Περιστατικά αυθαιρεσίας από Σώματα Ασφαλείας: Αυξάνονται οι καταγγελίες πολιτών – Προβληματισμός για τη δραστική μείωση υποθέσεων που διαβιβάζονται από την ΕΛΑΣ

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, που δημοσιοποιήθηκε για έκτη χρονιά με το ρόλο του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

NEWSROOM
Περιστατικά αυθαιρεσίας από Σώματα Ασφαλείας: Αυξάνονται οι καταγγελίες πολιτών – Προβληματισμός για τη δραστική μείωση υποθέσεων που διαβιβάζονται από την ΕΛΑΣ

«Διαμορφωμένες αγκυλώσεις δεν έχουν λειανθεί. Εμμένουν και δεν αναμένεται να ανατραπούν με σύντομες διαδικασίες, χωρίς γενναίες και συντονισμένες πρωτοβουλίες αλλά και επαναδιατύπωση του νομοθετικού πλαισίου, όπου αυτό αποδεικνύεται ανεπαρκές ή ατελές» είναι μεταξύ των συμπερασμάτων της έκθεσης.

Προστίθεται δε πως βασικά ζητούμενα εξακολουθούν να προβάλουν «η θωράκιση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και, εν τέλει, της εμπιστοσύνης των πολιτών στα Σώματα Ασφαλείας και τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ο αριθμός των πολιτών που υπέβαλαν αναφορά για αυθαίρετη συμπεριφορά οργάνων των Σωμάτων Ασφαλείας παρουσιάζεται αυξημένος κατά 21%, συγκριτικά με το 2019, την προ πανδημίας περίοδο, γεγονός που όπως αναφέρεται αποτελεί «ένδειξη αναγνώρισης του έργου της Αρχής και της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Ετήσια έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη: Προβληματισμός για την ΕΛΑΣ – Μειώνονται οι υποθέσεις

Όπως σημειώνεται καταγράφηκε μικρή αύξηση στις υποθέσεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίες για το 2023 ανήλθαν σε 9, συμπεριλαμβανομένης μίας υπόθεσης με αντικείμενο την εκτέλεση απόφασης του ΕΔΔΑ για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι και μίας αναφοράς από τον Υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Frontex, ενώ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διενέργεια αυτεπάγγελτης, αυτοτελούς έρευνας για το τραγικό ναυάγιο που συνέβη τον Ιούνιο του 2023 ανοικτά της Πύλου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αντιθέτως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την ΕΛΑΣ. Βάσει της έκθεσης «περαιτέρω μειωμένος, κατά 12,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και κατά 25% σε σχέση με το 2019, εμφανίζεται ο αριθμός των υποθέσεων που διαβιβάσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ, η οποία άλλωστε εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο φορέα προέλευσης των υποθέσεων της ειδικής αυτής αρμοδιότητας του Συνηγόρου του Πολίτη, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό».

Ιδιαίτερη αναφορά στις προσαγωγές πολιτών

Όπως αναφέρεται στην έκθεση σύμφωνα με τα δεδομένα εστιάζει ιδιαιτέρως και στο φαινόμενο των προσαγωγών πολιτών από τα σώματα ασφαλείας. «Αναπτύσσεται το θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο και τη νομολογία και αναδεικνύονται στρεβλώσεις και καταχρηστικές πρακτικές που προσβάλλουν τον πυρήνα θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η στοχοποίηση κυρίως ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων, αλλοδαπών αλλά και άλλων ευάλωτων ομάδων και επαγγελματιών, ιδίως στο πλαίσιο δημόσιων συναθροίσεων, ελέγχων, προσαγωγών ή/και συλλήψεων, που αντέχει σταθερά στον χρόνο, η αμφιλεγόμενης νομιμότητας μεταχείριση των πολιτών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αρχών που γίνεται κανονικότητα, τα περιστατικά των υπό διερεύνηση επαναπροωθήσεων στα θαλάσσια σύνορα που υπερβαίνουν εκείνα στα χερσαία, αλλά και η ύπαρξη συστηματικών πλημμελειών που εξακολουθεί να παρατηρείται στην πλειοψηφία των πειθαρχικών ερευνών».

Α. Ποττάκης: «Ο τόνος που εκπέμπει η ηγεσία, πολιτική και φυσική, να είναι σαφής, δυνατός και σταθερός»

«Δεν αρκεί η αλλαγή και μόνο του θεσμικού πλαισίου λογοδοσίας και πειθαρχικού ελέγχου, της επαπειλούμενης, δηλαδή, εκ των υστέρων κύρωσης», επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης. «Απαιτείται και αλλαγή κουλτούρας στον διενεργούντα την έρευνα, αλλά και στο ίδιο το σώμα εν συνόλω. Χρειάζεται ενίσχυση της εκπαίδευσης, διαρκής επιμόρφωση και τακτικότερη αξιολόγηση της επάρκειας του προσωπικού. Χρειάζεται, επίσης, ο τόνος που θα εκπέμπει η ηγεσία, πολιτική και φυσική, να είναι σαφής, δυνατός και σταθερός. Να ενθαρρύνει και να συνδράμει την έρευνα κάθε καταγγελλόμενου περιστατικού, και να αποθαρρύνει κάθε απόπειρα συσκότισης ή συγκάλυψης. Απαιτείται επίμονη προσπάθεια, χωρίς παρεκκλίσεις και εκπτώσεις. Κοινός στόχος, τόσο της κοινωνίας στο σύνολό της, όσο και των ίδιων των σωμάτων ασφαλείας, δεν μπορεί παρά να είναι η διαρκής αναβάθμιση των ερευνών, η κατοχύρωση διαφανών, ουσιαστικών και αμερόληπτων διαδικασιών, η πιστή τήρηση των ουσιαστικών και δικονομικών εγγυήσεων, ώστε να ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των πειθαρχικών ερευνών, και, εν τέλει, στα ίδια τα σώματα ασφαλείας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr