξής για όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας:
Α) Τρεις μήνες για τη μελέτη και επεξεργασία των δικογραφιών και
Β) Δύο μήνες για τη μελέτη και το χαρακτηρισμό των υποβαλλομένων μηνύσεων».
Και διευκρινίζει πως «είναι αυτονόητο ότι οι προαναφερθείσες προθεσμίες δεν ισχύουν επί υποθέσεων στις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, επί υποθέσεων στις οποίες τίθενται θέματα σχετικά με προσωρινή κράτηση ή περιοριστικούς όρους (εξακολουθήσεις, αντικαταστάσεις προσωρινής κράτησης κλπ) ή επί υποθέσεων, οι οποίες, ως εκ του αντικειμένου τους ή εκ του νόμου είναι επείγουσες και πρέπει να οδηγηθούν το ταχύτερο δυνατόν στο ακροατήριο».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ
Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Περιφερείας τους
Θέμα: Προθεσμίες επεξεργασίας δικογραφιών – μηνύσεων
Με την 5/2009 (αριθ. πρωτ. 3712/16.9.2009) εγκύκλιό μας ορίσθηκε ότι η επεξεργασία και διεκπεραίωση των δικογραφιών εκ μέρους των υπηρετούντων στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να γίνεται εντός δύο μηνών, κατ’ εξαίρεση δε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών, εντός τριών μηνών. Περαιτέρω ορίσθηκε ότι οι προθεσμίες αυτές δεν ισχύουν όσον αφορά την επεξεργασία των μηνύσεων, η οποία πρέπει να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν, με την δε 8/1994 (αριθ. πρωτ. 221/15.9.1994) εγκύκλιό μας είχε ορισθεί συγκεκριμένα ότι για τη μελέτη και το χαρακτηρισμό των μηνύσεων ισχύει η προθεσμία του μηνός από τη χρέωσή τους.
Έκτοτε, στο χρόνο που μεσολάβησε, έχει επέλθει σημαντική μεταβολή στις υπηρεσιακές συνθήκες. Η συνεχής αύξηση των υποβαλλομένων μηνύσεων και γενικά των ποινικών δικογραφιών σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των αντικειμένων τους, καθώς και η αύξηση των ποινικών ακροατηρίων που συνδέεται με τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και το νέο δικαστικό χάρτη που έχει τεθεί σε εφαρμογή και την όλη εν γένει προσπάθεια επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, έχουν αυξήσει το φόρτο εργασίας στις Εισαγγελίες. Η αύξηση αυτή του φόρτου εργασίας έχει αναγνωρισθεί και από την Πολιτεία, που για το λόγο αυτό προέβη σε αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών κατά σαράντα τέσσερις (44), εκκρεμεί δε η κάλυψή τους.
Κατόπιν αυτών κρίνεται επιβεβλημένη η επιμήκυνση του χρόνου επεξεργασίας των ποινικών δικογραφιών και μηνύσεων, ο οποίος ορίζεται ως εξής για όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας:
Α) Τρεις μήνες για τη μελέτη και επεξεργασία των δικογραφιών και
Β) Δύο μήνες για τη μελέτη και το χαρακτηρισμό των υποβαλλομένων μηνύσεων.
Είναι αυτονόητο ότι οι προαναφερθείσες προθεσμίες δεν ισχύουν επί υποθέσεων στις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, επί υποθέσεων στις οποίες τίθενται θέματα σχετικά με προσωρινή κράτηση ή περιοριστικούς όρους (εξακολουθήσεις, αντικαταστάσεις προσωρινής κράτησης κλπ) ή επί υποθέσεων, οι οποίες, ως εκ του αντικειμένου τους ή εκ του νόμου είναι επείγουσες και πρέπει να οδηγηθούν το ταχύτερο δυνατόν στο ακροατήριο.
Η παρούσα εγκύκλιος αφορά αποκλειστικά στις χρεώσεις των ποινικών δικογραφιών και μηνύσεων, με ημερομηνία μεταγενέστερη της 15ης Σεπτεμβρίου 2024.
H Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Γεωργία Ευθ. Αδειλίνη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη προπηλάκισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλλιθέα Συναγερμός στο Παγκράτι: Άνδρας δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι Τάκης Θεοδωρικάκος: Συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Ιντιάνα και αντιπροσωπεία των ΗΠΑ για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ: “Τα στοιχεία της Eurostat διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr