Παρατείνεται για την 1η Απριλίου η εγγραφή δικηγόρων στο ΓΕΜΗ
Μετά από νέα παρέμβαση των επιστημονικών φορέων, που αντιδρούν στη ρύθμιση. Προσφυγή στο ΣτΕ έχουν ήδη καταθέσει οι δικηγόροι.
Με νέα παρέμβαση των επιστημονικών φορέων της χώρας προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να δοθεί τρίμηνη παράταση εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής εγγραφής των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών στο ΓΕΜΗ έως την 1η Απριλίου 2022.
Η ρύθμιση για την υποχρεωτική εγγραφή στο ΓΕΜΗ είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων οι δικηγόροι. Μάλιστα, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, οι δικηγόροι προσέφυγαν στα τέλη Οκτωβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση της απόφασης.
«Σε καμία περίπτωση οι δικηγόροι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως έμποροι, δεδομένου ότι η εμπορική ιδιότητα αποτελεί ασυμβίβαστο προς το πρόσωπό τους, η δε εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ ουδεμία ανάγκη εξυπηρετεί» έχουν τονίσει σε όλες τις αποφάσεις τους οι δικηγόροι.
Όπως σημειώνουν, η καταχώρηση των ίδιων δεδομένων, πέραν του μητρώου μελών του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου και σε δεύτερο δημόσιο αρχείο, αντίκειται και στην αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων (άρθρα 5 παρ. 1γ και 25 παρ. 1 ΓΚΠΔ), που απαγορεύει την καταχώριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αρχείο, όπου αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενόψει του σκοπού της επεξεργασίας.
ΓΕΜΗ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
Έτσι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε εκτέλεση της από 8.9.2021 απόφασής της κατέθεσαν στις 29.10.2021 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της αριθ. 90043/2021 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την οποία θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή των δικηγόρων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ).
Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι το δικηγορικό επάγγελμα ρυθμίζεται από τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, που υπερισχύουν γενικών ρυθμίσεων, ακόμη και μεταγενέστερων και ότι οι δικηγόροι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να καταστούν ή να αντιμετωπίζονται ως έμποροι , δεδομένου μάλιστα ότι η εμπορική ιδιότητα αποτελεί για αυτούς ασυμβίβαστο.
Σύμφωνα με τους λόγους ακύρωσης, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη και ακυρωτέα ιδίως διότι:
α) Εκδόθηκε άνευ της συμπράξεως του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως απαιτεί το άρθρο 86 παρ. 4 ν. 4635/2019,
β) Συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των δικηγόρων, κατά παράβαση των συνταγματικών κανόνων και των ειδικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας
γ) Παραβιάζει τα άρθρα 5 και 25 Γενικού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 (GDPR), καθώς δεν τηρείται η αρχή της ελαχιστοποίησης της επεξεργασίας των δεδομένων, ως ειδικότερη έκφανση της αρχής της αναλογικότητας, αλλά αντίθετα επιβάλλεται περαιτέρω επεξεργασία μη συμβατή με τον σκοπό της αρχικής επεξεργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προσφυγή στο ΣτΕ για το γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων Δικηγόροι κατά Άδωνι Γεωργιάδη: Στα δικαστήρια για την υποχρεωτική εγγραφή των δικηγόρων στο Γ.Ε.ΜΗΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr