Οι μελλοντικές προκλήσεις της Δικαιοσύνης σε Γερμανία και Ελλάδα: Διάλεξη του Δρος Χανς Γιοάχιμ Χέσσλερ στην Αθήνα  

Το στοίχημα της ψηφιοποίησης, οι προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και το μέλλον της Δικαιοσύνης σε Γερμανία και Ελλάδα συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Εφετείου Αθηνών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

NEWSROOM
Οι μελλοντικές προκλήσεις της Δικαιοσύνης σε Γερμανία και Ελλάδα: Διάλεξη του Δρος Χανς Γιοάχιμ Χέσσλερ στην Αθήνα   

Της Γεωργίας Σκρεπέτη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (13/11) στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε ο Δρ Χανς Γιοάχιμ Χέσσλερ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βαυαρίας και του Εφετείου του Μονάχου, για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η δικαιοσύνη τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα στον νέο ψηφιοποιημένο κόσμο.

Η διάλεξη «Επίκαιρες συζητήσεις για το μέλλον της Δικαιοσύνης στη Γερμανία και στην Ευρώπη» διοργανώθηκε από τη Γερμανική πρεσβεία και το Εφετείο Αθηνών και όπως ανέφερε η πρόεδρος Εφετών Σοφία Λιγνού από το βήμα, «αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη συνεργασία της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Εφετείου σε νομικό επίπεδο ευελπιστώντας στη συνέχιση της και στο μέλλον».

Την εκδήλωση με την παρουσία τους τίμησαν επίσης ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Αντρέας Κιντλ, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και ο γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πέλοψ Λάσκος.

Η πρόσβαση

Ο δρ Χέσσλερ στάθηκε στο ζήτημα της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη τονίζοντας πως στη Γερμανία οι υποθέσεις ενώπιον των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων μειώνονται δραστικά. Σ’ αυτό συντελεί τόσο η ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλούν στους απλούς πολίτες οι χρονοβόρες  διαδικασίες όσο και η οικονομική ζημία που προκύπτει.

«Στην αντίληψη των ανθρώπων η δικαιοσύνη παραμένει ελκυστική αλλά πάντα υπάρχει η αξίωση για περισσότερη».

Παρά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι κρίσεις του πρόσφατου παρελθόντος «Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών ίσως αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα ώστε να μη θεωρείται η προσφυγή στη δικαιοσύνη “ultima ratio”».

Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα αποκλειστικής χρήσης από τους δικηγόρους η οποία λειτουργεί από το 2022 παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή και περίπου 200.000 εισερχόμενα δικόγραφα την εβδομάδα.

Ενώ η συνδιάσκεψη των Εφετείων στη Γερμανία ζητά αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα που να υποστηρίζει απευθείας την επικοινωνία του πολίτη με το δικαστήριο.

«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας η δικαιοσύνη είναι εκεί κι αυτό θα πρέπει να το αισθάνονται οι πολίτες».

 

Η ψηφιοποίηση

Δικαστήρια και Εισαγγελίες στη Γερμανία λειτουργούν με αμιγώς ψηφιοποιημένο αρχείο, ενώ οι δικαστικές αίθουσες έχουν εξοπλιστεί με τα κατάλληλα ηλεκτρονικά μέσα για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Ωστόσο πάντα υπάρχουν στιγμές που η τεχνολογία προδίδει και «πρέπει να βελτιωθούμε», ανέφερε ο κ. Χέσσλερ.

Τα οφέλη της ψηφιοποίησης, δρόμο στον οποίο σταδιακά μπαίνει και η Ελλάδα, πολλά, «προς έκπληξή μου χαίρει αποδοχής από τους δικαστές στη Γερμανία, προσφέρει την ευχέρεια της αναζήτησης σε ογκώδη αρχεία αλλά και την ευκαιρία του “home office”, συνθήκη που προσελκύει εργαζόμενους στον κλάδο».

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Σε ένα αμιγώς ψηφιοποιημένο περιβάλλον υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών, όπως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος τόσο των δικαστικών λειτουργών όσο και των πολιτών.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσιάστηκε η χρήση της στην περίπτωση μαζικών αγωγών, και η εξέταση ογκωδέστατων φακέλων που με την κατάλληλη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων η εύρεση βασικών πληροφοριών καθίσταται εύκολη και γρήγορη.

«Οι Γερμανοί δικαστές -σε μια χώρα όπου είναι εξαιρετικά διαδεδομένες οι μαζικές αγωγές- στο δικαστήριο της Στουτγάρδης για παράδειγμα 9 στις 10 υποθέσεις αφορούν μαζικές αγωγές- θα διαβάσουν επιμελώς τα έγγραφα για να διαπιστώσουν ότι έχουν διαβάσει ακόμα 500 ίδιους φακέλους. Για να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα τέτοιων υποθέσεων πρέπει να γίνει χρήση της τεχνολογίας», τόνισε ο Δρ. Χανς Γιοάχιμ Χέσσλερ.

Χωρίς να παραγνωρίζονται οι κίνδυνοι που ει δυνατόν προκύψουν αλλά και η σημασία της οριοθέτησης όπως αυτή προκύπτει από τον Κανονισμό της Ε.Ε. για την Τεχνητή νοημοσύνη 2024/1689, αναγνωρίστηκε η αξία των νέων τεχνολογιών.

Ο φυσικός δικαστής είναι αυτός που λαμβάνει την τελική απόφαση ακόμα κι αν οι διάδικοι καταστεί δυνατό να παρίστανται μέσω μιας οθόνης.

«Η δικαιοσύνη υπάρχει για να στηρίζει τον άνθρωπο» και τα βοηθητικά εργαλεία για τη διευκόλυνση στο έργο των δικαστών, την προσέλκυση νέων εργαζόμενων στον κλάδο και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr