Παρέμβαση Σανιδά για τις αναφορές Κασσελάκη: Αποδομεί το αφήγημα ότι η οικογένεια του ήταν θύμα του παραδικαστικού κυκλώματος

Δεν προκύπτει από πουθενά, αναφέρει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και καλεί τις εισαγγελικές αρχές να τον καλέσουν να τα αποδείξει και αν δεν αποδειχθεί, να ασκηθεί σε βάρος του κατηγορία για διασπορά ψευδών ειδήσεων

NEWSROOM
Παρέμβαση Σανιδά για τις αναφορές Κασσελάκη: Αποδομεί το αφήγημα ότι η οικογένεια του ήταν θύμα του παραδικαστικού κυκλώματος

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς αποδομεί το αφήγημα του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ότι η οικογένεια του ήταν θύμα του παραδικαστικού κυκλώματος που της πήρε ότι είχαν και δεν είχαν.

Ο πρώην ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι κατά τις έρευνες που διενήργησε τόσο ο ίδιος όσο και ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Ιωάννης Σίδερης για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, δεν υπήρξε κανείς εμπλεκόμενος στην υπόθεση αυτή, με το επώνυμο Κασσελάκης.

Ούτε όμως υπήρξε κάποια καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές με το επώνυμο Κασσελάκης σε βάρος δικαστικών λειτουργών, προσθέτει ο κ. Σανιδάς.

Πέρα από όλα αυτά, υπογραμμίζει ο κ. Σανιδάς, εφόσον ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες δηλώσεις του κατήγγειλε ότι η οικογένειά του υπήρξε θύμα του παραδικαστικού και ειδικά ο πατέρας του, θα έπρεπε να είχε κληθεί από τις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν μπορεί να αποδείξει τα καταγγελλόμενα, τότε πρέπει να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων, καταλήγει ο τέως ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

(EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σανιδάς: “Δεν προέκυψε υπόθεση όπου φέρεται ως εμπλεκόμενο θύμα”

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά  με τα όσα αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής του πατέρα του Θεόδωρου Κασσελάκη και της οικογένειας τους στο παραδικαστικό κύκλωμα και εάν αυτά τα λεγόμενά του ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, απάντησε:

«Κατά τις έρευνες (ενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως) που είχαμε ενεργήσει προσωπικά τα έτη 2005-2006 και την ανάκριση που ενήργησε στη συνέχει ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Ιωάννης Σίδερης σε σχέση προς το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» δεν προέκυψε υπόθεση στην οποία να φέρεται εμπλεκόμενο ως θύμα «του παραδικαστικού» άτομο με το επίθετο «Κασσελάκης», ούτε υπήρξε κάποια καταγγελία του προσώπου αυτού σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

Ανεξαρτήτως όμως τούτων, εφόσον ο διεκδικών την αρχηγία ενός κόμματος με το όνομα Κασσελάκης έκανε δήλωση σύμφωνα με την οποία η οικογένειά του υπήρξε θύμα του «παραδικαστικού κυκλώματος» και αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό, θα έπρεπε να είχε κληθεί από την Εισαγγελική αρχή προκειμένου να τεκμηριώσει την καταγγελία του και σε περίπτωση που προσεκόμιζε στοιχεία να ενεργούντο τα νόμιμα σε βάρος των φερομένων ως εμπλεκομένων δικαστικών λειτουργών, εν ενεργεία ή μη, εφ΄ όσον φυσικά τα αδικήματα δεν είχαν παραγραφεί.

Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε η Δικαιοσύνη, λόγω της διασποράς ψευδών ειδήσεων, να ενεργήσει σε βάρος του τα νόμιμα».

Ο κ. Κασσελάκης, από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά στο παραδικαστικό κύκλωμα, λέγοντας ότι «χτύπησε τους γονείς του και τους πήρε ό,τι είχαν και δεν είχαν».    

Δεν παρέλειψε ο κ. Κασσελάκης σε μια προσπάθεια θυματοποίησης της οικογένειάς του από το παραδικαστικό κύκλωμα σε δηλώσεις του τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, να αναφέρει ότι «ο πατέρας του έμπλεξε σε ένα σύστημα μεταξύ δικαστών, Μοναστηριών και δικηγόρων και ταλαιπωρήθηκε επί 16 χρόνια», προσθέτοντας ωστόσο ότι «παραμένει πολύ περήφανος γι’ αυτόν» (πατέρα του).

EUROKINISSI

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Την ίδια στιγμή, αρεοπαγίτες   επισήμαναν ότι κάποια δημοσιεύματα αναφέρονται σε μια απόφαση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (330/2011) στην οποία κατηγορούμενος ήταν ο Θεόδωρος Κασσελάκης και συγκατηγορούμενοι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (αν και τότε ήταν μόλις 15 ετών, αλλά κατείχε το 10,15% εταιρείας του πατέρα του) και ένα ακόμη άτομο.

Η υπόθεση αφορούσε επιχειρηματική ποινική διένεξη, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για συμμετοχή κάποιου προσώπου εμπλεκομένου σε παραδικαστικό κύκλωμα ή εμπλοκή δικαστή ή εισαγγελέα, ο οποίος μεσολάβησε για κάποιο λόγο ή έπραξε οτιδήποτε σε όλη αυτή δικαστική διαμάχη.

Όμως, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες η απόφαση του Ποινικού Τμήματος αφορούσε αίτηση αναίρεσης του Θεόδωρου Κασσελάκη κατά βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για ποινική υπόθεση απάτης που τελέστηκε τον Ιανουάριο του 2003, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η κατηγορία ήταν για «απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία υπερβαίνουσα τα 73.000 ευρώ και υπεξαίρεσης αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας, η συνολική αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ».

Τελικά, η αίτηση αναίρεσης του Θεόδωρου Κασσελάκη κατά του βουλεύματος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με το οποίο παραπεμπόταν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, απορρίφθηκε από τους αρεοπαγίτες.

Παρ΄ όλα αυτά, κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγω ότι στη συνέχεια επήλθε συμβιβασμός και ο μηνυτής απέσυρε τη έγκλισή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ