Ομόφυλα ζευγάρια: Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας – Τα δικαιώματα πολιτικού γάμου και τεκνοθεσίας
Οι αιχμές του αντιπροέδρου του ΔΣΑ, Αλέξανδρου Μαντζούτσου για τη στάση της Πολιτείας. Τι ανέφερε σε ημερίδα του “Νομικού Παλμού”.
Στη διαχρονική παράλειψη νομοθέτησης του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Αλέξανδρος Μαντζούτσος μιλώντας σε εκδήλωση του “Νομικού Παλμού” με θέμα “Οικογενειακό Δίκαιο και Δικαιώματα Ομοφύλων Ζευγαριών”.
Τα βέλη του έστρεψε τόσο κατά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Αλεξανδρή όσο και κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου.
Όπως είπε ακόμη και για το σύμφωνο συμβίωσης χρειάστηκε να περάσουν χρόνια και να υπάρξει ευρωκαταδίκη της χώρας από το ΕΔΔΑ προκειμένου να ισχύσει και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Αλλά η τότε «προοδευτική» Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Υπουργέ (σ.σ. αναφερόμενος στον Μιχάλη Καλογήρου), ενώ είχε κάθε δυνατότητα, δεν έφερε νομοθεσία για την κατοχύρωση του δικαιώματος στο γάμο και την από κοινού τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εκ των υστέρων μόνο, ως αντιπολίτευση, κατέθεσε την από 17-6-2022 πρόταση νόμου, που θα μπορούσε όντως να επιλύσει πολλά από τα επιμέρους ζητήματα» ανέφερε ο κ. Μαντζούτσος.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι «και η σημερινή «φιλελεύθερη» Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω, με Πρωθυπουργό που είχε ψηφίσει την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (σ.σ. Πάνος Αλεξανδρής), δεν έχει αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του γάμου».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «αν με κάποιον τρόπο ερχόταν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, χωρίς μάλιστα να τεθεί κομματική πειθαρχία, με ψήφο κατά συνείδηση, εκτιμώ ότι, όπως συνέβη με την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, και η κατοχύρωση του δικαιώματος στο γάμο και την τεκνοθεσία θα υπερψηφιζόταν διακομματικά, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία».
Ομόφυλα ζευγάρια: Η Εθνική Στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ+
Ειδική αναφορά έκανε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό στις 29 Ιουνίου 2021, από επιτροπή που είχε συστήσει ο ίδιος στις 17 Μαρτίου 2021, με Πρόεδρο τον διακεκριμένο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρόεδρο του ΕΔΔΑ, κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, και στην οποία τίθεταιι ευθέως το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, αναδεικνύοντας και την αλληλεξάρτηση του με την υιοθεσία.
«Ένα χρόνο μετά, κι ενώ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ η Κυβέρνηση ανέλαβε πράγματι θετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση κάποιων σημαντικών ζητημάτων, όπως η κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας και η απαγόρευση των λεγόμενων «θεραπειών μεταστροφής» σε ανήλικα και ευάλωτα άτομα, για το μείζον ζήτημα της καθιέρωσης του πολιτικού γάμου, στις 11 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να δηλώσει «κάθε πράγμα στον καιρό του» λέει ο κ. Μαντζούτσος.
Ομόφυλα ζευγάρια: Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας
«Αναρωτιέμαι, λοιπόν πότε είναι ο κατάλληλος καιρός για να πάψει η Ελληνική Πολιτεία να αντιμετωπίζει τα ομόφυλα ζευγάρια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που στερούνται θεμελιώδη προσωπικά και περιουσιακά δικαιώματα και πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα να ζουν μια ολοκληρωμένη, θεσμικά και κοινωνικά αναγνωρισμένη, οικογενειακή ζωή;
Πότε είναι ο κατάλληλος καιρός για να πάψει το Ελληνικό Κράτος να καταδικάζει παιδιά να μεγαλώνουν εγκαταλελειμμένα, συχνά υπό άθλιες συνθήκες, σε ιδρύματα, ενώ θα μπορούσαν να μεγαλώνουν σε ένα ζεστό σπιτικό με τη στοργή και την αγάπη θετών γονέων;
Πότε είναι ο κατάλληλος καιρός για να πάψει το Πολιτικό Σύστημα να παραμένει δέσμιο μεσαιωνικών αντιλήψεων διαφόρων μειοψηφιών, που επικαλούνται εθνικά, κοινωνικά ή θρησκευτικά ιδεώδη, από μίσος για τους άλλους ανθρώπους, επειδή στην πραγματικότητα δεν τα έχουν καλά με τον ίδιο τους τον εαυτό;» τόνισε στην ομιλία του.
Οι αποφάσεις στις ΗΠΑ και οι αιχμές για τον Άρειο Πάγο
Όπως δήλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την απάντηση σε αυτές τις μειοψηφίες έδωσε το Supreme Court, με την εμβληματική απόφασή του στην υπόθεση Obergefell v. Hodges (2015) και τον Καθολικό Δικαστή, Anthony Kennedy, να διατυπώνει τη γνώμη της πλειοψηφίας:
«Καμία ένωση δεν είναι τόσο βαθιά όσο ο γάμος, καθώς ενσωματώνει τα ανώτατα ιδεώδη της αγάπης, της πίστης, της αφοσίωσης, της θυσίας και της οικογένειας. Μέσα από την ένωση του γάμου, δύο άνθρωποι γίνονται κάτι πολύ πιο σπουδαίο από ό,τι ήταν πριν. Όπως κάποιοι εκ των αιτούντων σημειώνουν στις υποθέσεις αυτές, ο γάμος αντιπροσωπεύει την αγάπη που μπορεί να αντέξει ακόμη και μετά θάνατον. Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν σέβονται την ιδέα του γάμου. Η αλήθεια είναι ότι τον σέβονται, και τον σέβονται τόσο βαθιά που αποζητούν την προσωπική τους ολοκλήρωση μέσα από αυτόν. Προσδοκούν ότι δεν θα είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μοναξιά, αποκλεισμένοι από έναν εκ των παλαιότερων θεσμών του πολιτισμού μας. Επιζητούν την ισότητα στην αξιοπρέπεια έναντι του Νόμου. Το Σύνταγμα τους αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα.»
Όπως, όμως, είπε «στα καθ’ ημάς, όμως, την απάντηση πρέπει να τη δώσει η πολιτική εξουσία, διότι παρόλο που η σχετική διάταξη του άρθρου 1367 ΑΚ αναφέρεται γενικά σε «μελλονύμφους» και όχι σε «άνδρα» και «γυναίκα», ο Άρειος Πάγος, με την υπ’ αρ. 1428/2017 απόφασή του ενέμεινε στην ιστορική ερμηνεία της διάταξης, με αναγωγή στον ορισμό του γάμου όπως διατυπώθηκε από τον Ρωμαίο νομοδιδάσκαλο Μοδεστίνο, του 3ου αιώνα μ.Χ.!»
Και κατέληξε: «Ο πολιτικός, ο νομικός, ο επιστημονικός κόσμος της Χώρας πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά από την κοινωνία, όχι ένα βήμα πίσω».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο σε TikTok και Twitch για “προπαγάνδα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr