Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Πενταετή παράταση για το Κτηματολόγιο ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί με τις διαδικασίες του Κτηματολογίου αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Σε αυτήν, ο πρόεδρος του Γιώργος Καλούδης, τονίζει την αδήριτη αναγκαιότητα να υπάρξει 5ετής παράταση των προθεσμιών για το Κτηματολόγιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πενταετή παράταση για το Κτηματολόγιο ζητάει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο νησί με τις διαδικασίες του Κτηματολογίου αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Σε αυτήν, ο πρόεδρος του Γιώργος Καλούδης, τονίζει την αδήριτη αναγκαιότητα να υπάρξει 5ετής παράταση των προθεσμιών για το Κτηματολόγιο.

Κάνει λόγο για το ενδεχόμενο επαχθών μεταβολών που θα συνιστούσαν στέρηση περιουσίας, καθώς παρ’ ότι η προθεσμία κτηματογράφησης λήγει στο τέλος του χρόνου, 17.000 «ανεντόπιστα» ακίνητα στη Κάτω Κορακιάνα (διαμερίσματα, καταστήματα, οικίες, οικοδομήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ελαιοκτήματα, χερσοχώραφα κ.α) στο Κτηματολογικό Γραφείο Κάτω Κορακιάνας και πάνω από 30.000  «ανεντόπιστα»  ακίνητα στη Πόλη ( πολυκατοικίες και διαμερίσματα στον αστικό ιστό )  και στις περιαστικές κοινότητες Αλεπούς, Καναλίων και Ποταμού (διαμερίσματα, καταστήματα, οικίες, οικοδομήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ελαιοκτήματα, χερσοχώραφα κ.α) «θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου στα 14 χρόνια από την έναρξη των κτηματογραφικών εγγραφών, δηλ 6 έτη  πριν συμπληρωθεί η 20ετής παραγραφή της έκτακτης χρησικτησίας του άρθρου 1045 του Αστικού Κώδικα».

Για το λόγο αυτό ζητάει την 5ετή παράταση και προτείνει να εισαχθεί διάταξη που θα αναφέρει πως «σε περίπτωση ανεντόπιστου (χωρίς ΚΑΕΚ)  ακινήτου ή ανακριβούς πρώτης εγγραφής μπορεί να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμοδίου καθ΄ ύλην και κατά τόπο δικαστηρίου, η αναγνώριση του δικαιώματος που έχει παραληφθεί από το Κτηματολόγιο και προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής. Η αγωγή (αναγνωριστική ή διεκδικητική) ασκείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ετών».

Αναλυτικά, η επιστολή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Γ. Καλούδη

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αδήριτη η αναγκαιότητα για 5ετή παράταση των προθεσμιών για το «Κτηματολόγιο»

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχουν απομείνει μόνον 27  εργάσιμες ημέρες μέχρι την 31η Δεκέμβρη 2020 που αποτελεί καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ακινήτων στη Πόλη της Κέρκυρας και στη πιλοτική ημιαστική-ημιαγροτική πρ. Κοινότητα της Κάτω Κορακιάνας. Μετά τη παρέλευση της ημερομηνίας  αυτής  17.000 «ανεντόπιστα» ακίνητα στη Κάτω Κορακιάνα (διαμερίσματα, καταστήματα, οικίες, οικοδομήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ελαιοκτήματα, χερσοχώραφα κ.α). στο Κτηματολογικό Γραφείο Κάτω Κορακιάνας και πάνω από 30.000  «ανεντόπιστα»  ακίνητα στη Πόλη ( πολυκατοικίες και διαμερίσματα στον αστικό ιστό )  και στις περιαστικές κοινότητες Αλεπούς, Καναλίων και Ποταμού (διαμερίσματα, καταστήματα, οικίες, οικοδομήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ελαιοκτήματα, χερσοχώραφα κ.α) θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου στα 14 χρόνια από την έναρξη των κτηματογραφικών εγγραφών, δηλ 6 έτη  πριν συμπληρωθεί η 20ετής παραγραφή της έκτακτης χρησικτησίας του άρθρου 1045 του Αστικού Κώδικα,  και αυτές  οι επαχθείς μεταβολές θα συνιστούν στέρηση περιουσίας (δήμευση) η οποία απαγορεύεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος.

Το ίδιο πρόβλημα , με διαφορετικές αναλογίες, έχει όλη η Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στην Επτάνησο και στα Νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Για τη Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο (ίσως και σε όλη τη πατρίδα μας) εν πολλοίς η κατάσταση αυτή οφείλεται σε 3 κυρίως λόγους:

1ος Λόγος: Το Γραφείο που είχε αναλάβει (σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο) το Α΄ Στάδιο των εγγραφών  δεν είχε προσλάβει ούτε υποτυπώδη αριθμό Πολ.Μηχανικών.  Χιλιάδες ιδιοκτήτες-πολίτες είχαν προσέλθει στο προσωρινό γραφείο και κατέθεσαν τα συμβόλαιά τους και τα τοπογραφικά τους (όσοι είχαν) αλλά ΟΛΟΙ  είχαν σημειώσει την ακριβή θέση των ακινήτων τους και τους συνορίτες των ακινήτων τους πρώτα  επί των χαρτών. Μετά από μήνες, όταν ξανακλήθηκαν εντόπισαν τα ακίνητά τους  και επί αεροφωτογραφιών. ΠΛΗΡΩΣΑΝ, πήραν προσωρινό ΚΑΕΚ και όταν έγιναν αναρτήσεις  ξαφνικά τα ακίνητά τους ….εξαφανίστηκαν ! ! !  Ο τότε Δήμος Φαιάκων είχε εξαγγείλει ότι ο ίδιος θα πλήρωνε τα τοπογραφικά των κατοίκων του, διότι οι κάτοικοι δεν είχαν χρήματα να τα πληρώσουν, αλλά δεν το έπραξε.   Υπήρξε και ομόφωνο ψήφισμα προς τις τότε κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν το κόστος των τοπογραφικών, αφού το διαπιστευμένο γραφείο Σωτηράκου έκανε ανεπαρκέστατη δουλειά, για την οποία, εάν υπήρχε σοβαρό κράτος δεν έπρεπε να τον πληρώσει.

2ος Λόγος: Μεσολάβησαν τα Μνημονιακά πέτρινα χρόνια και ο κόσμος δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για να ξελογγιάσει, να πληρώσει τοπογραφικά και μετά να ασκήσει τις πολυέξοδες, με πάμπολλες κοινοποιήσεις, αγωγές κτηματολογίου.

3ος Λόγος: Από τον Μάρτη 2020 προστέθηκαν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων και το κλείσιμο των Υποθηκοφυλακείων κ Κτηματολογικών Γραφείων και πρόσφατα η υπολειτουργία τους με τα ραντεβού των 30 λεπτών.

Είναι αδιανόητο στα χρόνια του κορoναιού να αφαιρούνται από το κράτος ιδιοκτησίες.

Εδώ και 1 1/2 χρόνο, μετά από πρότασή μου,  έχει εκδοθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ομόφωνη απόφαση για  παράταση των προθεσμιών του Κτηματολογίου για μία 5ετία ή  μέχρι τη συμπλήρωση της 20ετούς έκτακτης χρησικτησίας του Α.Κ..

Κατόπιν αυτού από τις 10 Μάη 2019  ο  εξαίρετος συνάδελφος- Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Μιχάλης Νικολάου ανέλαβε και συνέταξε τεκμηριωμένη Εισηγητική Έκθεση Νόμου για τη παράταση των προθεσμιών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας, η οποία έχει αποσταλεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη.

Το Σάββατο 11 Ιούλη 2020, κατά την επίσκεψή σας στη Κέρκυρα   προσκαλέσατε τους επιστημονικούς και τουριστικούς φορείς  της Κέρκυρας (σε περιορισμένο αριθμό προσώπων λόγω Covid-19) για να σας εκθέσουμε τα προβλήματά-αιτήματά μας αλλά ενώ δόθηκε ο λόγος σε πολιτικούς και στους τουριστικούς φορείς δεν δόθηκε ο λόγος σε κανέναν εκπρόσωπο των τριών Επιστημονικών Φορέων: Προέδρους Δικηγορικού Συλλόγου, ΤΕΕ, Ιατρικού Συλλόγου και όλα αυτά παρουσία του καθήμενου εξ ευωνύμων σας Προέδρου της Νομαρχιακής της ΝΔ-δικηγόρου κ. Γιάννη Κοντού, ο οποίος όφειλε να επέμβει επί της διαδικασίας και να μας δοθεί ο λόγος, ως έγραφε το πρόγραμμα και επέτασσε η δημοκρατία αλλά  παρέμεινε άφωνος.

Στη πολύ σύντομη παρέμβαση που θα έκανα θα έθετα και το θέμα της παράτασης των προθεσμιών του Κτηματολόγιου. Και μπορεί ο ευγενής και εξαίρετος σύμβουλός σας κ. Νέζης  να με πήρε τηλέφωνο, μετά τη γραπτή δημόσια δήλωσή μου, και να μου ζήτησε συγγνώμη αλλά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται ίσως γιατί δεν μας δόθηκε ο λόγος, ίσως γιατί δεν ακούν ή δεν θέλουν κάποιοι υπουργοί.

Ενδεικτικά μετά την αποχώρησή σας από το Επιμελητήριο Κέρκυρας, αφού διαμαρτυρήθηκα στον παραβρισκόμενο κοινοβουλευτικό υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη γιατί αρνούνταν να με δεχθεί στο Υπουργείο  για το ακέφαλο Κτηματολόγιο Κέρκυρας και για τη παράταση των προθεσμιών, του ζήτησα   επιτακτικά να τα λύσει, πλην όμως με παρέπεμψε στον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό  κ. Οικονόμου, ενώ τα θέματα που απαιτούν νομοθετικές πρωτοβουλίες τα χειρίζονται οι κοινοβουλευτικοί υπουργοί.

Επιπλέον αυτών αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ:

-Στις 9 Σεπτέμβρη 2020 μετά από αίτημά μου – πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα για πενταετή παράταση των προθεσμιών, το οποίο έχει αποσταλεί στον κ. Χατζηδάκη.

-Εστάλη  επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων κ. Βερβεσού προς τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό υπουργό κ. Χατζηδάκη.

-Υπάρχει η προ μηνός  1η ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Χατζηδάκη του βουλευτή Κέρκυρας-Δικηγόρου Κέρκυρας κ. Αλέκου Αυλωνίτη για παράταση της προθεσμίας, στην οποία ποτέ δεν απάντησε.

-Υπάρχει η από 10-11-2020 ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Χατζηδάκη του Βουλευτή Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δικηγόρου Κέρκυρας κ. Δημητρίου Μπιάγκη,

-Υπάρχει η από 11-11-2020 επιστολή προς τον κ. Χατζηδάκη του βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ. κ. Στέφανου Γκίκα,

-Υπάρχει η από 18-11-2020 επίκαιρη ερώτηση(2η) στη Βουλή του Βουλευτή και Δικηγόρου Κέρκυρας  κ. Αλέκου Αυλωνίτη του ΣΥΡΙΖΑ,

-Υπάρχουν οι επιστολές με φωνή πόνου και αγωνίας  των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Κεφαλληνίας, Χίου, Νάξου, Κορίνθου και

αντί εδώ και πολλούς μήνες ο κ. Χατζηδάκης να είχε ήδη λύσει νομοθετικά το θέμα απαντά  αντ΄αυτού αρνητικά για οποιαδήποτε παράταση ο διορισμένος από αυτόν  Πρόεδρος του Κτηματολογίου-καθηγητής, αγνοών τη πραγματικότητα, το Σύνταγμα και τους νόμους.

Μπορεί να δημευθεί η αστική και η αγροτική περιουσία ;

Όπως μου επισήμανε χτες τηλεφωνικά εις σοφός-εκ των αρχαιότερων Δικηγόρων της Κέρκυρας: «Υπό κτηματογράφηση βρίσκεται μόνον το 10% της γεωγραφικής έκτασης της Κέρκυρας και μία 5ετής παράταση σε τίποτα δεν κωλύει τις οικονομικές συναλλαγές και αγοραπωλησίες. Το αντίθετο θα συμβεί εάν δεν δοθεί παράταση. Και όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση όλης της Κέρκυρας θα διαπιστωθεί, με βάση τις άδειες οικοδομών της Πολεοδομίας, ότι η έκτασή της απλώνεται από το Ότραντο μέχρι τη Πρέβεζα.» ! ! !

Μία αθηναϊκή  εφημερίδα έγραψε προχτές Παρασκευή 20-11-2020 ότι θα δοθεί παράταση ενός έτους.

Εφόσον η διαρροή αυτή επαληθευθεί ο διαθέτων τον κοινού νου, αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,  οφείλει να σκεφθεί εάν, με συνθήκες σκληρού lock down,  επαρκεί ο χρόνος των 240 εργάσιμων ημερών του 2021 για να γίνουν για τα 47.000 ακίνητα της Κέρκυρας (και ίσως για ανάλογο αριθμό σε όλους τους νομούς της Ελλάδας)  έρευνα στα υπολειτουργούντα λόγω Covid-19 και έλλειψης προσωπικού Κτηματολογικά Γραφεία Πόλης και Κάτω Κορακιάνας και για  την άσκηση των 47.000 αγωγών για ανεντόπιστα, χωρίς ΚΑΕΚ αλλά και για τη διόρθωση σοβαρών λαθών στο εμβαδόν, στα όρια και στη περιγραφή τους.

Και εάν επαρκούν οι 240 εργάσιμες ημέρες του 2021, παρά την απαγόρευση μετακινήσεων και του πολύ περιορισμένου αριθμού δικηγόρων που επιτρέπεται να παραβρίσκονται στα γραφεία των Κτηματολογίων και στα γραφεία  των Δικαστηρίων προς κατάθεση, εύλογα διερωτάται ο διαθέτων τον κοινό νου:

Επαρκούν οι υπηρετούντες Δικαστές (ήδη στη Κέρκυρα λείπουν 4 Δικαστίνες λόγω εγκυμοσύνης άνευ αναπληρώσεώς τους) και Δικαστικοί Υπάλληλοι ή μήπως πρέπει πάραυτα να διορισθούν χιλιάδες δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι ;

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αποτελεί συνταγματικά επιβεβλημένο, νόμιμο, δίκαιο, ηθικό  και παλλαϊκό αίτημα η 5ετής παράταση των προθεσμιών για το Κτηματολόγιο και ειδικότερα με την εξής διατύπωση:

«Σε περίπτωση ανεντόπιστου (χωρίς ΚΑΕΚ)  ακινήτου ή ανακριβούς πρώτης εγγραφής μπορεί να ζητηθεί, με αγωγή ενώπιον του αρμοδίου καθ΄ ύλην και κατά τόπο δικαστηρίου, η αναγνώριση του δικαιώματος που έχει παραληφθεί από το Κτηματολόγιο και προσβάλλεται με την ανακριβή εγγραφή και η διόρθωση, ολικά ή μερικά, της πρώτης εγγραφής. Η αγωγή (αναγνωριστική ή διεκδικητική) ασκείται από όποιον έχει έννομο συμφέρον μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ετών.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ