Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι δικαστές ζητούν κατάργηση των διατάξεων που “μπλοκάρουν” ένδικα μέσα για θέματα προαγωγών

Η ΕνΔΕ ζητά να παραμείνει η δυνατότητα προσφυγής στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, χωρίς τις προϋποθέσεις του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστές ζητούν κατάργηση των διατάξεων που “μπλοκάρουν” ένδικα μέσα για θέματα προαγωγών EUROKINISSΙ

Την άμεση κατάργηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι προβλέψεις του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών ζητάει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) και οι οποίες βάζουν «μπλόκο» σε ένδικα μέσα για προαγωγές δικαστικών λειτουργών και προσβάλλουν – όπως αναφέρεται – «τον πυρήνα της προσωπικής ανεξαρτησίας του Δικαστικού Λειτουργού».

Ειδικότερα, η ΕνΔΕ θέτει ζήτημα συνταγματικότητας των διατάξεων του νέου Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες για την άσκηση προσφυγής κατά της, αρνητικής για την προαγωγή, απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (υπό 11μελή ή υπό 15μελή σύνθεση) απαιτείται ο προσφεύγων να έχει λάβει δύο θετικές ψήφους ή τρεις θετικές ψήφους, αντιστοίχως.

Όπως επισημαίνεται «οι προϋποθέσεις που τίθενται, με συνέπεια να περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσβάλλουν τον πυρήνα της προσωπικής ανεξαρτησίας του Δικαστικού Λειτουργού (άρθρο 87 Συντάγματος), στοιχείο της οποίας αποτελεί η ασφάλεια της Υπηρεσιακής Κατάστασης αυτού (βλ. και Δ. Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Τόμος Β´, Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας σελ. 561 επ.), διότι περιστέλλουν το δικαίωμα κρίσης από ευρύτερο Όργανο και μάλιστα από το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο».

Αντίδραση ΕνΔΕ για δηλώσεις Μπέου

(ende/freepik)

Προαγωγές δικαστικών λειτουργών: “Πρόκειται για μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα”

Προστίθεται δε στην ανακοίνωση πως «οι προϊσχύσασες διατάξεις του ΚΟΔΚΔΛ και δη οι διατάξεις των άρθρων 79 και 68 παρ. 8 Ν. 1756/1988 (όπως ίσχυαν επί σειρά δεκαετιών μέχρι τον Ν. 4938/2022) ειδικώς ως προς την άσκηση προσφυγής κατά της αρνητικής απόφασης για προαγωγή ουδεμία προϋπόθεση προέβλεπαν, παρέχοντας στο Δικαστικό Λειτουργό ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο προστασίας του κατά την υπηρεσιακή μεταβολή των προαγωγών του».

Και η ΕνΔΕ τονίζει: «Το ανωτέρω δε ζήτημα συνιστά μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα, κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 15 παρ. 7 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που δικαιολογεί τη σύγκληση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Αναφέρει επίσης πως «σε κάθε περίπτωση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με το άνω σκεπτικό περί μη συνταγματικά ανεκτής της περιστολής του δικαιώματος προσφυγής στην Ολομέλεια του ΑΠ, θα ζητήσει την άμεση κατάργηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ