Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Πλήθος οι αβάσιμες δικαστικές προσφυγές κατά γιατρών για αμέλεια

Ο κ. Τσιάρας τόνισε την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς, κάθε χρόνο, ενίοτε και χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.

NEWSROOM
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Πλήθος οι αβάσιμες δικαστικές προσφυγές κατά γιατρών για αμέλεια

Τα συμπεράσματα έρευνας στις ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο Αμερικανούς γιατρούς δεν θέλει τα παιδιά του να ακολουθήσουν το δικό του επάγγελμα, παρουσίασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ημερίδα με θέμα «Ιατρική Ευθύνη: Από τη νομική θεωρία στην ιατρική πρακτική».

Στα συμπεράσματα της ίδιας έρευνας ανήκει η διαπίστωση ότι ο ιατρικός κόσμος βιώνει δύσκολες καταστάσεις και νιώθει απροστάτευτος απέναντι σε φαινόμενα καταγγελιών για ιατρικά λάθη, χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ενός ιατρικού σφάλματος και μιας επιπλοκής, σε περίπτωση κατά την οποία η έκβαση ενός περιστατικού δεν είναι η προσδοκώμενη, επεσήμανε:

«Οι ιατροί είναι υπεύθυνοι για σφάλματα και αμέλειες, αλλά δεν θα πρέπει να διώκονται για επιπλοκές και παρενέργειες, ώστε να μην συνεχίσουμε στη ζωή μας να ασκούμε αμυντική ιατρική και να λογοδοτούμε σε αμυντική Δικαιοσύνη».

Unsplash/ Hush Naidoo Jade

Συμπεράσματα έρευνας: Πίεση μήπως κατηγορηθούν για ιατρική αμέλεια

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 10.170 γιατρών, από την οποία προέκυψε, ακόμη, ότι σε ποσοστό 49% οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι υποφέρουν από σύνδρομο κόπωσης και σε ποσοστό 60% δηλώνουν ενοχλημένοι από τις «γνώσεις» των ασθενών, μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα, κάτω από την πίεση, που νιώθουν οι γιατροί, απέναντι στο ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για ιατρική αμέλεια, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες είπαν ότι δίνουν «περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας αμυντική ιατρική».

Οι γιατροί που ασκούν αμυντική ιατρική προχωρούν σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα όχι μόνο την ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά και την αύξηση της ιατρικής δαπάνης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ίδια αμερικανική έρευνα έδειξε ότι το 77% των ιατρών πιστεύει ότι η ουσιαστική μεταρρύθμιση σε θέματα ιατρικής ευθύνης, θα θέσει φραγμό στην άσκηση της αμυντικής ιατρικής και ότι οι μεταρρυθμίσεις που προστατεύουν τον γιατρό, μειώνουν αισθητά την παραγγελία ακτινογραφιών και άλλων εξετάσεων.

Freepik

Κ. Τσιάρας: Ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διοργάνωσε την Ημερίδα, με στόχο να βρεθεί μια λύση, ώστε το ιατρικό προσωπικό, είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα να μη βρίσκεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, με αβάσιμες κατηγορίες.

Δικαστές και νομικοί επισήμαναν την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού των πραγματογνωμόνων σε δίκες, που αφορούν ιατρικά σφάλματα, με τη δημιουργία Προδικαστικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργήσει, ανασχετικά, σε αβάσιμες δικαστικές προσφυγές.

Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην Ημερίδα, αναφέρθηκε στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης, που προώθησε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΠΙΣ, ψηφίστηκε ρύθμιση, με την οποία περιορίζεται η αστική ευθύνη των γιατρών για περιστατικά COVID, λόγω της επείγουσας ιατρικής ανάγκης. Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το συνολικό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθεί από την αρχή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους, τόνισαν την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για την ιατρική ευθύνη που οδηγεί στα δικαστήρια δεκάδες γιατρούς, κάθε χρόνο, ενίοτε και χωρίς να υφίστανται πραγματικά δεδομένα.

Οι γιατροί οι οποίοι συμμετείχαν στην Ημερίδα, επεσήμαναν την ανάγκη στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, ώστε οι συνάδελφοί τους να μην εξουθενώνονται εργασιακά (ελλείψει γραμματειακής υποστήριξης) και καθίστανται ευάλωτοι σε ιατρικά σφάλματα.

Οι ομιλητές τόνισαν, ακόμη, την ανάγκη δημιουργίας ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλες τις ειδικότητες, προκειμένου αυτά να αποτελούν οδηγό στην ιατρική πρακτική και μέτρο αποτίμησης σε περιπτώσεις ιατρικών σφαλμάτων.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr