Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025

Ώρα Δικαιοσύνης για το 2025: Οι 5+1 βασικές προτεραιότητες του υπουργείου

Μετά τις αναταράξεις του 2024 που επήλθαν με το νέο Δικαστικό Χάρτη και άλλες πρωτοβουλίες, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ετοιμάζει σύμφωνα με τον Γ. Φλωρίδη και νέα θεμελιώδη νομοθετήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ώρα Δικαιοσύνης για το 2025: Οι 5+1 βασικές προτεραιότητες του υπουργείου EUROKINISSI

Να… ταράξει για άλλη μία χρονιά τα δικαστικά νερά δηλώνει έτοιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς όπως προανήγγειλε ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και το 2025 ετοιμάζονται τομές στο χώρο, ιδιαίτερης δε μάλιστα βαρύτητας πυροδοτώντας ήδη και κάποιες αντιδράσεις.

«Προσανατολισμός των πολιτικών μας είναι η Δικαιοσύνη να αποδίδεται σε γρηγορότερο χρόνο και με καλύτερη ποιότητα» τόνισε ο υπουργός κατά την πρόσφατη ομιλία στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αλλά και στο άρθρο του στο dikastiko.gr για το νέο έτος, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως «με ικανοποίηση, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει μπει σε αναπτυξιακές ράγες. Χρειάζεται ακόμα πολλά να γίνουν, αλλά πλέον υπάρχει μεταρρυθμιστική βάση , πλαίσιο και υποδομή , πάνω στα οποία μπορούν να λειτουργήσουν και ν’ αποδώσουν οι επόμενες σημαντικές αλλαγές που έρχονται την περίοδο 2025-2027».

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ώρα Δικαιοσύνης για το 2025: Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η ψηφιακή εποχή και η μεταφορά ύλης σε δικηγόρους

Μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα οδηγήσει την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων μέσα σε 630 ημέρες αντί για 1.500 ημέρες που είναι σήμερα. «Ο Κώδικας αυτός, θα επιτρέψει στους Έλληνες δικαστές να ασχοληθούν με την ουσία των υποθέσεων και όχι με τις νομοθετημένες δικαστικές υπεκφυγές» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Δεύτερη βασική προτεραιότητα, που περιλαμβάνεται ήδη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου είναι η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας. Θα είμαστε είπε ο υπουργός «η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που θα ενσωματώσουμε τη νέα Οδηγία που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας».

Τρίτη προτεραιότητα για το 2015 είναι η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους για πράξεις όπως είναι η έκδοση διαταγών πληρωμών, η έκδοση διαταγών μίσθιου και η σύνταξη των ιδρυτικών εγγράφων για τη σύσταση Κεφαλαιουχικών Εταιρειών.

Ο υπουργός από τις αρχές Δεκεμβρίου ενώπιον της Ολομέλειας των δικηγόρων προανήγγειλε τη νομοθετική πρωτοβουλία για μεταφορά επιπλέον δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, όπου το υπουργείο:

  1. Θα προβεί στη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους, οι οποίοι θα εκδίδουν εφεξής τις διαταγές πληρωμής και τις διαταγές απόδοσης μισθίου και
  2. Θα προβλεφθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στη σύνταξη καταστατικών κεφαλαιουχικών εταιρειών.

Στην τέταρτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η κατάθεση στην Βουλή ενός Κώδικα (δηλαδή ενός πλήρους νομοθετήματος) για την εναλλακτική επίλυση των διαφορών σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που όπως έχει τονίσει ο κ. Φλωρίδης «θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή στην δικαιοδοτική λειτουργία της χώρας, καθώς χιλιάδες υποθέσεις θα μπορούν να επιλύονται εξωδικαστικά, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας».

Πέμπτη προτεραιότητα αποτελεί το κληρονομικό δίκαιο όπου όπως έχει ανακοινωθεί θα αναμορφωθεί μετά από 80 χρόνια, σύμφωνα με την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συνέστησε και ειδική Επιτροπή υπό τον καθηγητή Απόστολο Γεωργιάδη. Παρά τις αρχικές αναφορές για κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις είναι να διατηρηθούν με την τήρηση όμως αυστηρών προϋποθέσεων για να είναι σε ισχύ.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται κανόνες για τη διασφάλιση της γνησιότητας και για το λόγο αυτό θα μπορεί κάποιος να προβεί σε ιδιόχειρη διαθήκη, αλλά θα απαιτείται αυτή να κατατεθεί σε συμβολαιογράφο. Στόχος είναι – όπως σημειώνεται – να μειωθεί ο κίνδυνος μεταχρονολογημένων διαθηκών που αλλοιώνουν τη βούληση του διαθέτη και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε δικαστικές διενέξεις μεταξύ κληρονόμων.

Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα – όχι μόνον για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά στον τομέα που το αφορά – είναι η ολοκλήρωση σε πολύ μεγάλο βαθμό της ψηφιακής μετάβασης της Δικαιοσύνης με αιχμή τις τηλεματικές δίκες και την δημιουργία του ηλεκτρονικού φακέλου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ