Ολόκληρο το σχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο – Νομοθετείται σε 2 μήνες – Πόσους αφορά, με ποιο ωράριο και ποιες αμοιβές

 Έρχεται το ψηφιακό γραφείο για το Δημόσιο, με την καθιέρωση τους επόμενους μήνες του συστήματος τηλεργασίας σε μόνιμη βάση, που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

NEWSROOM
Ολόκληρο το σχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο – Νομοθετείται σε 2 μήνες – Πόσους αφορά, με ποιο ωράριο και ποιες αμοιβές

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει καθώς στα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών είναι να προωθηθεί εντός των επόμενων μηνών νόμος που θα θεσμοθετεί το καθεστώς αυτό και εκτός πανδημίας και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα λειτουργεί το πρώτο ψηφιακό γραφείο του Δημοσίου.

Ήδη, στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ήταν από το 2019 η καθιέρωση της τηλεργασίας πριν δηλαδή προκύψει ο κορονοϊός και είχαν προβεί σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, αλλά μπροστά στην πανδημία χρειάστηκε να εφαρμοστεί χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, σε 2,5 μήνες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την τηλεργασία όπως αναφέρει και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Θα στηρίζεται σε εθελοντική επιλογή των υπαλλήλων για την ένταξή τους στο καθεστώς αυτό ενώ θα προβλέπονται συγκεκριμένες ρήτρες για την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την υπαγωγή σε τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων σε εθελοντική βάση και θα καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών. Όπως ξεκαθαρίζεται, το νέο καθεστώς θα αφορά μόνον συγκεκριμένες ειδικότητες όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

Μεταξύ αυτών, διοικητικές και οικονομικές διευθύνσεις του Δημοσίου, αλλά  και εκείνες του πληροφορικού τομέα, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να διατηρηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων σε τομείς όπως εξυπηρέτησης κοινού ή του πρωτοκόλλου δημόσιας υπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, θα καθορίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο ποια μέσα θα παραχωρούνται από το Δημόσιο για την τηλεργασία (από δωρεάν ίντερνετ, υπολογιστές κ.ά.), ενώ ξεκαθαρίζεται πως δεν θα μειώνεται ο μισθός και θα υπάρχει καθορισμένο ωράριο και θα προβλέπονται τυχόν υπερωρίες. Σε όσους επιλέξουν την τηλεργασία θα υπάρξει συχνή αξιολόγηση στη βάση καθηντολογίου και επίτευξης στόχων.

Σε έκτακτες και κανονικές συνθήκες

Όπως αναφέρεται, το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έχει δυο σκέλη, για έκτακτες συνθήκες όπως πανδημία και για κανονικές. Σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων, όπως αυτή του κορονοϊού, θα εργάζονται από το σπίτι ποσοστό 40 -50% των δημοσίων υπαλλήλων.

Όμως σε κανονικές συνθήκες, σύμφωνα και με όλα τα διεθνή μοντέλα, δεν ξεπερνά το 15-20%.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών «οι δραστηριότητες οι οποίες θα είναι επιλέξιμες για τηλεργασία, η οργάνωση του χρόνου εργασίας και το πλαίσιο του ωραρίου, ο υπολογισμός του όγκου εργασίας προκειμένου να διασφαλίζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων, τα εργαλεία πληροφορικής με τα οποία θα παρέχεται, η υποστήριξη της εφαρμογής της τηλεργασίας μέσω της εσωτερικής επικοινωνίας, η απαραίτητη κατάρτιση των υπαλλήλων, η διαχείριση των αιτημάτων για τηλεργασία, καθώς και όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του πλαισίου τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης βλ. covid-19».

Για την προώθηση του σχεδίου τηλεργασίας, είχε μάλιστα κατατεθεί προ κορονοϊού πρόσκληση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σε αυτήν, το υπουργείο ανέφερε πως «η πράξη αφορά στην εισαγωγή του μοντέλου της Τηλεργασίας στον Δημόσιο Τομέα, μια σημαντική  καινοτομία για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Η εν λόγω πράξη αναμένεται να αποφέρει σημαντικές ωφέλειες τόσο για τους εργαζόμενους (όπως καλύτερη οργάνωση προσωπικού χρόνου με στόχο την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και οικογενειακής ζωής) όσο και για το Δημόσιο ως «εργοδότη» (π.χ. αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων)».

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ

Στο αίτημα για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά για την τηλεργασία:

«Πρωτοεμφανίστηκε στον ιδιωτικό τομέα στη δεκαετία του ‘80, τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική στο δημόσιο τομέα σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι αναγνωρίζονται σε αυτή ορισμένα  σημαντικά  πλεονεκτήματα, όπως: – Εξοικονόμηση πόρων (κτιριακές/τεχνολογικές υποδομές, ενέργεια κλπ) και γενικότερα οφέλη σε επίπεδο περιβάλλοντος (μείωση μετακινήσεων). – Ενίσχυση παραγωγικότητας σε εργασίες που αξιολογούνται από το τελικό αποτέλεσμα (αύξηση όγκου/ποιότητας παρεχόμενης εργασίας). – Ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτοτέλειάς τους στην οργάνωση της εργασίας. – Διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας (π.χ. ΑμεΑ). – Βελτίωση της ποιότητας του επιπέδου ζωής του εργαζόμενου (work-life balance) λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κλπ.»

Οι προωθούμενες δράσεις

Ενδεικτικές ενέργειες της δράσης, που κατατέθηκαν προς χρηματοδότηση, είναι οι εξής :

  1. Δράσεις αξιοποίησης  ευρωπαϊκής εμπειρίας μέσω βέλτιστων πρακτικών Κρατών εντός και εκτός της ΕΕ σε ζητήματα τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα
  2. Ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την εισαγωγή του μοντέλου της τηλεργασίας στο Δημόσιο Τομέα του Ελληνικού κράτους και των συνεργαζόμενων κρατών-μελών.
  3. Αξιοποίηση αποτελεσμάτων της διακρατικής συνεργασίας και των πιλοτικών εφαρμογών, για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή της τηλεργασίας στο Δημόσιο Τομέα.
  4. Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος αδιάλειπτης πρόσβασης των τηλεργαζομένων στα αρχεία και τις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών τους με παράλληλη πραγματοποίηση δοκιμών ασφαλείας του συστήματος.
  5. Πιλοτική εφαρμογή των μοντέλων τηλεργασίας που θα αναπτυχθούν

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ