Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Νεκρό βρέφος 13 μηνών – Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα

Το βρέφος εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Νεκρό βρέφος 13 μηνών – Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα pixabay

Ένα βρέφος 13 μηνών είναι ο πρώτος θάνατος παιδιού στη χώρα μας που συνδέεται την σοβαρή οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά άγνωστης αιτιολογίας όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το μεσημέρι της Τετάρτης

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

pixabay

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

“Σήμερα καταγράφηκε στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος παιδιού, που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση”

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

unsplash

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα συμπτώματα

Τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά, περιγράφουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σχετική έκθεση, σημειώνεται πως η κλινική εικόνα είναι σοβαρής ηπατίτιδας, η οποία απαιτεί νοσηλεία. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται ίκτερος και σημαντικά αυξημένες ηπατικές τρανσαμινάσες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν από τον ίκτερο προηγείται μία γαστρεντερική διαταραχή, με εμετό, διάρροια και ναυτία.

Πληροφορίες για την έκβαση των κρουσμάτων βρίσκονται ακόμη σε φάση συλλογής. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει πως οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν, αλλά το σύνδρομο μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια και μεταμόσχευση ήπατος.

Στην αναζήτηση της αιτιολογίας, οι επιστήμονες έχουν αξιολογήσει μία σειρά από μολυσματικούς παράγοντες και τα πιο κοινά παθογόνα που εντόπισαν ήταν αδενοϊός και νέος κορωνοϊός.

Στην Αγγλία και στη Σκωτία, το 75,5% και το 50% των κρουσμάτων αντίστοιχα βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό και συγκεκριμένα στον τύπο 41F, ο οποίος έχει επίσης εντοπιστεί σε ασθενείς στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ