Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024

Οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ παρεμβαίνουν: “Οι δικαστές δεν είναι ασύδοτοι- Τα κριτήρια ελέγχου να μην έχουν ως γνώμονα την κοινή γνώμη”

Η Ένωση των Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ παίρνει θέση στα όσα συμβαίνουν τελευταία στη Δικαιοσύνη ζητώντας ουσιαστικά πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών για τη δικανική τους κρίση , μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο: Τα κριτήρια, αναφέρουν, “δεν επιτρέπεται να καθορίζονται με γνώμονα το κοινό περί δικαίου αίσθημα”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ παρεμβαίνουν: “Οι δικαστές δεν είναι ασύδοτοι- Τα κριτήρια ελέγχου να μην έχουν ως γνώμονα την κοινή γνώμη” EUROKINISSI

Ο δικαστής και ο εισαγγελέας ελέγχονται πειθαρχικώς μόνον όταν η κρίση τους δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά παραβιάζει, κατάφωρα και υπαίτια, τα όρια τα οποία χαράσσουν τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής”. Με αυτή τη φράση -μεταξύ άλλων- παίρνει θέση η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Δικαιοσύνη με αφορμή και την υπόθεση του ποινικολόγου Απ. Λύτρα και – προφανώς – τον πειθαρχικό έλεγχο της δικαστικής και όσο και της εισαγγελικής λειτουργού που έκριναν ότι δεν πρέπει να προφυλακιστεί, μετά την απολογία του, για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του.

Οι δικαστές ξεκαθαρίζουν πως οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είναι ασύδοτοι, αλλά “ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο, ακόμα και όταν αυτός δεν είναι σαφής. Όμως, η δικανική κρίση δεν υπακούει σε κανενός είδους αυτοματισμό… Η «νομική», «δικανική αλήθεια» είναι αυτή την οποία αναζητεί ο δικαστής και ο εισαγγελέας. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης αυτής δεν είναι πάντα αδιαμφισβήτητο, και ενίοτε είναι εσφαλμένο”.

Η κοινή γνώμη

Επισημαίνουν επίσης πως ο πειθαρχικός έλεγχος είναι ένας από τους τρόπους ελέγχου διακρίβωσης του λάθους, αλλά “ο έλεγχος αυτός, λόγω της δραστικότητάς του, αν δεν ασκηθεί μόνο τότε που είναι απολύτως αναγκαίος, ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει εκείνον τον συνταγματικώς κατοχυρωμένο θεσμό πάνω στον οποίο θεμελιώνονται το δικαστικό σύστημα και η απονομή δικαιοσύνης σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος δικαίου: τη δικαστική ανεξαρτησία”.

Και καταλήγουν πως “το κριτήριο και το μέτρο του ανωτέρω δικανικού σφάλματος δεν επιτρέπεται να καθορίζονται με γνώμονα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τις, συχνότατα ευμετάβολες, διαθέσεις της κοινής γνώμης”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Η ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού, δικαστή και εισαγγελέα, όταν ασκεί τα

καθήκοντά του ανήκει στα μεγάλα, κρίσιμα και πολύτιμα του κρατικά οργανωμένου συλλογικού μας βίου.

Γι’ αυτό, η Ένωσή μας νιώθει την ανάγκη να λάβει, και αυτή, θέση έναντι της αναγγελίας ότι θα ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος σε δικαστή και εισαγγελέα για την κρίση που εξέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο δικαστής και ο εισαγγελέας, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, δεν είναι ασύδοτοι.

Ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο, ακόμα και όταν αυτός δεν είναι σαφής. Όμως, η δικανική κρίση δεν υπακούει σε κανενός είδους αυτοματισμό. Πάντοτε είναι αποτέλεσμα ερμηνείας λέξεων και πραγμάτων, των λέξεων του νόμου και των κάθε φορά επιδίκων πραγμάτων.

Όπως και αν ορισθεί η έννοιά της, η «νομική», «δικανική αλήθεια» είναι αυτή την οποία αναζητεί ο δικαστής και ο εισαγγελέας. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης αυτής δεν είναι πάντα αδιαμφισβήτητο, και ενίοτε είναι εσφαλμένο.

Το ενδεχόμενο η δικανική κρίση να είναι εσφαλμένη εγείρει το ζήτημα πώς θα διακριβωθεί το σφάλμα και θα αναζητηθεί η ενδεχόμενη ευθύνη του δικαστικού λειτουργού που την εξέφερε.

Ένας από τους τρόπους διακριβώσεως του σφάλματος και αποδόσεως ευθύνης είναι ο πειθαρχικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός, λόγω της δραστικότητάς του, αν δεν ασκηθεί μόνο τότε που είναι απολύτως αναγκαίος, ενέχει τον κίνδυνο να πλήξει εκείνον τον συνταγματικώς κατοχυρωμένο θεσμό πάνω στον οποίο θεμελιώνονται το δικαστικό σύστημα και η απονομή δικαιοσύνης σε ένα ευνομούμενο κράτος, σε ένα κράτος δικαίου: τη δικαστική ανεξαρτησία.

Ο δικαστής και ο εισαγγελέας ελέγχονται πειθαρχικώς μόνον όταν η κρίση τους δεν είναι απλώς εσφαλμένη, αλλά παραβιάζει, κατάφωρα και υπαίτια, τα όρια τα οποία χαράσσουν τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής.

Εκείνο το οποίο είναι επιτακτικά αναγκαίο να μη λησμονείται ποτέ, ούτε στιγμή, είναι τούτο: Το κριτήριο και το μέτρο του ανωτέρω δικανικού σφάλματος δεν επιτρέπεται να καθορίζονται με γνώμονα το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τις, συχνότατα ευμετάβολες, διαθέσεις της κοινής γνώμης. Και τούτο διότι μόνη πηγή νομιμοποιήσεως της δικαστικής λειτουργίας του Κράτους είναι το Σύνταγμα και οι μη παραβιάζοντες αυτό νόμοι.

Το Δ.Σ. της Ενώσεως Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ