Οι 10 δημοφιλέστερες δικαστικές ειδήσεις του 2022 – Τι κατέγραψε το dikastiko.gr
Ποια ήταν τα σημαντικότερα δικαστικά γεγονότα, όπως τα είδαν οι αναγνώστες.
Από το dikastiko.gr δεν θα μπορούσε να λείπει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό καταγράφονται οι 10 δημοφιλέστερες δικαστικές ειδήσεις του 2022, σύμφωνα με τα κριτήρια των αναγνωστών μας.
Από τις χιονοπτώσεις, που ήρθαν στις αρχές του προηγούμενου έτους και οδήγησαν σε απόγνωση και εγκλωβισμό δεκάδων πολιτών να αναζητούν δικαίωση για τις ευθύνες από τους αρμοδίους μέχρι την κλειστή Ευελπίδων.
Και από την ανάληψη καθηκόντων των νέων ηγεσιών στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, δίνοντας μάλιστα τα πρώτα δείγματα γραφής με απομακρύνσεις «ράθυμων» δικαστών από τον Άρειο Πάγο.
Στο επίκεντρο του δικαστικού έτους δεν έλειψαν και ειδήσεις που αφορούσαν το γνωστό πλέον ως #MeToo, ζητήματα για δανειολήπτες, αλλά και τη συνεπιμέλεια βάσει των νέων νομοθετικών διατάξεων.
10 δημοφιλέστερες δικαστικές ειδήσεις του 2022 στο dikastiko.gr
Στις αρχές του 2022 δεκάδες πολίτες έζησαν δραματικές στιγμές όταν εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων. Λίγες μέρες μετά το dikastiko.gr αποκάλυπτε μία απόφαση του 2011 η οποία αποτελούσε προάγγελο για τη χρηματική δικαίωσή τους.
«Καταπέλτης για την εταιρεία που είχε τη διαχείριση της Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ), στην οποία έμειναν προ ετών εγκλωβισμένοι πολίτες στη διάρκεια χιονόπτωσης, είναι δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (680/2013), που αποκαλύπτει το dikastiko.gr και αποτελεί στην πράξη προάγγελο των εξελίξεων για τις διεκδικήσεις των εγκλωβισμένων της Αττικής Οδού.
Σοβαρές παραλείψεις της εταιρείας, που είχε αναλάβει τη διαχείριση της Εθνικής Οδού (ΠΑΘΕ) καταγράφει η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας κατέστη υπόχρεη σε χρηματική ικανοποίηση των πολιτών οι οποίοι βρέθηκαν ανήμερα Καθαρής Δευτέρας στις 7 Μαρτίου 2011 να μείνουν εγκλωβισμένοι επί πέντε ώρες στον αυτοκινητόδρομο.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο για τις δεκάδες προσφυγές, οι οποίες ετοιμάζουν να καταθέσουν για την απίστευτη ταλαιπωρία, που υπέστησαν οι πολίτες στην Αττική Οδό» αναφερόταν.
Η υπόθεση του βιασμού 16χρονης από ιερέα στα Κάτω Πατήσια είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη. Την υπόθεση υπεράσπισης της οικογένειας του θύματος ανέλαβε η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου. Ωστόσο, λίγα 24ωρα μετά αποσύρθηκε από την υπόθεση.
Το dikastiko.gr είχε επικοινωνήσει τότε με την ποινικολόγο που είπε πως πλέον δεν εκπροσωπεί νομικά την οικογένεια και την 16χρονη. “Μετά το σημερινό καταδικαστέο γεγονός του βανδαλισμού Ιερού Ναού που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση που εκφεύγουν του μέτρου, ως νομικός και ως άνθρωπος από σεβασμό στην υπόθεση και στην οικογένεια της ανήλικης αλλά και για την προάσπιση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, δηλώνω ότι πλέον δεν θα προβούμε σε καμία από εδώ και στο εξής δημόσια τοποθέτηση επί της υποθέσεως με σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ανεπηρέαστο έργο της» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Μείζον ζήτημα για άλλη μία χρονιά αναδείχθηκε το θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης. Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, ανέλαβε δράση προκειμένου να δοθεί τέλος στο φαινόμενο αυτό.
«Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, μέσα σε δέκα μήνες με τέσσερις πειθαρχικές Ολομέλειες του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου που συγκάλεσε, οδήγησε σε οριστικές απολύσεις από το δικαστικό σώμα 20 δικαστών και εισαγγελέων για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων -ακόμη και υπερβολικών- καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και εισαγγελικών πράξεων.
Η κυρία Γεωργίου είναι η πρόεδρος ενός εκ των τριών μεγάλων δικαστηρίων, η οποία συνειδητοποίησε άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της, το τεράστιο θέμα των καθυστερήσεων και αναβολών, όπως και των αυθαίρετων απουσιών. Έτσι, έξω από κάθε συντεχνιακή λογική και νοοτροπία, έχει συγκαλέσει μέσα σε 10 μήνες 4 πειθαρχικές Ολομέλειες προκειμένου να απομακρυνθούν από το δικαστικό σώμα οι αδιάφοροι, οι νωχελικοί, οι ράθυμοι δικαστές και εισαγγελείς, που αμαυρώνουν το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.
Το μείζον θέμα των καθυστερήσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης που ξεπερνάει τα όρια της αρνησιδικίας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τους πολίτες και τους δικηγόρους και λειτουργεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας και των επενδύσεων» έγραφε το dikastiko.gr.
Μία πρωτοπόρος δικαστική απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, βάσει της οποίας δικαιώνονταν οι εγγυητές δανείων και αποτρεπόταν η απευθείας διεκδίκηση οφειλών σε βάρος τους.
«Οι τράπεζες υποχρέωναν τους εγγυητές να υπογράφουν πως μπορούν να παρακάμψουν τον οφειλέτη και να στραφούν κατευθείαν εναντίον τους και να διεκδικήσουν τα χρήματα , ανεξάρτητα αν είχαν εξαντλήσει τα περιθώρια είσπραξης του δανείου από τον βασικό οφειλέτη. Με τον τρόπο αυτό όμως, κρίνει η δικαστική απόφαση, η εγγύηση έχει χάσει το νόημά της, μιας και ο εγγυητής έχει καταστεί από την υπογραφή κιόλας της σύμβασης οφειλέτης της συγκεκριμένης σύμβασης, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζει.
Η απόφαση αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που χαρακτηρίζει καταχρηστικό τον όρο της παραίτησης του εγγυητή από την ένσταση διζησεως, δηλαδή το δικαίωμα του τελευταίου να αποκρούσει την καταβολή της οφειλής από εκείνον μεχρι ο δανειστής – η τράπεζα να στραφεί πρώτα στον πρωτοφειλέτη» σημειωνόταν.
Βρέθηκε υπόλογος για τις δηλώσεις του, αλλά τα Δικαστήρια δικαίωσαν τον Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη, όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr ενώ άνοιξαν και το δρόμο για το αθλητικό #MeToo.
«Μια ξεκάθαρη (πρωτόδικη) νίκη απέναντι στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας που αξίωνε αποζημίωση 100.000 ευρώ για προσβολή προσωπικότητας και συκοφαντική δυσφήμιση , πέτυχε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν με δημόσιες τοποθετήσεις του και ομιλία του στη Βουλή το 2019 επιχείρησε να καταδείξει παθογένειες ετών στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Τα όσα είπε ο “γιος του ανέμου”, ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του Ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού, ήταν άλλωστε ο πρόδρομος για να σπάσει το “απόστημα” της σιωπής η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, λίγους μήνες αργότερα, και να ανοίξει για πρώτη φορά στη χώρα ο μεγάλος διάδρομος του ελληνικού #metoo. Η ομιλία του πράγματι ενέπνευσε δύναμη και θάρρος σε αθλητές, προπονητές κ.α. να καταγγείλουν φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας με πρώτη τη Σοφία Μπεκατώρου και άλλους από διάφορους χώρους που ακολούθησαν, σηματοδοτώντας τεράστιες αλλαγές στη βάση της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε το δημοσίευμα.
Το θέμα της συνεπιμέλειας βρέθηκε στο επίκεντρο το 2022 με πλείστες όσες δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο dikastiko.gr οι τεταμένες σχέσεις των γονέων έκριναν τελικά τη δικαστική απόφαση.
«“Ρήγμα” στην αποκαλούμενη συνεπιμέλεια αποτελεί το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς θέτει σε πρώτο πλάνο για να απορρίψει το αίτημα του πατέρα του 7,5 ετών παιδιού για συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού στα δυο σπίτια, τις τεταμένες σχέσεις των γονέων, εν ολίγοις την αδυναμία τους να συνεννοηθούν για βασικά ζητήματα. Δηλαδή την ύπαρξη κι άλλων περιστατικών, που καταδεικνύουν βαθύτατο χάσμα και αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των γονέων. Προτάσσει μάλιστα προς τούτο το ζήτημα της σταθερότητας του περιβάλλοντος διαβίωσης του τέκνου.
Πρόκειται για την υπ΄αριθμόν 2061/2022 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων την οποία χειρίστηκε ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς που εκπροσωπούσε τη σύζυγο κατά της οποίας είχε ασκηθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ο πατέρας ζητούσε συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη διαμονή. Το δικαστήριο- με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σκεπτικό- δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων περί ανάθεσης αποκλειστικής επιμέλειας του τέκνου, που άσκησε η μητέρα και απέρριψε την αντίθετη αίτηση του πατέρα για συνεπιμέλεια με εναλλασσόμενη διαμονή (και επικουρικώς ρύθμισης δικαιώματος επικοινωνίας που έγινε δεκτή), αναθέτοντας προσωρινά την επιμέλεια αποκλειστικώς στην μητέρα και ρυθμίζοντας την επικοινωνία του πατέρα με το τέκνο» έλεγε η ανάρτηση.
Οι χαμένες δικογραφίες της Κέρκυρας ήταν από τα περιστατικά που μονοπώλησαν μεταξύ άλλων τον τομέα της Δικαιοσύνης και από το dikastiko.gr είχε εξαρχής αποκαλύψει την υπόθεση.
«Σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία για Εισαγγελέα και γνωστό δικηγόρο που αλληλομηνύθηκαν περιλαμβάνει η επόμενη πράξη της πολύκροτης υπόθεσης με τις χαμένες δικογραφίες στην Κέρκυρα για τις οποίες διενεργείται ανάκριση από εφέτη ανακριτή και ήδη έχει καλέσει ως κατηγορουμένη την εισαγγελική λειτουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορουμένη για την υπόθεση εισαγγελέας μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου τον πρώην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γ. Καλούδη, ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα» έγραψε το dikastiko.gr προς τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
Και πρόσθετε: «Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ Κέρκυρας συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας μετά τη μηνυση ενω έκανε τζόκινγκ στο κέντρο της πόλης. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος αφού υπέβαλλε μήνυση σε βάρος της Εισαγγελέα για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία. Αποτέλεσμα της μήνυσης ήταν να συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και οδηγηθεί στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης και η εισαγγελική λειτουργός».
Η κακοκαιρία «Ελπίς» στις αρχές του 2022… χτύπησε και τα δικαστήρια. «Κλειστά αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη τα δικαστήρια της περιφέρειας Αττικής λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η κακοκαιρία μετά από σχετικό αίτημα των διοικήσεων των δικαστηρίων και ενημέρωση των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς» έλεγε το dikastiko.gr.
«Με Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφέρειας Αττικής για την 25η.01.2022 και 26η.01.2022, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων» επισημαινόταν.
Σε μία αντιπαράθεση δικαστών και δικηγόρων οδήγησε η διάταξη, που αποκάλυψε το dikastiko.gr και αφορούσε το όριο αναβολών δικών από υπαιτιότητα των δικηγόρων.
Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα υπήρξε «προσθήκη της τελευταίας στιγμής σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή , η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους δικηγόρους. H διάταξη ευθυγραμμίζεται με τις γενικές θέσεις που έχουν εκφράσει οι δικαστές και οι εισαγγελείς για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης».
Και σημειωνόταν: «Πλαφόν στις αναβολές που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο προσωπο του δικηγόρου, θέτει νεα διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Το σχέδιο αφορά «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου» και ειχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που έληξε στις 3 Ιουνίου».
Οι αλλαγές στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων σηματοδότησαν το 2022. Νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι από σήμερα ο μέχρι πρότινος αντεισαγγελέας, Ισίδωρος Ντογιάκος, ενώ στη θέση της πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επελέγη η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος, Ευαγγελία Νίκα.
Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος εμφάνιζε προβάδισμα, καθώς «ο έμπειρος αντεισαγγελέας ΑΠ είναι γνωστός από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει χειριστεί αλλά κυρίως από την ανυποχώρητη στάση του την περίοδο της προεδρίας στον Άρειο Πάγο της Βασιλικής Θάνου, που του στοίχισε την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία οι συνάδελφοί του πανηγυρικά είχαν εκλέξει εν μέσω μιας σφοδρής πολεμικής ατμόσφαιρας στη Δικαιοσύνη».
Παράλληλα, αναφερόταν πως «η Ευαγγελία Νίκα εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1984 και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα το έτος 2024. Στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Οκτώβριο του 2004. Γεννημένη το 1957 στην Αθήνα, η αντιιπρόεδρος του ΣτΕ, έχει λάβει πτυχίο Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ευρωπαϊκού Δικαίου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα Μητσοτάκη για το νέο έτος: Από τον Απρίλιο οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό – ΒΙΝΤΕΟ Η Πρωτοχρονιά… φέρνει και τον νέο εκλογικό χάρτη της χώρας – Όλες οι μεταβολές στην κατανομή βουλευτικών εδρών – ΒΙΝΤΕΟ Δικαστική δικαίωση εμμίσθων δικηγόρων: Απόφαση βάζει “φρένο” στον e-ΕΦΚΑ για εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ Δικηγορία μετ’ εμποδίων: Νέα “κόκκινη κάρτα” για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δικηγόροι στις εφορίεςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr