Ο “Μάξιμος Σαράφης” ζητεί να “μη γίνει θύμα της προεκλογικής σύγκρουσης” – Διώκεται για βαριά κακουργήματα – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ
Τι λέει ο δικηγόρος του Κωνσταντίνος Γώγος για την υπόθεση. Το βαρύ κατηγορητήριο.
Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη βρίσκεται πλέον ο “Μάξιμος Σαράφης” και έξι ακόμη άτομα. Στη δίωξη προχώρησε η εισαγγελία της Αθήνας και σε βάρος τους περιλαμβάνονται κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητας. Έχουν συλληφθεί τρεις κατηγορούμενοι και αναζητούνται τέσσερα ακόμη πρόσωπα.
“Μάξιμος Σαράφης”: Ζητεί να “μη γίνει θύμα της προεκλογικής σύγκρουσης”
«Δεν θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα στην πολιτική κόντρα ενόψει εκλογών» τονίζει ο δικηγόρος του βασικού κατηγορούμενου γνωστός ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος.
«Ο εντολέας μου αρνείται ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση. Δε θα αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα στην πολιτική κόντρα ενόψει εκλογών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα κάθε πολίτη στην απίστευτη διαρροή των δικογραφιών ήδη από χθες πριν καν η δικογραφία φτάσει στην εισαγγελία» αναφέρει.
Πώς δρούσε ο “Μάξιμος Σαράφης” και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – Ξεπερνά τα 800.000 ευρώ η λεία της
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 7 περιπτώσεις απάτης, από τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν 800.000 ευρώ περίπου, ενώ η επαπειλούμενη ζημία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.
«Πρόκειται για μια οργάνωση που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και οργανωτικότητα και στόχευε «ανθρώπους του επιχειρείν». Τα μέλη της εμφανίζονταν ως οι «σωτήρες» τους από τις δυσχερείς οικονομικές διεθνείς συνθήκες, οι οποίες είχαν εκμηδενίσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κι επακόλουθα, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος.
Συγκεκριμένα, αναζητούσαν επιχειρηματίες που επιθυμούσαν να λάβουν κάποιο δάνειο, πλην όμως δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρότειναν λοιπόν ως εναλλακτική λύση την απευθείας δανειοδότησή τους από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, για την οποία παρουσίαζαν στα θύματά τους φανταστικές περιπτώσεις επιτυχούς δανειοδότησης άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, καθώς κατά περίπτωση ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία και παρείχε στην οργάνωση πίστωση χρόνου.
Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.
“Μάξιμος Σαράφης” ο εγκέφαλος – Οι κατηγορίες
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης κατείχε συλληφθέν μέλος με μακροχρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία, ως σύμβουλος επιχειρήσεων, marketing, επενδύσεων κ.λπ., υποδεικνύοντας ουσιαστικά τον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis.
«Μέσω του εύρους του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες, συνήθως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι άλλοι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αρχηγικού μέλους και ως γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δη της ανύπαρκτης εταιρείας. Ένας από αυτούς μάλιστα, για να ενισχύσει την εικόνα της αυθεντίας, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών ή πως η σύζυγός του εργαζόταν στην εν λόγω ανύπαρκτη εταιρεία αντίστοιχα, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε» ανέφερε.
Όλη η διαδικασία λάμβανε χώρα κατόπιν υποδείξεων του αρχηγικού μέλους και των συνεργών του, οι οποίοι σε διάφορες φάσεις της εγκληματικής τους δράσης παρέδιδαν στα θύματά τους πλαστογραφημένα έγγραφα, παραστατικά και πιστοποιητικά, με τα οποία τους έπειθαν για το έγκυρο και νόμιμο των δραστηριοτήτων τους.
Σε βάρος των 3 μελών της οργάνωσης, που συνελήφθησαν, καθώς και σε βάρος 4 ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε LIVE-Τσίπρας: Η ομιλία στη Βουλή για τις υποκλοπές Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο σεισμός στη Ρόδο: 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί Μιλένα Αποστολάκη: Διαμεσολάβηση – Διαιτησία – Η λύση στο πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης Ρούλα Πισπιρίγκου: Άμεση απελευθέρωση ζητάει ο Αλ. Κούγιας – Καταγγέλλει κατάρρευση κατηγοριών για Μαλένα και ΊριδαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr