Περίπου 2000 άτομα προσωπικό της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα το 2020
Περί τα 2000 άτομα προσωπικό της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) θα εγκατασταθούν σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα το 2020, με βάση τα Σχέδια Λειτουργίας που υπεγράφησαν με τις εθνικές αρχές ασύλου μετά από συζητήσεις επί των αναγκών των τεσσάρων Κρατών Μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, το 2020, η EASO […]
Περί τα 2000 άτομα προσωπικό της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο) θα εγκατασταθούν σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα το 2020, με βάση τα Σχέδια Λειτουργίας που υπεγράφησαν με τις εθνικές αρχές ασύλου μετά από συζητήσεις επί των αναγκών των τεσσάρων Κρατών Μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, το 2020, η EASO θα διπλασιάσει τις επιχειρησιακές της τοποθετήσεις, με 550 άτομα στην Ελλάδα, 150 στην Ιταλία, 120 στην Κύπρο και 60 στη Μάλτα. Επιπλέον, οι διερμηνείς και το προσωπικό ασφαλείας θα εγκατασταθούν στα τέσσερα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα η συνολική ανάπτυξη να φθάνει έως και 2.000 άτομα. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα θα διαπιστώσουν διπλασιασμό του προσωπικού της EASO, ενώ οι λειτουργικές αναπτύξεις στην Ιταλία θα μειωθούν υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών των ιταλικών αρχών.
Στην Κύπρο, ο Οργανισμός θα είναι παρόν σε 10 τοποθεσίες στη χώρα που υποστηρίζουν την εγγραφή και την περαιτέρω επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου. Η EASO θα υποστηρίξει επίσης τη δημιουργία του κέντρου υποδοχής πρώτης γραμμής στον Πουρναρά, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο 2020 περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολόκληρης της ροής εργασίας για τις νέες αφίξεις. Η EASO θα δημιουργήσει επίσης νέα στήριξη για τις αρχές δεύτερης βαθμίδας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυπριακές αρχές όσον αφορά την υποδοχή.
Με βάση το Ελληνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο το προσωπικό της EASO θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη για την υποδοχή στα Hotspots και τώρα και στα κέντρα στην ηπειρωτική χώρα, καθώς και στοχοθετημένη διαρθρωτική στήριξη προς τις ελληνικές αρχές τόσο για το άσυλο όσο και για την υποδοχή.
Ειδικότερα, η επιχειρησιακή παρουσία της EASO στην ηπειρωτική Ελλάδα θα αυξηθεί κατά τέσσερις φορές από το επίπεδο του 2019, ενώ το προσωπικό θα εγκατασταθεί σε οκτώ νέες θέσεις στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα για να υποστηρίξει την τακτική διαδικασία ασύλου της χώρας.
Σε σχέση με τη Μάλτα, εκτός από την αυξημένη υποστήριξη για τις υπηρεσίες της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου, η EASO θα παράσχει, για πρώτη φορά, και υποστήριξη όσον αφορά την υποδοχή. Συγκεκριμένα, το προσωπικό της EASO θα υποστηρίξει τις εργασίες σχετικά με την ευπάθεια μέσω της διάθεσης υπαλλήλων ευπάθειας και της τεχνικής υποστήριξης σχετικά με τη λήψη, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αξιολόγησης της ηλικίας. Ωστόσο, η EASO δεν θα συμμετάσχει στην άμεση υποστήριξη της διαχείρισης των κέντρων υποδοχής. Επιπλέον, η EASO θα εξακολουθήσει να είναι έτοιμη να στηρίξει τις αρχές της Μάλτας με ad hoc αποβιβάσεις και εθελοντικές μετεγκαταστάσεις.
Όσον αφορά το ιταλικό επιχειρησιακό σχέδιο, οι τοποθετήσεις της EASO θα μειωθούν καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μικρότερο φόρτο εργασίας στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων διαδικασιών και υποδομών υποδοχής. Ως εκ τούτου, η EASO θα στρέψει την προσοχή της σε δευτεροβάθμια υποστήριξη (προσφυγές σε πρωτοβάθμιες αποφάσεις). Ειδικότερα, η EASO θα τοποθετήσει ερευνητικούς υπαλλήλους στα 26 Δικαστήρια που χειρίζονται υποθέσεις προσφυγής. Ο Οργανισμός θα συνεχίσει επίσης να παρέχει διαρθρωτική (αν και όχι επιχειρησιακή) υποστήριξη για υποδοχή και άσυλο.
Όπως και με τη Μάλτα, η EASO θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στις ιταλικές ad hoc αποβιβάσεις και τις εθελοντικές μετεγκαταστάσεις βάσει των τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα το φθινόπωρο του 2019.
Πηγή: real.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr