Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η ζωή παίζει “παιχνίδια” με τις υποκλοπές – Η υπόθεση του 2004-05, τα πρόσωπα και οι συμπτώσεις

Η υπόθεση εκείνη είχε συνταράξει. Τότε πρόσωπα που και σήμερα παίζουν ρόλο στον δημόσιο βίο βρέθηκαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπό διερεύνηση διαδικασία. Ποια είναι αυτά και που βρίσκονται σήμερα.

NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Η ζωή παίζει “παιχνίδια” με τις υποκλοπές – Η υπόθεση του 2004-05, τα πρόσωπα και οι συμπτώσεις

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές κατά τα έτη 2004-2005 ήταν (μέχρι τότε) ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα, που έγιναν σε βάρος πολιτικών προσώπων κατά την περίοδο αυτή (2004-2005).

Οι τότε υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η Vodafone στο λογισμικό της. Η τότε κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006, με κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης (Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας, αντίστοιχα), αφού προηγούμενα είχε ενημερωθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Λινός.

Αποκαλύφθηκε τότε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρεία, παρακολουθούνταν την διετία 2004-2005 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Μετά από διετή δικαστική έρευνα που δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008. Όταν τέθηκε στο αρχείο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (και διερευνών την υπόθεση προσωπικά) ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μεταγενέστερα διοικητής της ΕΥΠ (επί ΝΔ) και στη συνέχεια αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης (επί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΛ).

Οι αποκαλύψεις αυτές για τις τηλεφωνικές υποκλοπές πλέον του ότι είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο, άφησαν έντονες σκιές για το θάνατο του 39χρονου υπαλλήλου της εταιρείας Κώστα Τσαλικίδη.

unsplash

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ωστόσο, ο Τύπος έγραφε, μεταξύ των άλλων, το Φεβρουάριο του 2006:

«H υπόθεση των υποκλοπών έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης των δύο κομμάτων τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. H αξιωματική αντιπολίτευση διά του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου τον έδειξε ως τον εισαγγελέα που ενεργεί με βάση τους ρυθμούς που επιβάλλει η «γαλάζια» διακυβέρνηση.

Με ταχύτητα όταν επιχειρείται να πληγεί το ΠΑΣΟΚ και με βραδύτητα όταν η Νέα Δημοκρατία θέλει να κερδίσει χρόνο. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον χαρακτήρισε «άλλοθι και πρόσχημα» της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών που εξυφάνθηκε από το κυβερνών κόμμα.

H κυβέρνηση διά του υπουργού Επικρατείας κ. Θοδωρή Ρουσόπουλου αντέτεινε ότι η Δικαιοσύνη ασκεί τον ρόλο της χωρίς παρεμβάσεις, αλλά δεν διευκρίνισε ποιον ρόλο έπαιξε ο κ. Παπαγγελόπουλος όταν με άκρα μυστικότητα επιμήκυνε επί τόσους μήνες τον χρόνο της έρευνας χωρίς στο τέλος να φθάσει σε κάποιο συμπέρασμα για τους δράστες των υποκλοπών».

EUROKINISSI

Πρόστιμα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Στη συνέχεια η Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) το έτος 2007 επέβαλε πρόστιμα 76,3 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και πρόστιμο 7,3 εκατομ. ευρώ στην εταιρεία Ericssonγια τις τηλεφωνικές υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν το 2006.

Το πρόστιμο στην Vodafone επιβλήθηκε για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και στην Ericsson, η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone της επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να προληφθούν και αποτραπούν οι υποκλοπές.

Η Vodafone προσέφυγε στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο. Εισηγητής της υπόθεσης είχε οριστεί ο τότε σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ράμμος, ο οποίος είχε εισηγηθεί την ακύρωση των προστίμων.

Πράγματι, η Ολομέλεια του ΣτΕ (18.10.2010) με πρόεδρο τον Κώστα Μενουδάκο (σήμερα πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) με τις υπ’ αριθμ. 3319 και 3320/2010 αποφάσεις της, κατά πλειοψηφία, ακύρωσε ως μη νόμιμες τις αποφάσεις της με τις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε το 2010 ότι οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δεν γινόντουσαν δημόσια και η μη δημοσιότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Vodafone και την Ericsson να είναι άκυρες.

Έτσι, κατά πλειοψηφία οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπεμψαν και τις δύο υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλες νέες, νόμιμες αποφάσεις για την επιβολή προστίμων.

Στις συνθέσεις των αποφάσεων αυτών, εκτός των άλλων, συμμετείχαν οι τότε σύμβουλοι Επικρατείας Παύλος Κοτσώνης (σήμερα σύντροφος της Προέδρου της Δημοκρατίας), Δημήτρης Σκαλτσούνης (διετέλεσε πολύ πρόσφατα για ένα έτος πρόεδρος του ΣτΕ), κ.λπ.

Πράγματι, η ΑΔΑΕ τον Ιανουάριο του 2013, αφού προηγούμενα η νομοθεσία για την εγκατάσταση και λειτουργία δημοσίου δικτύου τηλεπικοινωνιών τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2010, επέβαλε στην Vodafone για τους ίδιους λόγους νέο πρόστιμο. Αυτή τη δεύτερη φορά όμως, η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο στην Vodafone, χαμηλότερο ύψους, το οποίο ανερχόταν στα 50,6 εκατ. ευρώ.

Και πάλι με νέα προσφυγή στο ΣτΕ από την Vodafone ζητήθηκε η ακύρωση του νέου προστίμου.

EUROKINISSI

Τηλεφωνικές υποκλοπές: Διάσκεψη των προέδρων Βουλής

Τα χρόνια πέρασαν και ο κ. Ράμμος, εισηγητής στην υπόθεση της Vodafone, κλήθηκε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής καθώς ήταν υποψήφιος για προαγωγή στη θέση του αντιπροέδρου της ΣτΕ. Εκεί φέρεται να δέχθηκε την φραστική επίθεση, όπως λένε πρώην συνάδελφοί του κ. Ράμμου, απο τον Απόστολο Κακλαμάνη, για την εισήγησή του να ακυρωθεί το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη Vodafone, εισήγηση που επηρέασε τους συναδέλφους του, όπως είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. Επί 15 και πλέον λεπτά ο κ. Κακλαμάνης φέρεται να μην σταμάτησε να εκτοξεύει τα βέλη του στον κ. Ράμμο, όπως λένε συνάδελφοι του τελευταίου.

Ήρθε, όμως ο Δεκέμβριος του 2015 και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με νέα απόφασή της (4309/2015) και με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον τότε σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα (σήμερα αντιπρόεδρο του ΣτΕ), επικύρωσε –καθώς ήταν μονόδρομος μετά την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας – το πρόστιμο των 50,6 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην Vodafone και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της εταιρείας.

Νέος πρόεδρος στην ΑΔΑΕ

Ο κ. Ράμμος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα του 2018, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπόμενου ορίου ηλικίας. Δεν περνάει πολύς καιρός από την συνταξιοδότησή του και η ΑΔΑΕ εκδίδει Δελτίο Τύπου (13.6.2019) που, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Ο νέος Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος (Επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ) έδωσε διαβεβαίωση ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχαήλ Καλογήρου, της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνου Μενουδάκου (Επίτιμου Προέδρου του ΣτΕ).

Στην τελετή διαβεβαίωσης παραβρέθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, ο οποίος, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον κ. Ράμμο, ευχήθηκε καλή θητεία και ευόδωση των στόχων του.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Καλογήρου εξέφρασε, μεταξύ άλλων την χαρά του για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου και την πεποίθηση του ότι η Αρχή έχει σημαντικό θεσμικό έργο, το οποίο αποτελεί «μέτρο δημοκρατίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη στήριξής της από την Πολιτεία για την εύρυθμη και αποτελεσματική της λειτουργία».

Τα παιχνίδια της ζωής

Η ζωή όμως παίζει παιχνίδια. Με την ιδιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ ο κ. Ράμμος έχει ενεργό ρόλο πλεον στη διερεύνηση του νέου μεγάλο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, με κεντρικό πρόσωπο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Έτσι, με βάση τα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ αλλά και λόγω θέσης θα κληθεί στην Βουλή προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση και βέβαια για το εάν εφαρμόστηκε ή όχι η ισχύουσα νομοθεσία περί του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Άλλη θέση εξουσίας το 2010 και άλλη θέση σήμερα…

Όλα θα δείξουν στο δρόμο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ