Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι δικηγόροι ζητούν στοιχεία για τις καθυστερήσεις σε ΣτΕ και διοικητικά δικαστήρια

Μετά την επιστολή προς τον Άρειο Πάγο για τις σημαντικές εκκρεμότητες στην τακτική Δικαιοσύνη, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζητεί στοιχεία για τις καθυστερήσεις και για τα Διοικητικά Δικαστήρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι ζητούν στοιχεία για τις καθυστερήσεις σε ΣτΕ και διοικητικά δικαστήρια Freepik

Διευρύνουν τις παρεμβάσεις τους και στα Διοικητικά Δικαστήρια για το ακανθώδες ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης, οι δικηγόροι της χώρας , ανοίγοντας περισσότερο το ζήτημα που έρχεται με δυναμικό τρόπο στο προσκήνιο της Δικαιοσύνης. Οι δημόσιες αναφορές σημαντικών πολιτειακών παραγόντων (Πρόεδρος της Δημοκρατίας) αλλά και θεσμικών παραγόντων της Δικαιοσύνης (Εισαγγελέας Αρείου Πάγου) κατατείνουν στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των δικαστηρίων , ένα πρόβλημα που έγινε πιο οξύ μετά την σώρευση χιλιάδων εκκρεμών δικών που δεν εκδικάστηκαν λόγω της πανδημίας. Παράλληλα είναι προφανές πως επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της δημιουργίας δικαστών δυο ταχυτήτων, αυτών (των λίγων) δηλαδή που καθυστερούν εξαιρετικά πολύ στην έκδοση των αποφάσεων και αυτών που τελικά επωμίζονται την έκδοση των αποφάσεων και όσων καθυστερούν.

Δικηγόροι: Ζητούν στοιχεία για καθυστερήσεις σε ΣτΕ-διοικητικά δικαστήρια

Επιστολή

Ήδη η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να ζητήσει στοιχεία για την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα : “…η Ολομέλεια, σε συνέχεια της από 1.7.2021 επιστολής της προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, θα απευθύνει επιστολή και προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία θα ζητήσει επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη την επικράτεια, όσον αφορά στις καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων που παρατηρούνται και στα Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας. Δικηγόροι: Ζητούν στοιχεία για καθυστερήσεις σε ΣτΕ-διοικητικά δικαστήρια

Η Ολομέλεια θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα την ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, που ικανοποιεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών. Η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, από μικρή μεν μερίδα δικαστών, με σημαντική υπέρβαση των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια της αρνησιδικίας και αποτελεί σημαντική παθογένεια στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης”.

Στο ΣτΕ

Όπως έγραψε πρόσφατα το dikastiko.gr το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του ανέρχονται στο πολύ υψηλό αριθμό των 12.039 υποθέσεων.

Όπως σημειώνεται μάλιστα το ΣτΕ κάνει μεν αναφορά για μια σταθερή μείωση των εκκρεμών υποθέσεων μέσα στο 2020 και προαναγγέλλει «δραστική μελλοντική μείωση» των εκκρεμών υποθέσεων, χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά το τι γινόταν κατά τα προηγούμενα έτη.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί, ότι τα τελευταία χρόνια (και ειδικά αυτό της πανδημίας) υπήρξε μείωση του αριθμού των αιτήσεων ακυρώσεως που κατατέθηκαν στο ΣτΕ. Δικηγόροι: Ζητούν στοιχεία για καθυστερήσεις σε ΣτΕ-διοικητικά δικαστήρια

Ενδεικτικά, οι καταθέσεις αιτήσεων ακυρώσεως κατά την τελευταία τετραετία έχουν μειωτική τάση, η οποία απεικονίζεται ως εξής:

Το 2016 ήταν 4.680,

το 2017 ήταν 3.741,

το 2018 ήταν 3.650,

το 2019 ήταν 3.522 και

το 2020 ήταν 3.354.

Ο χρόνος έκδοσης

Ένα «καυτό» θέμα όμως είναι ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων και ο αριθμός των αναβολών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΣτΕ δικαστής σε 14 υποθέσεις έχει δώσει 438 αναβολές, και κρατεί «νεκρές» τις υποθέσεις αυτές από 5 έως 12 χρόνια, χωρίς να τις δικάζει. Πλέον αυτού, ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει στα χέρια του υποθέσεις που έχει δώσει 40, 35, 33, 30, 29, 27 και 25 αναβολές.

Ακόμη, άλλη δικαστής έχει δώσει σε 10 υποθέσεις 290 αναβολές και όλες αυτές οι υποθέσεις παραμένουν στα συρτάρια της επί 14 ολόκληρα χρόνια. Μια τρίτη δικαστής σε 7 υποθέσεις έχει δώσει 206 αναβολές και παραμένουν στην αναμονή από 7 έως 11 χρόνια.

Κάποιος άλλος δικαστής σε 4 υποθέσεις έχει δώσει 115 αναβολές και κρατάει τις υποθέσεις αυτές αδίκαστες από 10 έως 13 χρόνια, ενώ άλλος έχει δώσει 83 αναβολές σε 3 υποθέσεις και παραμένουν στο συρτάρι του από 10 έως 12 χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ