Τετάρτη 02 Απριλίου 2025

Οι Εισαγγελείς συζητούν: Η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Πραγματοποιείται αύριο Κυριακή (8/12) στο ΕΒΕΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, κομμάτων αντιπολίτευσης, δικηγορικών συλλόγων και άλλων δικαστικών Ενώσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι Εισαγγελείς συζητούν: Η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος freepik

Στο επίκεντρο της 39ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος θα βρεθούν επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον δικαστικό κλάδο.

Η Ετήσια Συνέλευση πραγματοποιείται στις 8 Δεκεμβρίου 2024, ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ., στην αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7, 6ος όροφος).

Στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης αναμένεται να συζητηθούν:

– Ετήσιος απολογισμός του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος,

– Επικύρωση απολογισμού και ψήφιση προϋπολογισμού,

– Ενημέρωση μελών για τρέχοντα θέματα.

Στη Γενική Συνέλευση έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, Αρχηγοί και Εκπρόσωποι των Κομμάτων, Δικαστικοί Λειτουργοί όλων των βαθμίδων, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, τα Προεδρεία των λοιπών Δικαστικών Ενώσεων και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων. Οι τοποθετήσεις τους, όπως και των εισαγγελέων – μελών της Ένωσης, αναμένονται με ενδιαφέρον.

Οι Εισαγγελείς συζητούν: Τα αιτήματα τους

Σημειώνεται ότι, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr μεταξύ των αιτημάτων της Ένωσης είναι «να κατοχυρωθεί συνταγματικά το πάγιο αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας για την κατάληψη της θέσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από κάποιον από τους Αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Ακυρωτικού, μεταβάλλοντας την συγκεκριμένη θέση σε (εκ των) κεντρικών ζητημάτων της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης. Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τις θέσεις που ανέπτυξε η Ένωση στην ακρόαση των φορέων στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το ενέχυρο και η διάταξη με την οποία προβλέπεται έκφραση γνώμης από τις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων για την ανάδειξη των ηγεσιών τους. Παρότι από την επιλογή του αρεοπαγίτη Ιωάννη Τέντε στην θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2009 , όλες οι επιλογές προέρχονται από τον εισαγγελικό κλάδο, οι εισαγγελείς ζητούν αυτό να αποτελέσει και θεσμική, νομοθετική πρόβλεψη:

…Μολονότι δε στην πράξη τείνει να παγιωθεί η πρακτική αυτή, ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθεί και νομοθετικά το αίτημα αυτό, είναι η συνταγματική αναθεώρηση…Ευελπιστώντας ότι στην επικείμενη αναθεωρητική σύνοδο της Βουλής θα ικανοποιηθεί και νομοθετικά το παραπάνω πάγιο αίτημά μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ένωση.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η πρόσφατη αντίδραση στο έγγραφο Μπούγα

Ανακοίνωση είχε εκδώσει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με αφορμή το έγγραφο Μπούγα, σημειώνοντας πως «δεδομένου ότι τα διαλαμβανόμενα στο έγγραφο συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών του Κράτους, που αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος σύμφωνα με το άρθρο 26 του Συντάγματος, ζητούμε την άμεση ανάκλησή του, προς αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας».

Όπως πάντως έγραψε το dikastiko.gr,  που συνομίλησε με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που απέρριψαν τα περί αντισυνταγματικότητας της παρέμβασης του Ι. Μπούγα και επιμένουν στην ορθότητά της.

Δεν νοείται να μην υπάρχει εισαγγελέας ή δικαστής υπηρεσίας στις περιφερειακές έδρες”, αναφέρουν και υποστηρίζουν πως ο υφυπουργός Δικαιοσύνης “δεν παρενέβη στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστών αλλά στα αυτονόητα υπηρεσιακά τους καθήκοντα”.

Περιγράφουν επίσης πως “οι Δικαστές και Εισαγγελείς προφανώς είναι ανεξάρτητοι στην άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων, υπάρχει όμως κι ένα πλέγμα διοικητικών υποχρεώσεων που προσδιορίζεται από το νόμο και αφορά στην εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης και στην αυτονόητη αξίωση των πολιτών για άμεση πρόσβαση σε Δικαστή και Εισαγγελέα υπηρεσίας σε κάθε δικαστικό κατάστημα της Χώρας. Τα ανωτέρω προφανώς είναι αρμοδιότητα και καθήκον του υπουργού”.

Συνδυάζουν μάλιστα αυτή την υποχρέωση με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε στελεχιακό δυναμικό στα δικαστήρια με την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, αναφέροντας πως “η Ελλάδα μόνο στον πρώτο βαθμό έχει πάνω από 2.300 Πρωτοδίκες και Εισαγγελείς. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να προβλέπεται υπηρεσία για 113 δικαστικούς σχηματισμούς και 63 Εισαγγελίες”.

Προσθέτουν δε πως η παρέμβαση ήρθε μετά από “παράπονα και διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών ότι δεν υπάρχει καθημερινά δικαστής υπηρεσίας στις περιφερειακές ιδίως έδρες των Πρωτοδικείων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ