Οι Ολυμπιακοί Αγώνες “αναβιώνουν” στο ΣτΕ: Πρότυπη δίκη μετά από προσφυγή πρώην εργαζομένων της Οργανωτικής Επιτροπής 2004

Χαρακτηρίζουν παράνομη τη φορολόγηση παροχής στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού προγράμματος. Αναστέλλεται η εκδίκαση αντίστοιχων εκκρεμών υποθέσεων.

NEWSROOM
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες “αναβιώνουν” στο ΣτΕ: Πρότυπη δίκη μετά από προσφυγή πρώην εργαζομένων της Οργανωτικής Επιτροπής 2004

«Αναβιώνουν» στο ΣτΕ οι Ολυμπιακοί του 2004 καθώς μετά από εννέα χρόνια από τη διεξαγωγή τους εισήλθε στο Ανώτατο Δικαστήριο η συζήτηση επί αγωγής πρώην εργαζομένων της «Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004 Α.Ε.».

Και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το αίτημα των εργαζομένων θα κριθεί στο πλαίσιο πρότυπης δίκης και ως εκ τούτου αναστέλλεται – ως είθισται – η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες ανακύπτει το ίδιο ζήτημα.

Σύμφωνα με το αίτημα των πρώην εργαζομένων της «Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων-Αθήνα 2004 Α.Ε.», μετά και τη σχετική εκκρεμούσα προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητούν να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει ως «αποζημίωση κατά τις διατάξεις περί αστικής ευθύνης του κράτους και, επικουρικώς, κατά τις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού διατάξεις του Αστικού Κώδικα, ποσά που αντιστοιχούν σε καταβληθέντα από αυτούς φόρο εισοδήματος, ο οποίος, κατά τους ειδικότερους ισχυρισμούς τους, επιβλήθηκε παρανόμως σε εφ’ άπαξ παροχή που είχαν λάβει στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού προγράμματος που είχε συνάψει υπέρ αυτών η ως άνω εργοδότρια εταιρία».

«Αναβιώνουν» στο ΣτΕ οι Ολυμπιακοί του 2004: Οι προσφεύγοντες παραπέμπουν σε αντίστοιχες αποφάσεις

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ για τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης αναφέρεται πως «οι αιτούντες ζητούν επίσης με την ανωτέρω αγωγή τους την καταβολή χρηματικής ικανοποιήσεως για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν λόγω της μη νόμιμης φορολογήσεώς τους. Με την υπό κρίση αίτηση προβάλλεται ότι με την ανωτέρω αγωγή τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα εάν είναι κατ’ εξαίρεση (προφανώς παρά τις ρυθμίσεις των άρθρων 71 παρ. 4 και 80 παρ. 2 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) επιτρεπτή η άσκηση αγωγής για την ικανοποίηση αξιώσεων συνδεομένων αμέσως ή εμμέσως με την επιβολή φορολογικής υποχρεώσεως λόγω της δημοσιεύσεως αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες αφορούν μεν άλλους φορολογουμένους, πλην είχαν ως αντικείμενο την φορολόγηση ή μη παροχών ομοίων με εκείνες για τις οποίες φορολογήθηκαν οι ασκούντες την αγωγή».

EUROKINISSI

Ειδικότερα, σημειώνεται πως οι αιτούντες «επέλεξαν να ασκήσουν αγωγή προκειμένου να επωφεληθούν από το «ωφέλιμο αποτέλεσμα» προσφάτων αποφάσεων του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2595-6/2021), με τις οποίες κρίθηκε, εν αντιθέσει με όσα μέχρι τότε είχαν δεχθεί τα δικαστήρια της ουσίας, ότι οι παροχές που χορηγούντο στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ασφαλιστηρίου συμβολαίου δεν αποτελούσαν, κατά το ισχύον κατά την φορολόγησή τους νομοθετικό καθεστώς φορολογητέο εισόδημα και ότι, ελλείψει φορολογικής υποχρεώσεως των δικαιούχων τους, μη νομίμως είχε επιβληθεί επ’ αυτών φόρος εισοδήματος (βλ. και ΣτΕ 2594/2021).

Και όπως αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο από τους προσφεύγοντες «προβάλλεται δε περαιτέρω ότι το ζήτημα αυτό έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων δοθέντος του πολύ μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που είχαν εισπράξει τις επίμαχες παροχές και πλήρωσαν τον επιβληθέντα φόρο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr