Παράνομη η εισφορά αλληλεγγύης στους έμμισθους δικηγόρους δημοσίων Οργανισμών και τραπεζών
Δικαίωση από τον Άρειο Πάγο. Δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ του ΟΑΕΔ. Καλούν σε συμμόρφωση τις αρμόδιες αρχές.
Την άμεση διακοπή της παράνομης κράτησης για την εισφορά αλληλεγγύης και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στους δικαιούχους δικηγόρους ζητά με απόφασή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Ήδη, από τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει από το 2023 την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. «Θα μονιμοποιήσουμε την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, κάποια στιγμή αυτό θα ισχύσει για όλους το 2023. Η πρόθεσή μου είναι η εισφορά αλληλεγγύης το 2023 να αποτελεί παρελθόν για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως επισημαίνεται, δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο ο οποίος υιοθέτησε την πάγια θέση τους ήδη από το 2011 και έκρινε ότι «οι δικηγόροι, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και σε όλες τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς και ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών, με σχέση έμμισθης εντολής, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΔ, αφού προϋπόθεση καταβολής αυτών αποτελεί η παροχή εξαρτημένης εργασίας».
Μετά την εξέλιξη αυτή, στην απόφασή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων «καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με την ανωτέρω θέση του ανώτατου δικαστηρίου και να εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες του, για άμεση διακοπή της παρανόμου αυτής κρατήσεως και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στους δικαιούχους δικηγόρους».
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας από το 2011 επισημαινόταν πως «αρκεί, λοιπόν, η γραμματική προσέγγιση της διατάξεως αυτής, ώστε να καθίσταται σαφές ότι από την ανωτέρω παρακράτηση αποκλείονται οι έμμισθοι δικηγόροι, δεδομένου ότι υπό οιανδήποτε έννοια δεν μπορούν να θεωρηθούν ως υπάλληλοι, ήτοι δεν συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς εκ του νόμου η μόνη νοητή σύμβαση του δικηγόρου με πάγια αντιμισθία είναι αυτή της (έμμισθης) εντολής (άρθρο 63 παρ. 4 και 5 του Κώδικα περί Δικηγόρων). Αποκλείεται η σύγχυση της σύμβασης αυτής με την σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως παγίως νομολογείται (λίαν προσφάτως ΣτΕ 909/2011), και γίνεται δεκτό ότι ακόμα και υπό το καθεστώς της πάγιας αντιμισθίας οι δικηγόροι συνεχίζουν να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα».
Η προσφυγή των δικαστικών λειτουργών για την εισφορά αλληλεγγύης
Τη δικαστική οδό ακολουθούν και οι δικαστικοί λειτουργοί για το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης, μετά την απάντηση, όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον Προϊστάμένο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών σε ενδικοφανή προσφυγή Διοικητικού Δικαστή για την εισφορά του έτους 2020, όπου του έδειξε το δρόμο προς τα δικαστήρια επικαλούμενος την αποκλειστική αρμοδιότητα αυτών επι νομικών ζητημάτων που αφορούν σε συνταγματικούς κανόνες και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.
«Υπαγορεύεται από την συνταγματική αρχή της ισότητας έναντι των λοιπών φορολογουμένων. Ως βασικό επιχείρημα για την ολοσχερή απαλλαγή των εισοδημάτων μας από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης προβάλλουμε την αντίθεση στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεσμεύθηκε η περιουσία δυο ακόμα προσώπων που εμφανίζονταν σε εταιρείες του Γιώργου Τράγκα – Ξέπλυμα, εκβίαση και φοροδιαφυγή τα ερευνόμενα αδικήματα Δίκη “Χρυσής Αυγής”: Τι ζητά η οικογένεια Φύσσα ενόψει της δίκης στο Εφετείο την Τετάρτη 15 Ιουνίου Γυναικοκτονία στη Δράμα: Κόλαφος η ιατροδικαστική εξέταση – Την πυροβόλησε με φυσίγγια για αγριογούρουνα – BINTEO Δημοσιογράφος καταδικάστηκε ερήμην για κείμενο που… δεν έγραψε – Κινδυνεύει να χάσει το σπίτι τηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr