Οσμάν Καβαλά: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την απελευθέρωσή του – Αντίδραση και από τις ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε το 2019 την Άγκυρα για την άδικη κράτηση του Καβαλά, η οποία έχει στόχο «να τον φιμώσει και μαζί του όλους τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

NEWSROOM
Οσμάν Καβαλά: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την απελευθέρωσή του – Αντίδραση και από τις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε για μία ακόμη φορά σήμερα από την Άγκυρα να αφήσει ελεύθερο «χωρίς καθυστέρηση» τον μαικήνα Οσμάν Καβαλά ο οποίος τη Δευτέρα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για το θέμα.

«Είμαι βαθιά απογοητευμένος από την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη την οποία ανακοίνωσε χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εναντίον του Οσμάν Καβαλά», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Τάινι Κοξ σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν πέντε χρόνια προφυλακισμένος και ότι τώρα καταδικάστηκε σε ισόβια, έπειτα από μια δικαστική διαδικασία κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι σοκαριστικό», συνέχισε ο ίδιος.

«Ο Καβαλά πρέπει να απελευθερωθεί χωρίς καθυστέρηση», υπογράμμισε ο Κοξ.

Pixabay

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση του 64χρονου Τούρκου αντιφρονούντα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε το 2019 την Άγκυρα για την άδικη κράτηση του Καβαλά, η οποία έχει στόχο «να τον φιμώσει και μαζί του όλους τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Καβαλά. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, μια σπάνια κίνηση η οποία ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμη και τον αποκλεισμό της από το όργανο αυτό στο οποίο εντάχθηκε το 1950.

«Βασίζομαι στην τουρκική δικαστική εξουσία να ενεργήσει με πλήρη σεβασμό στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει αυτής», κατέληξε ο Κοξ.

Ο Καβαλά, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Κρατείται εδώ και 1.574 ημέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη

Η υπόθεση του Καβαλά προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει δέκα πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Οσμάν Καβαλά: «Βαθιά απογοητευμένη» η διπλωματία των ΗΠΑ

Η διπλωματία των ΗΠΑ τόνισε τη Δευτέρα ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη» για την καταδίκη του τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβάλα, που κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ισόβια κάθειρξη.

«Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

freepik

«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβάλα», καθώς και «όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα» στη χώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο δικαστικό κατατρεγμό της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Αναφέρεται σε «παρατεταμένες προφυλακίσεις, υπερβολικά ευρείες κατηγορίες περί υποστήριξης της τρομοκρατίας και διώξεις για προσβολές» του αρχηγού του κράτους ή δημοσίων λειτουργών.

Η Ουάσινγκτον παροτρύνει την Άγκυρα να «σταματήσει τις διώξεις με πολιτικά κίνητρα και να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των τούρκων πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Πράις.

Ο κ. Καβάλα κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας μέσω της χρηματοδότησης διαδηλώσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν τη δίκη του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, μαύρου προβάτου της κυβέρνησης Ερντογάν, πολιτικό διωγμό.

Ο κ. Καβάλα, που αρνείται πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του και είναι φυλακισμένος επί τεσσεράμισι χρόνια, καταδικάστηκε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των συνηγόρων υπεράσπισής του να απαλλαγεί εξαιτίας έλλειψης αποδείξεων.

Δεν προβλέπεται επ’ ουδενί αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, ξεκαθάρισαν οι δικαστές.

Μορφή της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, ο Οσμάν Καβάλα, 64 ετών, κατηγορήθηκε πως είχε χρηματοδοτήσει τις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που έγιναν γνωστές με την ονομασία «κίνημα του (πάρκου) Γκεζί» το 2013 και όταν έγινε η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ