Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι δικηγόροι ζητούν να έχουν λόγο στις προαγωγές και την επιθεώρηση δικαστών-εισαγγελέων

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Συντονιστική των Δικηγόρων αναφερόμενη στο νέο Κώδικα Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών , ζητεί εφαρμογή των αποφάσεων του 14ου πανελληνίου Συνεδρίου της, που μεταξύ άλλων ζητεί να εκφράζει γνώμη για τις προαγωγές Δικαστών- “Κόκκινο” πανί για τους δικαστές αυτή η θέση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι ζητούν να έχουν λόγο στις προαγωγές και την επιθεώρηση δικαστών-εισαγγελέων EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έκφραση γνώμης (όχι ψήφο) για τις προαγωγές και την επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών , ζητούν οι δικηγόροι από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον Κώδικα οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών , η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε στις 4 Μαΐου.

Το θέμα, το οποίο προκαλεί εκτενείς συζητήσεις και έκφραση δυσαρέσκειας στις συζητήσεις μεταξύ των δικαστών, προέκυψε μετά την ανακοίνωση της Συντονιστικής των Δικηγόρων που ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει “άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να υποβάλει τις θέσεις του δικηγορικού σώματος επί του συνόλου των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου, πέραν των άνω θεμάτων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις αποφάσεις της Ολομέλειας και του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου και ιδίως ως προς την επιθεώρηση Δικαστηρίων, την αξιολόγηση και προαγωγική εξέλιξη – επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης”.

Μάλιστα επισημαίνουν πως θα επιμείνουν στην υιοθέτηση των θέσεών τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση “..θα συνεδριάσει άμεσα η Συντονιστική Επιτροπή και η Ολομέλεια για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση του κλάδου. Παράλληλα, οι θέσεις του δικηγορικού σώματος και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων διατάξεων θα γνωστοποιηθούν στην ελληνική κοινωνία, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε κανείς να μην μείνει αμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”.

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

“Να μας ρωτάτε”

Το θέμα προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των δικαστών- εισαγγελέων, καθώς τα πράγματα έχουν ήδη μια συγκρουσιακή πορεία δεδομένων της θέσεων που έχουν εκφραστεί από την πλευρά της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων να τεθεί πλαφόν στις αναβολές δικών που αιτούνται οι δικηγόροι στις ποινικές διαδικασίες. Το dikastiko.gr αποκαλύπτει τις θέσεις που υιοθετήθηκαν στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο (Ιούνιος 2021) , από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα το αιτημα για έκφραση άποψης εκ μέρους των δικηγόρων για την επιθεώρηση- αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών.

Ενδεικτικά:

-Υιοθετήθηκε στα συμπεράσματα η εισήγηση του Παναγιώτη Καρίπογλου , Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών που ανέφερε ότι “οι επιθεωρήσεις γίνονται λοιπόν βιαστικά , χωρίς ουσιαστική έρευνα του έργου εκάστου επιθεωρούμενου , χωρίς πολλές φορές μάλιστα να ληφθεί η γνώμη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου για την επάρκεια των δικαστών και την οργάνωση του κάθε δικαστικού σχηματισμού” και πρότεινε “να προστεθεί ως ειδικό στοιχείο της επιθεώρησης η συμπεριφορά και η εν γένει στάση του επιθεωρούμενου δικαστή σε σχέση με τους δικηγόρους του οικείου δικηγορικού Συλλόγου . Για το σκοπό αυτό προτείνεται ο επιθεωρητής να δέχεται υποχρεωτικά σε ακρόαση τον πρόεδρο του οικείου δικηγορικού συλλόγου , η γνώμη του οποίου για τους δικαστές των σχηματισμών της περιοχής του να καταγράφεται όχι βεβαίως στην έκθεση αξιολόγησης του επιθεωρούμενου , αλλά σε ειδικό ξεχωριστό έγγραφο που θα συνοδεύει τον υπηρεσιακό φάκελο εκάστου δικαστού και θα συνεκτιμάται κάθε φορά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο”.

-Υιοθετήθηκε επισης η εισήγηση της Νικολέττας Μπασδέκη, Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, η οποία ανέφερε ότι “οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να έχουν γνώμη και θέση στην Επιθεώρηση Δικαστών. Να θεωρείται απαραίτητο στον Επιθεωρητή κάθε δικαστικού σχηματισμού να κατατίθεται έγγραφο του οικείου δικηγορικού συλλόγου με τις θέσεις του δικηγορικού σώματος για την ποιότητα καθώς και την ταχύτητα έκδοσης απόφασης κάθε δικαστικού λειτουργού που υπηρετεί στο συγκεκριμένο εφετείο και πρωτοδικείο. Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Δεν νοείται να μην ακούγεται η θέση τους για θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ