Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας

Την είδηση θανάτου του Μίμη Πλέσσα έκανε γνωστή η σύζυγός του, η οποία τον αποχαιρέτησε με τον στίχο ενός τραγουδιού που είχε ντύσει με τη μουσική του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας EUROKINISSI

Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, λίγες μέρες προτού συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής (είχε γεννηθεί στις 12η Οκτωβρίου 1924).

Την είδηση θανάτου έκανε γνωστή σήμερα τα ξημερώματα η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ, η οποία τον αποχαιρέτησε με τον στίχο ενός τραγουδιού που είχε ντύσει με τη μουσική του:

 «Κι εσύ δεν θα ’σαι πλάι μου, αστέρι της ζωής μου» («Έκλαψα χθες», Γιάννης Πουλόπουλος / Μουσική: Μίμης Πλέσσας)

«Θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις. Το κοινό ταξίδι ζωής έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε. Ευγνώμων για όλα, σε ευχαριστώ για όλα, σε λατρεύω για πάντα»,  πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο σε μια ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε απονείμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής μετά θάνατον στον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, στον στιχουργό και συγγραφέα Λευτέρη Παπαδόπουλο αλλά και στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, οι οποίοι είχαν δώσει το «παρών» στην τελετή.

Μίμης Πλέσσας

EUROKINISSI

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1924. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του. Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης». Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα.

Μίμης Πλέσσας

EUROKINISSI

Σπουδαίες διακρίσεις

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.

Μίμης Πλέσσας

Με τη Μαίρη Λίντα / EUROKINISSI

Ενδεικτικά αναφέρονται:

1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα. 1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. 2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού. 2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό. 2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό. 2024: Απονομή του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μίμης Πλέσσας

Με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη / EUROKINISSI

Ο Μίμης Πλέσσας στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Αξέχαστες θα μείνουν οι επιτυχίες του “Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου”, “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά”, “Τι σου ΄κανα και πίνεις”, “Τόσα καλοκαίρια”, “Ποιος το ξέρει”, “Οι χάντρες”, “Μα τώρα αγάπη μου”, “Η Μυρσίνη βάζει τα άσπρα”, “Απόψε σε θέλω”, “Μην του μιλάτε του παιδιού”, “Άμα δείτε το φεγγάρι”, “Η πρώτη μας νύχτα”, “Μεθυσ’ απόψε το κορίτσι μου”, “Πρώτη φορά”, “Τα φιλιά”, “Έπεφτε βαθιά σιωπή”, “Χίλιες βραδιές”, “Του αγοριού η καρδιά”, “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”, “Ξημερώνει Κυριακή”, “Κορίτσι στάσου να σου πω”, “Όλα δικά σου”, “Είμαι γυναίκα του κεφιού”, “Πέρα στα παλιά σεράγια”, “Πρώτη φορά”, “Έκλαψα χτες”, “Το κερί μου έλιωσε”, “Μια με θέλεις μια με διώχνεις”, “Οι μέρες του καλοκαιριού”, “Με βρήκε ο ήλιος” και πολλές άλλες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ