Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

One Billion Rising: Κρούσματα βίας κατά γυναικών σε νοσοκομεία καταγγέλλουν οργανώσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
One Billion Rising: Κρούσματα βίας κατά γυναικών σε νοσοκομεία καταγγέλλουν οργανώσεις

Μία στις τρεις γυναίκες θα υποστεί κάποιας μορφής βία στη διάρκεια της ζωής της και αυτό “μεταφράζεται” αριθμητικά σε ένα δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως.

Η διεθνής δράση του “One Billion Rising”, που ξεκίνησε ως αντίδραση σ’ αυτό το “φαινόμενο”, περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε περισσότερες από 200 χώρες και στην Κροατία, για έβδομη συνεχή χρονιά, οι οργανώσεις για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Ζάγκρεμπ, ζητώντας από τις αρχές να λάβουν μέτρα για να σταματήσει κάθε μορφής βία κατά των γυναικών στα νοσοκομεία.

Πρόσφατα, η εκστρατεία οργανώσεων κατά της βίας των γυναικών με τίτλο #PrekinimoSutnju (“Δώστε τέλος στη σιωπή”) έδωσε “βήμα” σε γυναίκες να πουν την δική τους ιστορία, να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για ό,τι τους συνέβη και να ευαισθητοποιήσουν όχι μόνο την κοινή γνώμη της χώρας τους, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

Εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσαν ότι παρά τις μαρτυρίες χιλιάδων γυναικών στην Κροατία για τις τραυματικές εμπειρίες που είχαν στη διάρκεια γυναικολογικών επεμβάσεων και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας “Δώστε τέλος στη σιωπή”, οι αρμόδιες αρχές δεν προχώρησαν σε βήματα βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών.

Για το θέμα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας της Κροατίας είχε ανακοινώσει ότι οι μαρτυρίες αυτές αφορούν μεμονωμένα περιστατικά και οι οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών απάντησαν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι τέτοιο που επιτρέπει τη φυσική, λεκτική και οικονομική βία κατά των γυναικών ασθενών για δεκαετίες. Αυτό -προσθέτουν- αποδεικνύεται από τις περιττές, επώδυνες επεμβάσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν χιλιάδες γυναίκες, καθώς και από την παράνομη χρέωση για υπηρεσίες δωρεάν, υποτίθεται, περίθαλψης σε γυναίκες που είτε είχαν γεννήσει πρόσφατα, ή επρόκειτο σύντομα να γίνουν μητέρες.

Οι οργανώσεις κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των γυναικών στο σύστημα δημόσιας υγείας. Στην εκστρατεία One Billion Rising συμμετείχαν οργανώσεις από πολλές κροατικές πόλεις, όπως η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ, το Τσάκοβετς και το Ογκουλιν.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου για την Ειρήνη και σύμβουλος της πόλης του Ζάγκρεμπ, Ράντα Μπόριτς, υπενθύμισε ότι πέρυσι, υποστήριξαν την επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Επίσης πέρυσι τάχθηκαν υπέρ της εκστρατείας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Roda “Δώστε τέλος στη σιωπή”. Η κ. Μπόριτς ανέφερε ότι “είμαστε μάρτυρες απόπειρας δολοφονιών γυναικών, ξυλοδαρμού και ανεπαρκούς τιμωρίας των δραστών, επιθέσεων εναντίον των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών, εμπορίας γυναικών, σεξισμού και θεσμικής βίας σε καθημερινή βάση”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ