Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Παρέμβαση δικαστών για “προσβλητικά αιτήματα διαδίκων σε περιπτώσεις συνεπιμέλειας”

Αντίδραση της ΕνΔΕ για πρωτοφανή αιτήματα που αφορούν πρόσβαση στα στοιχεία του υπηρεσιακού ατομικού φακέλου επιμόρφωσης κάθε δικαστικού λειτουργού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση δικαστών για “προσβλητικά αιτήματα διαδίκων σε περιπτώσεις συνεπιμέλειας” Freepik

Συνεπιμέλεια: Τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) προκάλεσαν περιστατικά, που καταγγέλθηκαν από δικαστικούς λειτουργούς- μέλη της και αφορούσαν προσβλητικά και πρωτοφανή αιτήματα διαδίκων σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕνΔΕ, καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα αιτήματα διαδίκων προκειμένου να λάβουν γνώση για τα στοιχεία των υπηρεσιακών φακέλων δικαστικών λειτουργών, σχετικά με την επιμόρφωσή τους στο πλαίσιο υποθέσεων οικογενειακού δικαίου.

«Αιτήματα συνεπώς που υποβάλλονται από διαδίκους σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου για πρόσβαση στα στοιχεία του υπηρεσιακού ατομικού φακέλου επιμόρφωσης κάθε δικαστικού λειτουργού κρίνονται αφενός προσβλητικά αφετέρου ζημιογόνα για τη Δικαιοσύνη, αφού η δικαστική επιμόρφωση ούτε πρέπει ούτε μπορεί να εμπλακεί στις άδηλες επιδιώξεις κάθε διαδίκου» τονίζει η ΕνΔΕ.

συνεπιμέλεια

ende

Επισημαίνεται επίσης πως η παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων «δεν αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψη της ιδιότητας του φυσικού δικαστή αλλά αποτελεί επιπλέον προσόν, που μπορεί να αξιοποιείται από τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων στα πλαίσια των υπηρεσιακών αναγκών».

Και η ανακοίνωση της ΕνΔΕ σημειώνει: «είναι γνωστό ότι οι δικαστικοί λειτουργοί στη χώρα μας έχουν άρτια νομική κατάρτιση, διαρκή επιμόρφωση και ολοκληρωμένη παιδεία».

Τι ζητούσαν οι διάδικοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή αιτήματα διαδίκων υποθέσεων επιμέλειας ανηλίκων, που ζητούσαν από τη Σχολή Δικαστών (!!!) τα  πιστοποιητικά  που αποδείκνυαν ότι οι δικαστές που δίκαζαν υποθέσεις τους είχαν παρακολουθήσει τα σεμινάρια που ορίζει το άρθρο 17 του νόμου 4800/20 για την «επιμόρφωση δικαστών»: «….Οι υποθέσεις του παρόντος εκδικάζονται από δικαστές, που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς τα ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ), σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 34 του ν. 3689/2008 (Α’ 164).

Τα σεμινάρια του προηγούμενου εδαφίου δύναται να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Η ως άνω επιμόρφωση διενεργείται από δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και ειδικούς επιστήμονες, ιδίως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Στο αντικείμενο των σεμιναρίων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι διεθνείς συμβάσεις, ιδίως δε η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης)».

συνεπιμέλεια

FREEPIK

Συνεπιμέλεια: Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕνΔΕ

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά που μας γνωστοποιήθηκαν από μέλη μας, για συμπεριφορές και πρωτοφανή αιτήματα διαδίκων σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής: είναι γνωστό ότι οι δικαστικοί λειτουργοί στη χώρα μας έχουν άρτια νομική κατάρτιση, διαρκή επιμόρφωση και ολοκληρωμένη παιδεία. Η κατάρτισή τους συνεχίζεται και επικαιροποιείται όλο το διάστημα του υπηρεσιακού τους βίου, με προγράμματα υποχρεωτικής ή προαιρετικής παρακολούθησης της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και επιμορφώσεις που διοργανώνονται από την Ένωσή μας, τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων αλλά και άλλους φορείς. Οι πολίτες δικαίως αξιώνουν υψηλού επιπέδου δικαστικούς λειτουργούς και για το λόγο αυτό οι συνάδελφοι ανταποκρίνονται με ζήλο σε αυτές τις προσδοκίες παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές.

Αιτήματα συνεπώς που υποβάλλονται από διαδίκους σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου για πρόσβαση στα στοιχεία του υπηρεσιακού ατομικού φακέλου επιμόρφωσης κάθε δικαστικού λειτουργού κρίνονται αφενός προσβλητικά αφετέρου ζημιογόνα για τη Δικαιοσύνη, αφού η δικαστική επιμόρφωση ούτε πρέπει ούτε μπορεί να εμπλακεί στις άδηλες επιδιώξεις κάθε διαδίκου. Σε καμία δε περίπτωση η παρακολούθηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων, που προβλέπονται είτε στο ν. 4800/2021 είτε σε άλλες διατάξεις, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσληψη της ιδιότητας του φυσικού δικαστή αλλά αποτελεί επιπλέον προσόν, που μπορεί να αξιοποιείται από τις Διοικήσεις των Δικαστηρίων στα πλαίσια των υπηρεσιακών αναγκών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ