Οι επόμενες κινήσεις της Εύας Καϊλή – Το σκεπτικό των δικαστών για την παραμονή στη φυλακή και η αντίδραση των δικηγόρων της – ΒΙΝΤΕΟ

Στις 22 Ιανουαρίου θα επανεξεταστεί η προφυλάκισή της. Οι εισαγγελικές αρχές απέρριψαν τους ισχυρισμούς της. Για πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο συνήγορος της Μ. Δημητρακόπουλος.

NEWSROOM
Οι επόμενες κινήσεις της Εύας Καϊλή – Το σκεπτικό των δικαστών για την παραμονή στη φυλακή και η αντίδραση των δικηγόρων της – ΒΙΝΤΕΟ

Γιορτές στη φυλακή θα κάνει η Εύα Καϊλή, μετά την απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών να παραταθεί η προφυλάκιση για έναν ακόμη μήνα.

Ειδικότερα, την παράταση της κράτησης της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, μετά την απολογία της το πρωί της Πέμπτης κι έτσι στις 22 Ιανουαρίου το Δικαστικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεξετάσει την κράτηση.

Όπως έγινε γνωστό το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ειδικότερα, η κ. Καϊλή απολογήθηκε επί 1,5 ώρα, ζητώντας να αποφυλακιστεί με τον περιοριστικό όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ωστόσο δεν έπεισε τους δικαστές.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η ευρωβουλευτής σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της, με έναν εκ των συνηγόρων της, τον Μ. Δημητρακόπουλο να αναφέρει πως δεν θα ασκηθεί έφεση, υποστηρίζοντας όμως πως υπάρχει πολιτικό κίνητρο στη δίωξή της.

Eurokinissi

Προφυλάκιση Εύας Καϊλή: Η απόφαση του δικαστηρίου

«Παρατείνεται η κράτηση της Εύας Καϊλή κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση εντός 24 ωρών θα παρουσιαστεί ενώπιον του Εφετείου μέσα σε 15 ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση που εστάλη από την Εισαγγελία, αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

* θεωρείται ύποπτη φυγής

* εκτιμάται ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις

* μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα

Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε προφυλακιστέα για ένα ακόμη μήνα οπότε και θα επανεξεταστεί το αίτημά της, ενώ αναφέρεται ότι «προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου».

Freepik

Τα επιχειρήματα

Η ευρωβουλευτής, που συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη από την βελγική δικαιοσύνη πριν από οκτώ ημέρες, με τις κατηγορίες, της παρέμεινε περίπου για μία ώρα και είκοσι λεπτά στην αίθουσα, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της ακρόασης για την παράταση της προφυλάκισης της ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων.

Παρών στη διαδικασία ήταν και ο Ανακριτής Μισέλ Κλεζ, που ανέλαβε την έρευνα από το καλοκαίρι για το σκάνδαλο διαφθοράς, που συνταράσσει τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Qatargate.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέπτυξε τα επιχειρήματα της και σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε πως δεν έχει τρόπο και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία, δεν είναι ύποπτη φυγής ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μόλις 2 ετών παιδί της.

Eurokinissi

Προφυλάκιση Εύας Καϊλή: Τι υποστήριξαν οι συνήγοροί της

«Ζητήσαμε να τεθεί σε καθεστώς επιτήρηση με βραχιολάκι. Συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία δεν δωροδοκήθηκε» είπε ο δικηγόρος της Άντρε Ριζόπουλος. «Τα είπαμε όλα μας τα επιχειρήματα. Η κυρία Καϊλή, ποτέ δεν δωροδοκήθηκε, η κυρία Καϊλή είναι αθώα» υπογράμμισε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σημείωσε στο Mega ότι η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για προφυλάκιση της κατηγορούμενης δεν έχει καμία νομική αιτιολόγηση ενώ σημείωσε ότι δε θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η νομική εξήγηση προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο», είπε και τόνισε ότι, στη διάταξη της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου δεν υπήρξε ούτε ένα πραγματικό γεγονός που να αποδεικνύει ότι, η ευρωβουλευτής, είναι ύποπτη φυγής.

«Δεν έχει ένα πραγματικό περιστατικό που να εξηγεί ότι η κα Καϊλή μπορεί να δυσκολέψει την ανάκριση, είναι ένα κείμενο χωρίς πραγματικά στοιχεία», σημείωσε και τόνισε ότι ο ίδιος ζήτησε, κατά την αγόρευσή του, η αξιολόγηση της πελάτη του, να είναι με νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια.

«Ήταν σαν να διαβάζω εφημερίδα, δεν υπήρχε ούτε ένα νομικό επιχείρημα», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την ανάλυση της απόφασης της προέδρου του μονομελούς δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr