Ώρα κρίσης για τα αναδρομικά συνταξιούχων: Συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα ή μη περικοπών σε δώρα

Καλείται να δώσει λύση στις διαφορετικές κρίσεις μεταξύ Αρείου Πάγου και ΣτΕ.

NEWSROOM
Ώρα κρίσης για τα αναδρομικά συνταξιούχων: Συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για τη συνταγματικότητα ή μη περικοπών σε δώρα

Στα «χέρια» του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στις 3 το μεσημέρι, βρίσκεται η τύχη χιλιάδων συνταξιούχων για την συνταγματικότητα ή μη των περικοπών σε δώρα- επιδόματα και η αναδρομική επιστροφή.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr τη λύση καλείται να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τη διαφωνία που επήλθε μεταξύ των κρίσεων του Αρείου Πάγου και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών δώρων-επιδομάτων επικουρικών συντάξεων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας)  του ιδιωτικού τομέα που έγιναν για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016  βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) «πρόκειται για μία κρίσιμη δίκη, αφού πέρασαν 12 ολόκληρα χρόνια μαρτυρικών περικοπών και εμπαιγμών για τους συνταξιούχους. Το εισόδημά τους συρρικνώθηκε κατά πολύ. Στα 12 αυτά χρόνια έχασαν πάνω από 140 δισ. ευρώ και παρόλα αυτά αν και με αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν δικαιωθεί, οι αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν από την εκάστοτε μνημονιακή κυβέρνηση».

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η διαφωνία Αρείου Πάγου και ΣτΕ

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς έκρινε πως όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ, καθώς «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.

Η απόφαση αυτή ήρθε εννέα χρόνια μετά την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας – ακολούθησαν άλλες δύο το 2019 και το 2021 – η οποία κατά πλειοψηφία (14 υπέρ έναντι 11 κατά), έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012.

ΕΝΔΙΣΥ: “Η κυβέρνηση να νομοθετήσει επιστροφή για όλους τους συνταξιούχους”

Όπως αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ «οι συνταξιούχοι βιώνουν έντονα την αδικία, αλλά δεν υποχωρούν. Περιμένουν το ΑΕΔ να τους δικαιώσει. Η απόφαση που θα ληφθεί, αν ληφθεί, θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα». Προσθέτει όμως πως όλα αυτά «μπορούν να λυθούν αυτόματα, αν (επιτέλους) η Κυβέρνηση σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν νομοθετήσει να επιστραφούν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΝΔΙΣΥ:

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για την ελληνική Δικαιοσύνη μετά από αλλεπάλληλες αναβολές!!!

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου, στις 15:00 το μεσημέρι συνεδριάζει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στο κτίριο του ΣτΕ. Ώστε να αποφασίσει για τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης (13η και 14η σύνταξη) των συνταξιούχων. Πρόκειται για μία κρίσιμη δίκη, αφού πέρασαν 12 ολόκληρα χρόνια μαρτυρικών περικοπών και εμπαιγμών για τους συνταξιούχους. Το εισόδημά τους συρρικνώθηκε κατά πολύ. Στα 12 αυτά χρόνια έχασαν πάνω από 140 δισ. ευρώ και παρόλα αυτά αν και με αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν δικαιωθεί, οι αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν από την εκάστοτε μνημονιακή κυβέρνηση. Φτάνοντας… στο σήμερα.

Οι συνταξιούχοι βιώνουν έντονα την αδικία, αλλά δεν υποχωρούν. Περιμένουν το ΑΕΔ να τους δικαιώσει. Η απόφαση που θα ληφθεί, αν ληφθεί, θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, ο λόγος που συνεδριάζει το ΑΕΔ, είναι οι αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ (2287-2288/2015 και 1439/2020 Ολ.ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου (1509/2023).

Όλα αυτά όμως, μπορούν να λυθούν αυτόματα, αν (επιτέλους) η Κυβέρνηση σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν νομοθετήσει να επιστραφούν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης.

Θυμίζουμε στην Κυβέρνηση ότι με δική της απόφαση προ πενταετίας, κατάργησε τη χορήγηση της 13ης σύνταξης που είχε αποφασιστεί και είχε καταβληθεί από τους προκατόχους της (ν.4611/2019 άρ. 120). Έτσι κάθε Μάιο οι συνταξιούχοι χάνουν άλλο 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο, που είχε θεσμοθετηθεί να λαμβάνουν. Άρα, μόνο από τη σημερινή Κυβέρνηση και μόνο από την κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης, οι συνταξιούχοι υφίστανται απώλειες 5,5 δισ. ευρώ.

Ως εδώ κύριοι, δεν πάει άλλο!

Ζητάμε πίσω αυτά που μας ανήκουν.

Ζητάμε πίσω τις μνημονιακές περικοπές.

Μας χρωστάτε…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr