Οι Εισαγγελείς προσπαθούν να δέσουν “εγκληματικές οργανώσεις” στο χώρο του ποδοσφαίρου – Οι νομικές δυσκολίες και τα στοιχεία που κατατέθηκαν

Συνεχείς συσκέψεις υπό την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για το χειρισμό της υπόθεσης οπαδικής βίας. Στόχος να συνενωθούν οι δικογραφίες όπως έγινε με τη Χρυσή Αυγή.

NEWSROOM
Οι Εισαγγελείς προσπαθούν να δέσουν “εγκληματικές οργανώσεις” στο χώρο του ποδοσφαίρου – Οι νομικές δυσκολίες και τα στοιχεία που κατατέθηκαν

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Να βάλει τη… σφραγίδα για έρευνα «εγκληματικής οργάνωσης» στο χώρο του ποδοσφαίρου επιχειρεί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, συσχετίζοντας και τα στοιχεία που κατατέθηκαν την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού Γιάννη Οικονόμου και Γιάννη Βρούτση με άλλες δικογραφίες.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονται συνεχείς συσκέψεις υπό την κυρία Αδειλίνη προκειμένου να «δέσει» την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο των γηπέδων, των χούλιγκανς και της οπαδικής βίας. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να γνωστοποιήσει τις ενέργειες της και την παραγγελία που θα δώσει στους αρμοδίους εισαγγελικούς λειτουργούς.

dikastiko.gr

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσιμπούκη μόλις πήρε στα χέρια της η κυρία Αδειλίνη τους φακέλους των δύο υπουργών, αφού τους μελέτησε ξεκίνησε στενή συνεργασία με τον εποπτεύοντα το έργο των υπευθύνων για τον αθλητισμό εισαγγελέων, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Οικονόμου, τους αθλητικούς εισαγγελείς Αθηνών και Πειραιά όπως και με τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιά Αντώνη Ελευθεριάνο και Ειρήνη Μαραγκακή, αντίστοιχα.

Βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν, ανοίχτηκαν οι ήδη υπάρχοντες εκκρεμείς δικογραφίες και φάκελοι προκειμένου να συσχετιστούν. Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς προκύπτουν πρόσωπα τα οποία συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα και έχουν διαπράξει διωκόμενα αδικήματα όπως είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, εκβιασμοί, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, προστασία, κ.λπ.

Τα νομικά εμπόδια για τη θεμελίωση της «εγκληματικής οργάνωσης»

Όπως αναφέρεται κρίσιμο για την κυρία Αδειλίνη είναι να μπορέσει δικονομικά να θεμελιώσει το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Και αυτό γιατί για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών είναι να έχουν τελεστεί κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα (και όχι πλημμελήματα), να υπάρχει επιχειρησιακή οργάνωση και ιεράρχηση των μελών της οργάνωσης με διακριτούς ρόλους και θέσεις, να έχουν τα μέλη της συνείδηση ότι ανήκουν σε οργάνωση, κ.λπ. Δηλαδή, η επιδίωξη είναι να υλοποιηθεί κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, για να γίνει πράξη όπως ανέφεραν ανώτεροι εισαγγελικοί λειτουργοί, η δικονομία απαιτεί να συνυπάρχουν πολλές μαζί συγκυρίες για να μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Δεν είναι τυχαίο πως η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός από την πρώτη στιγμή μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη και έχοντας υπόψη πως τα φαινόμενα οπαδικής βίας μπορεί να επιφέρουν ντόμινο εξελίξεων, απέστειλε όπως έγραψε το dikastiko.gr παραγγελία στην Εισαγγελία Πειραιά και ζητούσε έρευνα για “εγκληματική οργάνωση”.

“…Παρακαλούμε να προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, εποπτεύοντας και τη διενεργούμενη ήδη αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών”, ανέφερε.

Τώρα, σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, αν δεν μπορεί να «δεθεί» η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, τότε θα ερευνηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, χωρίς να αποκλείεται στην περίπτωση αυτή, από την πορεία των ερευνών των υποθέσεων οπαδικής βίας, να προκύψει η συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι φάκελοι Οικονόμου- Βρούτση με τα 200 ονόματα – Οι δύο κατηγορίες στοιχείων

Όπως αναφέρθηκε, την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης προσήλθαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και κατέθεσαν στην κυρία Αδειλίνη, φακέλους με 200 περίπου ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες πανελλαδικά τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περιείχαν στοιχεία που τρέχουν στο παρελθόν σε βάθος χρόνου περίπου 20ετίας, όπως είναι η υπόθεση του 22χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στις 29 Μαρτίου 2007, με τους δύο υπουργούς να ζητούν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, λέγοντας παράλληλα ότι όποια νέα στοιχεία προκύψουν από την αστυνομική έρευνα θα είναι στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους που δόθηκαν στην κυρία Αδειλίνη είναι δυο κατηγοριών. Και συγκεκριμένα ο πρώτος φάκελος περιέχει στοιχεία με ονόματα, φωτογραφίες, «παγωμένες» απεικονίσεις από βίντεο, στοιχεία από προσαγωγές υπόπτων στη ΓΑΔΑ και τα Αστυνομικά Τμήματα μετά από επεισόδια στα γήπεδα, κ.λπ.

Τα πρόσωπα αυτά προέρχονται από το χώρο όλων των ομάδων (μεγάλων και μεσαίων) της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αστυνομικές αρχές «συναντούν» τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικά επεισόδια, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε αγώνες όχι μιας μόνο συγκεκριμένης ομάδας. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι μόνο πρόσφατα αλλά ανατρέχουν και στο παρελθόν.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κάποιοι εξ αυτών των οπαδών που έχουν μπει στο «κάδρο» είναι γνώριμοι στις αρχές και από την ποινική τους δραστηριότητα, η οποία δεν σχετίζεται με την οπαδική βία, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο.

Ο δεύτερος φάκελος περιέχει δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Ακόμα, περιέχει φωτογραφίες, ανακοινώσεις ΠΑΕ, δηλώσεις παραγόντων, διαδικτυακές αναρτήσεις με κωδικοποιημένους συνθηματικού περιεχομένου διαλόγους, αλλά και υβρεολόγιο που δίνει έμμεσα κατευθύνσεις, φωτογραφίζοντας πρόσωπα και στίγμα επικείμενων ενεργειών.

Η προτροπή της Εισαγγελέως: «Βάλτε παντού κάμερες»

Οι δύο υπουργοί κατά τη συνάντηση με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρθηκαν στα μέτρα, που ανακοινώθηκαν κάνοντας επίσης γνωστή την πρόθεση της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας των γηπέδων κατά τα Βρετανικά πρότυπα.

«Βάλτε παντού κάμερες, γεμίστε με κάμερες όλους τους χώρους, είναι θέμα ασφάλειας και το έγκλημα στα γήπεδα έχει πάρει διαστάσεις», ήταν η χαρακτηριστική παρότρυνση που έγινε κατά τη συνάντηση αυτή των δυο υπουργών με την κυρία Αδειλίνη.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών προθέσεων είναι, να πολλαπλασιαστούν οι κάμερες ασφαλείας τόσο εντός των γηπέδων όσο και στους περιβάλλοντας εξωτερικούς χώρους. Ακόμη, η ηλεκτρονική πύλη εισόδου, το λεγόμενο «τουρνικέ» που είναι ο περιστρεφόμενος μεταλλικός μηχανισμός, ο οποίος τοποθετείται στην είσοδο των γηπέδων κι επιτρέπει να εισέρχεται σε αυτόν μόνο ένα άτομο κάθε φορά, να συνδέεται και να ενεργοποιείται με το κινητό τηλέφωνο του οπαδού.

Το «τουρνικέ» ενεργοποιείται και επιτρέπει την είσοδο στο γήπεδο με την τοποθέτηση της κάρτας των εισιτηρίων διαρκείας ή με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχετε σταθερά ο κάθε οπαδός που θα εισέρχεται στο γήπεδο. Να σημειωθεί ότι για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ο φίλαθλος γνωστοποιεί όλα τα προσωπικά του στοιχεία.

Παράλληλα, θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος την ώρα που οι οπαδοί θα περνούν από το ηλεκτρονική πύλη. Και αυτό γιατί σήμερα με το που ανοίγει η μπάρα της ηλεκτρονικής πύλης με την «ανάγνωση» του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να περάσει ένας ελεγχόμενος οπαδός, εισέρχονται στο γήπεδο ανεξέλεγκτα ακόμη δύο με τρείς τσαμπατζίδες, χωρίς να γνωρίζει κανείς την ταυτότητά τους και τις προθέσεις τους.

Υπό εξέταση νομοθετική ρύθμιση για διεύρυνση ποινικής αξιολόγησης παραγόντων του ποδοσφαίρου

Το βάρος ταυτοπροσωπίας των οπαδών, που θα εισέρχονται στα γήπεδα θα έχουν οι ΠΑΕ και σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων ελέγχου θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις. Στο πλαίσιο των νέων αυστηροποιημέων μέτρων που θα ληφθούν θα δημιουργείται νέο νομοθετικό καθεστώς για τις λέσχες των οργανωμένων οπαδών, χωρίς ωστόσο να αποκλειστεί το κλείσιμό τους και να επιτραπεί σε κάθε ομάδα να έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την ΠΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης ως προς «τη διεύρυνση της ποινικής αξιολόγησης των συμπεριφορών των παραγόντων του ποδοσφαίρου». Παράλληλα, εξετάζει -εν όψει και του εκκρεμούς νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα- εάν για το πολυδαίδαλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, πρέπει να επέλθουν τροποποιήσεις στην ποινική νομοθεσία.

Όπως έγινε γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαφαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι το ποινικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, είναι «πλήρες, αλλά χωλαίνει στην πράξη».

Έχοντας στη πίσω πλευρά του μυαλού του ο κ. Φλωρίδης ότι η υπάρχουσα νομοθεσία αρκεί για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, μέσα από το βήμα της Βουλής, έστειλε μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Η αθλητική νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Κάποιοι λειτουργοί θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη δουλειά τους. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες ποινικές διώξεις» και προσέθεσε ότι «το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς αθλητικό, τις περισσότερες φορές μιλάμε για πολυσχιδή εγκληματική δραστηριότητα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr