Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: Δικηγόρος κλινικής ενημέρωσε μητέρα παιδιού με αναπηρία ότι θα της βγάλει το σπίτι σε πλειστηριασμό
Το “χρέος” είναι 14.000 ευρώ και αφορά τα επιπλέον νοσήλια (εκτός ΕΟΠΥΥ) για τον άνδρα της που τελικά έχασε. Το δικαστήριο δικαίωσε την κλινική και ο δικηγόρος της ενημέρωσε τη γυναίκα πως αν μέχρι την άλλη βδομάδα δεν πληρώσει το χρέος, θα βγει το σπίτι της σε πλειστηριασμό
Η παγκόσμια ημέρα με αναπηρία , καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Την ημέρα αυτή επιλέγει το dikastiko.gr να αναδείξει μια υπόθεση που εκτυλίχθηκε πριν από λίγες μέρες αλλά επηρεάζει άμεσα την ζωή ενός παιδιού με αναπηρία, το οποίο κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο με βάση μια δικαστική απόφαση του ειρηνοδικείου μεγάλης πόλης της πόλης της περιφέρειας.
Η υπόθεση
Στις 25 Νοεμβρίου το Ειρηνοδικείο εξέδωσε μια απόφαση με την οποία υποχρεώνει χήρα και μάνα παιδιού με αναπηρία να καταβάλλει στην ιδιωτική κλινική που νοσηλευόταν ο σύζυγός της που έχασε τη ζωή του το ποσό των 14.000 ΕΥΡΩ και μάλιστα νομιμοτόκως από την ημέρα εξόδου του ασθενούς από την κλινική, μέχρι και σήμερα. Το κυριότερο είναι πως αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης την ενημέρωσαν πως αν δεν πληρώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν την διαδικασία του πλειστηριασμού!
Η υπόθεση ξεκίνησε αν εκτυλίσσεται όταν ο ασθενής εισήχθη στην συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική τα Χριστούγεννα του 2017 με σοβαρά καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, όπου και νοσηλεύθηκε για 114 ημέρες, καταλήγοντας λίγες ημέρες μετά την έξοδό του από την κλινική. Η κατάστασή του ήταν σοβαρή και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά, γι’ αυτό και η σύζυγός του επέλεξε ιδιωτική κλινική και όχι κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείου, όπου η λίστα αναμονής θα ήταν μακρά και η αναμονή θα στοίχιζε τη ζωή του ασθενούς. Αφού έγινε η επέμβαση, ο ασθενής εισήχθη αμέσως σε ΜΕΘ από όπου ήταν αδύνατο να γίνει η μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο, καθώς η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Η ανάληψη χρέους
Μόλις έγινε η επέμβαση, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου ζήτησαν από τη σύζυγό του να υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση, με την οποία αναλάμβανε την υποχρέωση να καταβάλλει εκείνη τα νοσήλια του συζύγου της σε περίπτωση που εκείνος αδυνατούσε, υποχρεώνοντας να αποδεχθεί ένα μελλοντικό χρέος, αφού ακόμα δεν ήταν γνωστό το ύψος των νοσηλίων.
Η σύζυγος μην έχοντας άλλη επιλογή υπέγραψε και έκτοτε , όπως καταγγέλλει, ξεκίνησε μια “υπερχρέωση” των εξόδων νοσηλείας, η οποία έφτασε να ξεπεράσει τις 40.000 ΕΥΡΩ, εκ των οποίων ένα ποσό καλύφθηκε με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα η κλινική να ζητά από την σύζυγο του θανόντος το ποσό των 14.000 ΕΥΡΩ.
Τακτική
Η πλευρά της γυναίκας υποστηρίζει ότι η κλινική αυθαιρέτως κοστολόγησε τα ποσά αυτά και ζήτησε από τη σύζυγο να τα καταβάλλει, αφού πρώτα την είχαν βάλει να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση, με την οποία αποδεχόταν το χρέος του συζύγου της, το οποίο ακόμα δεν είχε προσδιορισθεί.
Ακόμα πως ζητούνται τα χρήματα από τη σύζυγο, χήρα και μητέρα ενός παιδιού με αναπηρία, παρά το γεγονός πως σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, όταν ο ασθενής αναγκάζεται να πάει σε ιδιωτική κλινική για την αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου ζωής, τότε ο ΕΟΠΥΥ είναι εκείνος που υποχρεούται να καλύψει το σύνολο των εξόδων για τη νοσηλεία του ασθενούς.
Πάμφτωχη μητέρα
H Δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη αναφέρει ότι: «το Δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη τίποτα από τα παραπάνω, ούτε την έλλειψη παθητικής νομιμοποίησης στο πρόσωπο της χήρας του ασθενούς, ούτε τις συνθήκες υπό τις οποίες εκείνη αναγκάστηκε να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση για την αποδοχή του χρέους και εξέδωσε έτσι την υπό κρίση απόφαση, σύμφωνα με την οποία μία γυναίκα χήρα, πάμφτωχη και μάνα ενός παιδιού με αναπηρία υποχρεούται να καταβάλλει στην κλινική 14.000 ΕΥΡΩ, με νόμιμο τόκο από την επόμενη της ημέρας που πήρε εξιτήριο ο σύζυγός της. Μάλιστα κήρυξε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή, με αποτέλεσμα η γυναίκα να διατρέχει άμεσο κίνδυνο να χάσει ο,τι μπορεί να της έχει απομείνει για να τα βγάλει πέρα. Είναι τουλάχιστον αδιανόητο η γυναίκα αυτή και το παιδί της να μείνει χωρίς σπίτι καθώς ήδη της ανέφεραν ότι αν δεν πληρώσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν την διαδικασία του πλειστηριασμού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνάντηση Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων με Πικραμμένο-Τσιάρα για τις γραπτές εξετάσεις εν ενεργεία δικαστών – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Ο πρώτος δικηγόρος-σύμβουλος του ΔΣΑ με αναπηρία, Β. Αυγουλάς στο Προεδρικό Μέγαρο Υπόθεση “ψευτογιατρού”: Αντιμέτωπος και με κατηγορία ξεπλύματος μαύρου χρήματος Δημήτρης Λιγνάδης: Σε δίκη για 4 βιασμούς ανήλικων – ΒΙΝΤΕΟΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr