Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Οι νέοι Κώδικες στο στόχαστρο της μειοψηφίας της ΕνΔΕ: “Επιστημονική ένδεια” – “Άστοχη η επίκληση της υφ’ όρον απόλυσης για την αύξηση πρόσκαιρης κάθειρξης στα 20 έτη”

Αναφέρουν πως οι αλλαγές δεν αποτελούν προϊόν ωρίμανσης και είναι θνησιγενείς. Καταγγέλλουν πως έγιναν χωρίς την σύμπραξη νομικών επιστημόνων, παρά μόνο από τους τεχνοκράτες υπαλλήλους και συνεργάτες του υπουργείου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι νέοι Κώδικες στο στόχαστρο της μειοψηφίας της ΕνΔΕ: “Επιστημονική ένδεια” – “Άστοχη η επίκληση της υφ’ όρον απόλυσης για την αύξηση πρόσκαιρης κάθειρξης στα 20 έτη” freepik

Καταπέλτης για τους νέους Κώδικες η μειοψηφία της ΕνΔΕ όπου στις παρατηρήσεις που κατέθεσε για τις προωθούμενες αλλαγές κάνει λόγο για «επιστημονική ένδεια», με ένα από τα βασικά σημεία αιχμής να αποτελεί η πρόβλεψη για την αύξηση των ποινών πρόσκαιρης κάθειρξης και ο ισχυρισμός πως θα οδηγήσει σε πάταξη της ατιμωρησίας.

Στο κείμενο των παρατηρήσεων από τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) Χριστόφορο Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη, Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Εφέτη, Παντελή Μποροδήμο, Πρωτοδίκη, Μιχάλη Τσέφα, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Ιωάννη Ασπρογέρακα, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκη, τονίζεται πως «το νομοσχέδιο που έρχεται στην διαβούλευση είναι χαρακτηριστικό δείγμα αντιεπιστημονικού κειμένου που υπόκειται μόνο στην ανάγκη επικοινωνιακής πολιτικής».

Όπως αναφέρουν «εάν ως ένα βαθμό θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι αντιληπτός ο τρόπος αλληλεπίδρασης μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και του ποινικού δικαίου, με το δεύτερο να αποτελεί αντικαθρέπτισμα συγκεκριμένων πολιτικών αξιολογήσεων (η τιμωρητική πολιτική απέναντι στην φιλελεύθερη-εγγυητική), ωστόσο οι βασικοί κανόνες που διαμόρφωναν τις νομοθετικές αλλαγές είχαν προσδιοριστεί αποκλειστικά από την νομική επιστήμη. Στη χώρα μας πλέον η επιστήμη έχει παραμεριστεί για χάρη ενός λαϊκού εντυπωσιασμού».

Γεγονός που σημειώνουν αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «γίνονται τέτοιες βαθιές αλλαγές σε δύο βασικά νομοθετήματα χωρίς να υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, χωρίς την σύμπραξη νομικών επιστημόνων, παρά μόνο από τους τεχνοκράτες υπαλλήλους και συνεργάτες του Υπουργείου, φανερώνει την επιστημονική ένδεια. Οι αλλαγές στους Κώδικες δεν αποτελούν προϊόν ωρίμανσης μιας εξελικτικής διαδικασίας ούτε υπόκεινται στον ορθό λόγο. Γι’ αυτό είναι και θνησιγενείς. Αντικαθίστανται από νέες διατάξεις σε σύντομο χρόνο ανάλογα με την πολιτική συγκυρία και την ειδησεογραφία».

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά τους για τις παρατηρήσεις των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομικής, που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση υποστηρίζουν πως «σκοπός των νομοθετικών αλλαγών δεν είναι να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών αλλά να τους εντυπωσιάσουν. Τέτοιες είναι και οι αλλαγές που προωθούνται. Και όσο στην Ελλάδα η ποινική επιστήμη αντιμετωπίζεται ως περιττό βάρος, όσο οι νομοθετικές αλλαγές στους ποινικούς κώδικες γίνονται με όρους επικοινωνιακής πολιτικής, τόσο οι πολίτες θα βλέπουν την αντινομία μεταξύ πολιτικών εξαγγελιών και πραγματικότητας ως ένα ανεξήγητο φαινόμενο που ωστόσο είναι πολύ εύκολα εξηγήσιμο».

Καταπέλτης για τους νέους Κώδικες η μειοψηφία της ΕνΔΕ: «Άστοχη επίκληση του θεσμού της υφ’ όρον απόλυσης»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η μειοψηφία της ΕνΔΕ στην «άστοχη επίκληση του θεσμού της υφ’ όρον απόλυσης για την δικαιολόγηση της αύξησης των ορίων της πρόσκαιρης κάθειρξης».

Μειοψηφία της ΕνΔΕ για τους νέους Κώδικες

Freepik

Όπως λέει, «εκείνο που φαίνεται να επιδιώκεται με την τροποποίηση αυτή, όπως εξάλλου έχει δηλώσει και ο αρμόδιος υπουργός, είναι «να μπει τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που φαίνεται να υπάρχει στην κοινωνία». Με άλλα λόγια υπονοείται ότι οι απειλούμενες ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης είναι χαμηλές και για την πάταξη της βαριάς εγκληματικότητας επιβάλλεται η αύξηση των ορίων τους.              Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική».

Δεδομένου ότι όπως σημειώνει «τα στατιστικά δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας το 2021, όχι μόνο δεν επέφερε μείωση της εγκληματικότητας, αλλά αύξησή της. Οι κοινωνικές αιτίες διαμόρφωσης μιας κατάστασης και η επιλογή του λιγότερου κόστους για τις κρατικές υπηρεσίες, εξισορροπούνται εύκολα με μια βαρύγδουπη εξαγγελία αυστηροποίησης της ποινικής νομοθεσίας».

Στο πλαίσιο των παρατηρήσεων της η μειοψηφία του Δ.Σ. της ΕνΔΕ παραθέτει ότι «από το 2019 μέχρι και σήμερα με διαδοχικές παρεμβάσεις στον νέο ΠΚ αυξήθηκαν οι απειλούμενες ποινές πολλών εγκλημάτων. Τελευταία σημαντική παρέμβαση στον ΠΚ ήταν στο τέλος του 2021 με την ψήφιση του Ν. 4855/2021. Ωστόσο, από τα επίσημα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι το 2021 (πριν την αύξηση των ποινών) είχαν βεβαιωθεί 191.224 εγκλήματα, ενώ το 2022 (μετά την αύξηση των ποινών) βεβαιώθηκαν 241.549 εγκλήματα, δηλ. η εγκληματικότητα αυξήθηκε σε ποσοστό που ξεπερνά το 25%. Ειδικά ως προς την βαριά εγκληματικότητα (κακουργήματα) διαπιστώνεται από τα ίδια στατιστικά στοιχεία ότι το 2021 είχαν βεβαιωθεί 8.561 κακουργήματα και το 2022 βεβαιώθηκαν 10.202 κακουργήματα, αύξηση που ξεπερνά το 20%. Μάλιστα, η ίδια αύξηση αυτή παρατηρείται σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων, ακόμα και στα εγκλήματα για τα οποία ο Ν. 4855/2021 προέβλεψε αυξημένα όρια ποινών».

Και προσθέτει: «Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2021 αυξήθηκαν τα όρια ποινής για το κακούργημα του εμπρησμού και του εμπρησμού σε δάση, το καλοκαίρι του 2023 εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, οι περισσότερες από τις οποίες αποδόθηκαν σε εμπρησμό».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΔΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ