Παρακολουθήσεις: Η “ατέρμονη” εισαγγελική έρευνα και η (αρχική) διάταξη αρχειοθέτησης για τις καταγγελίες του ΚΚΕ το 2016

Ποια είναι η υπόθεση για την οποία το ΚΚΕ ζητεί να ενταχθεί στην εξεταστική επιτροπή και που βρίσκεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες.

NEWSROOM
Παρακολουθήσεις: Η “ατέρμονη” εισαγγελική έρευνα και η (αρχική) διάταξη αρχειοθέτησης για τις καταγγελίες του ΚΚΕ το 2016

Μια υπόθεση που έφτασε λίγο πριν την αρχειοθέτηση (με εισαγγελική διάταξη) αλλά παραμένει “ενεργή” στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών 6 χρόνια μετά (!!!) την πρώτη καταγγελία του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, δεν αποκλείεται να αποτελέσει το χρονικό “άνοιγμα” προς τα πίσω για τη διερεύνησή της από την Εξεταστική Επιτροπή που θα συσταθεί τις επόμενες μέρες για τις παρακολουθήσεις.

Πρόκειται για μια , προφανώς, εξαιρετικά σοβαρή περίπτωση καταγγελίας για συνακρόαση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, ενός πολιτικού κόμματος της χώρα μας, η οποία ωστόσο δεν αντιμετωπίστηκε με την ένταση η οποία θα οφειλόταν σε ένα τέτοιο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο πολιτικό ρινγκ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση Θ. Δεμίρη ότι “κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις”

Η πρώτη καταγγελία

Η υπόθεση ξεκίνησε, όπως περιέγραψε πρόσφατα ο 902.gr τον Νοέμβριο του 2016 όταν παρατηρήθηκαν “κρούσματα συνακροάσεων” τα οποία στις 31/11/2016, το ΚΚΕ τα κατήγγειλε δημόσια σε ανακοίνωσή του. Άμεσα ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών , ενώ λίγους μήνες αργότερα, στις 5/4/2017, σημειώθηκε καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ νέο κρούσμα τηλεφωνικών παρεμβάσεων στην έδρα της ΚΕ.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017 με διάταξή της η εισαγγελέας πρωτοδικών Βάια Ακριβού, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε στο συμπέρασμα για την αρχειοθέτηση του φακέλου καθώς δεν στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, που περιγράφονται στα ρεπορτάζ της εποχής, για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα η εισαγγελέας επικαλέστηκε την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η οποία γνωμοδότησε πως δεν προκύπτει παραβίαση του απορρήτου.

kke

Ωστόσο στην προσπάθεια εξακρίβωσης των στοιχείων των χρηστών μέσω της άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών , διαπιστώθηκε παραποιημένη προέλευση τηλεφωνημάτων με συνέπεια ο εντοπισμός των καλούντων να είναι δυσχερής έως αδύνατος.

Το πόρισμα, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία, καταλήγει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως δεν προέκυψε ότι τα επίμαχα τηλεφωνήματα ήταν απειλητικά και έτσι κατά την εισαγγελική λειτουργό το μόνο αδίκημα που μπορεί να στοιχειοθετηθεί είναι αυτό της έργω εξύβρισης που όμως διώκεται κατόπιν μήνυσης του θιγόμενου, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει υποβληθεί

Διαφώνησε

Μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΚΚΕ και υπόμνημά του στην εισαγγελική αρχή, η Εισαγγελία Εφετών «επέστρεψε» την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για επανεξέταση και περαιτέρω έρευνα. Δεν συναίνεσε δηλαδή στην αρχειοθέτηση. Από εκεί φαίνεται να στάλθηκε για προκαταρκτική εξέταση στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια να επέστρεψε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος συνεχίζει να τη χειρίζεται. όπως λένε εισαγγελικές πηγές η μη ουσιαστική κατάληξη της έρευνας οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι ζητήθηκε συνδρομή απο διάφορες αρχές του εξωτερικού και εταρίες που δεν έχουν ανταποκριθεί. 

Παράλληλα όμως στις 18/1/2019 το ΚΚΕ καταγγέλλει πως εμφανίζεται νέο κρούσμα «συνακροάσεων» με τρίτους στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με πολιτικό κόμμα! Για την συγκεκριμένη καταγγελία η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έδωσε επισης εντολή να διερευνηθεί δικαστικά. Το ΚΚΕ μιλάει για ανάλογο περιστατικό και το 2020 καθώς και για τελευταίο κρούσμα «συνακρόασης» – υποκλοπής στις 26/4/2022.

unsplash

Καταγγελίες για παρακολουθήσεις

Το ρεπορταζ περιγράφει ΚΚΕ πως “σωρεία σοβαρότατων στοιχείων για τις «συνακροάσεις» – υποκλοπές στο ΚΚΕ υπήρχαν κυριολεκτικά στο πιάτο των αρμόδιων αρχών και ήταν σε γνώση των κυβερνήσεων. Και, βέβαια, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου την περασμένη Τετάρτη, ότι «δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία, γι’ αυτό δεν έγινε έρευνα», είναι ασύστολο ψεύδος.Οι ενέργειες που κατά καιρούς έγιναν από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομικές, εισαγγελικές κ.ά.) ήταν «για τα μάτια του κόσμου» και ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή”.

Παράλληλα με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ζητεί εκ νέου να γίνει έρευνα απο το 2016 αφού “όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν σαφώς τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση “συνακροάσεων-υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2016. Από κει και πέρα, η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί’.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr