Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πάτρα: Ένας 50χρονος άνδρας υπέστη αιμορραγικό σοκ μετά από δάγκωμα φιδιού

Η εικόνα του 50χρονου είναι καλύτερα από το Σάββατο, ωστόσο παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάτρα: Ένας 50χρονος άνδρας υπέστη αιμορραγικό σοκ μετά από δάγκωμα φιδιού (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ//EUROKINISSI)

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένας άνδρας στο Γενικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας» στη Πάτρα , μετά από δάγκωμα φιδιού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το pelop.gr, ο 50χρονος από χωριό του Δήμου Ερυμάνθου δέχθηκε δάγκωμα οχιάς και είναι νοσηλευόμενος από την περασμένη Πέμπτη.

Ο άτυχος άνδρας σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από το δηλητήριο του φιδιού, μετά το δάγκωμα της οχιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα του 50χρονου είναι καλύτερα από το Σάββατο, ωστόσο παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο.

Ο 50χρονος τις πρώτες ημέρες παρουσίασε επιπλοκές που επιβάρυναν την κατάσταση της υγείας του. Την Πέμπτη υπέστη αιμορραγικό σοκ. Οι γιατροί του χορήγησαν αντιοφικό ιό, περιμένοντας την αντίδρασή στην θεραπευτική αγωγή.

Δάγκωμα φιδιού: Τι να κάνετε 

Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει η γνώση ότι: οι οχιές στην Ελλάδα δεν διαθέτουν τόσο ισχυρό δηλητήριο που να μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, και ότι το δηλητήριό τους έχει κυτταρολυτική και όχι νευροτοξική δράση όπως π.χ. το δηλητήριο της κόμπρας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για μεταφορά σε νοσοκομείο (χρειάζονται κάποια 24ωρα χωρίς νοσηλεία για να χάσει κάποιος τη ζωή του μετά από δάγκωμα οχιάς στην Ελλάδα).

Επιπλέον, ο πανικός αυξάνει την πιθανότητα μιας λάθος αντίδρασης που θα επιβαρύνει την κατάσταση αλλά και τον καρδιακό ρυθμό, κάτι που με τη σειρά του επιταχύνει την κυκλοφορία του δηλητηρίου, αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού και την εξέλιξη των συμπτωμάτων.

Ελέγξτε το δάγκωμα: το δάγκωμα της οχιάς αφήνει διπλή πληγή με δύο «παράλληλα» χαρακτηριστικά σημάδια. Ωστόσο, αυτό αφορά περισσότερο τους ειδικούς στο θέμα επιστήμονες και τους καλώς γνωρίζοντες, οπότε ακόμα και αν δεν δείτε τα σημάδια μη ρισκάρετε, ακολουθήστε τη διαδικασία βήμα-βήμα.

  • Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή ρούχο θα μπορούσε να είναι σε επαφή με την περιοχή του δαγκώματος όσο αυτή πρήζεται (θα πρηστεί σε κάθε περίπτωση).
  • Κρατήστε το δαγκωμένο μέλος όσο το δυνατόν πιο ακίνητο και πιο χαμηλά από το ύψος της καρδιάς. Μην αρχίσετε να τρέχετε σε αναζήτηση βοήθειας. Καλέστε βοήθεια και περιμένετε να έρθει ή ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν.
  • Μην πειράζετε το σημείο του δαγκώματος, μην κόβετε ή σκίζετε το δέρμα γύρω από αυτό και μην επιχειρήσετε σε καμία περίπτωση να ρουφήξετε το δηλητήριο.
  • Μην πιέζετε την περιοχή του δαγκώματος, μη βάζετε πάγο στο δάγκωμα, μη δένετε το δαγκωμένο μέλος, μην παίρνετε (και μη δίνετε) παυσίπονα −τη εξαιρέσει της παρακεταμόλης−, μη χρησιμοποιείτε αλκοόλ.
  • Απευθυνθείτε σε νοσοκομειακή δομή, έχοντας τηρήσει όλα τα παραπάνω. Έχετε δε υπόψη ότι οι οδηγίες αυτές είναι οι ίδιες και για την περίπτωση που θύμα του δαγκώματος είναι το κατοικίδιό σας: θα πρέπει να προσπαθήσετε να τις ακολουθήσετε και να το μεταφέρετε σε κτηνίατρο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ