Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολικό lockdown σε τοπικό επίπεδο – 300 χιλιάδες δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – ΗΧΗΤΙΚΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

NEWSROOM
Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολικό lockdown σε τοπικό επίπεδο – 300 χιλιάδες δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – ΗΧΗΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της το “όπλο” του ολικού lockdown σε τοπικό επίπεδο σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή η κατάσταση με την πανδημία εκτροχιαστεί. Ο Στέλιος Πέτσας, είπε μάλιστα πως το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων δεν είναι ανοιχτό μόνο για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Για τα ρεβεγιόν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Αναφορικά με την μείωση ενοικίου 80% Ιανουάριο και Φεβρουάριο, επισήμανε πως «αυτό γίνεται για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις».

Ακόμη δήλωσε πως «αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5».

Για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα είπε ότι «μόλις 300 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες».

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Πέτσα 

Ερωτηθείς αν η ανακοίνωση της μείωση του ενοικίου για Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι ένα σήμα που έχουν στείλει οι ειδικοί για παράταση των μέτρων, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Έχουμε κρατήσει στο αποθεματικό για το 2021 στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες 7,5 δις, μακάρι αυτά να μην χρειαστούν αλλά αν χρειαστούν θα είναι στη διάθεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να στηριχτούν. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι θα καθορίσει αυτό το αποτέλεσμα η πορεία της πανδημίας. Η πανδημία υποχωρεί σε κρούσματα, σε πίεση στο ΕΣΥ , σε διασωληνωμένους αλλά αργά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί μέσα στις μέρες των γιορτών ώστε να μην αναζωπυρώσουμε αυτή την πτωτική τάση, και αν δεν την αναζωπυρώσουμε με τη συμπεριφορά μας τότε θα μπορέσουμε σιγά-σιγά μέσα στο Γενάρη να επιστρέψουμε σε μια μορφή κανονικότητας. Αν δεν τα καταφέρουμε εδώ είμαστε να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους πλήττονται».

«Είμαστε μακριά από τις 7 Ιανουαρίου, έχουμε ικανό χρονικό διάστημα μπροστά μας, η πορεία όπως εξελίσσεται θα έλεγε κανείς ότι είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε έστω κι αν είναι πιο αργή, επομένως αυτή που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην διαταραχτεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε, και εξαρτάται απολύτως από τη συμπεριφορά μας τις μέρες των γιορτών, τότε δεν θα υπάρχει κάποιος λόγος παράτασης τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων μέσα στην περίοδο των γιορτών, απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι λάθος σήμα. Όταν θέλουμε μέσα στην περίοδο των γιορτών που αναγκαστικά είμαστε όλοι στη συμπεριφορά μας πιο χαλαροί θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο, και ο κίνδυνος αυτός είναι να μην τηρήσουμε τα μέτρα, να δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα το οποίο τρίτο κύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο δεδομένου ότι το σύστημα υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ όπως και οι άνθρωποι έχουν πιεστεί όλοι πάρα πολύ. Επομένως δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης, σκλήρυνσης όμως μπορεί να δώσουμε. Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της εφαρμογής μέτρων τύπου Lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά ή εχουμε κα μικρές αναζωπυρώσεις. Δυστυχώς αυτό το βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές, σε τέτοιες περιπτώσεις αν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά, η πίεση στο σύστημα υγεία ψηλά τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά ενδεχομένως να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σε τοπικό επίπεδο πιο αυστηρό (lockdown)».

Ερωτηθείς αν μέσα στις περιοχές που τους προβληματίζουν είναι η Δυτική Αττική και αν υπάρχει ενδεχομένο να επιβληθεί ολικό lockdown, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή όχι αλλά υπάρχουν περιοχές όπως για παράδειγμα η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης που μας ανησυχεί. Βλέπουμε τα στοιχεία ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται για παράδειγμα στην Πτολεμαΐδα ή στο νοσοκομείο της Κοζάνης , αυτό κάτι λεει. Για αυτό το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο αν χρειαστεί, μακάρι να μην χρειαστεί. Θα αποδειχτεί αν χρειάζεται ή όχι από τη συμπεριφορά μας».

Αναφορικά με το ρεβεγιόν με 9 άτομα και τις αντιδράσεις των ειδικών, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Η διάσταση έχει να κάνει με την εμπειρία που έχουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από την κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό, από την ανάγκη κοινωνικής συναναστροφής έστω και περιορισμένης για ένα χρονικό διάστημα και από την εμπειρία και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα στην Γερμανία είναι μια ανάλογη πολιτική σαν αυτή που ακολουθούμε και εμείς με τα μέχρι 9 άτομα και δύο οικογένειες. Στην Ισπανία μεγαλύτερος αριθμός. Στη Γαλλία κανένας περιορισμός όσον αφορά το ζήτημα αυτό, σε άλλες χώρες καμία οδηγία για το ζήτημα αυτό άρα βλέπετε ότι δεν υπάρχει μια αλήθεια την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε, υπάρχει μια στάθμιση πολλών παραγόντων για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Ποιο είναι αυτό το οποίο είναι σίγουρα αληθές; Ότι πρέπει να έχουμε έναν στενό κύκλο ανθρώπων με τους οποίους θα συναναστραφούμε μέσα στις γιορτές. Όταν λέμε για μια οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι 4μελης η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μια 4μελής οικογένεια με αυτή να περάσουμε τα Χριστούγεννα με αυτή ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, όχι με περισσότερες γιατί αυτό θα ανοίξει τον κύκλο πάρα πολύ. Για αυτό επιμένουμε στο στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό που έχει σημασία, και είναι μια έκκληση προς όλους, είναι να δώσουμε την έμφαση στο στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές και όχι αυτό καθεαυτό στον αριθμό αν είναι 5 ή 7».

ΔΗΜ: Φοβάστε μήπως η αντιπολίτευση με δεδομένο ότι κάποιοι γιατροί που είναι και στην επιτροπή βγαίνουν και λένε ότι ήταν λάθος η επιλογής της κυβέρνησης, σας πουν ότι δεν ακούτε τους ειδικούς και κάνετε το δικό σας;

«Ποια είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης; Δεύτερον δεν υπάρχει μια αλήθεια όσον αφορά τον αριθμό, υπάρχει διαφορετική επιλογή σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, αυτό που έχει σημασία και είναι σίγουρο είναι ο στενός κύκλος. Το βασικό μήνυμα προς τους πολίτες εν όψει αυτών των γιορτών, ας αφήσουμε την μικροπολιτική αντιπαράθεση εδώ, το βασικό είναι ένας στενός κύκλος προσώπων ώστε να μην έχουμε διασπορά μέσα στις γιορτές», απάντησε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την επιστρεπτέα προκαταβολή και για τη μείωση του ενοικίου κατά 80% για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, επισήμανε: «Το βασικό στοιχείο είναι καταρχάς ότι στηρίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους γιατί δεν έχουν τζίρο και για αυτό μειώνουμε το ενοίκιο τόσο πολύ. 80% είναι μεγάλη μείωση και ταυτόχρονα φροντίζουμε οι ιδιοκτήτες να μην μείνουν ξεκρέμαστοι και να μην περιμένουν την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων αλλά να έχουν μια στήριξη από το κράτος πολύ πιο γρήγορα. Αυτά τα δύο ισορροπούν λίγο μια κατάσταση μέσα στην οποία ένα μεγάλο μέρος, ιδίως του εμπορικού κόσμου περίμενε να εισπράξει για να μπορεί να πληρώνει και τις υποχρεώσεις του».

«Το άλλο σκέλος είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, καταρχάς το γεγονός ότι υπάρχει ένα ταβάνι που δεν μπορεί να πέσει κανείς κάτω από τα 1000€ είναι πολύ σημαντικό για πάρα πολύ κόσμο ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το δεύτερο είναι ότι πραγματικά θα περάσουμε πολύ γρήγορα το Γενάρη στην επιστρεπτέα 5 με τα κριτήρια τα οποία είναι αρκετά διευρυμένα και με το 50% αυτής να μην επιστρέφεται τελικά. Θα δούμε αν χρειαστεί στο πλαίσιο αυτό που είπαμε και πριν και για όσο χρειαστεί θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Το ζήτημα που έχει ανακύψει είναι αν θα υπάρξει αναδρομικότητα, δηλαδή να πάμε πίσω και στην επιστρεπτέα 1-2-3 να υπάρξει η αντίστοιχη έκπτωση του 50%, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Μιλάμε για επιστρεπτέες που τρέχουν τώρα και όχι αυτές που έτρεξαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και το Μάιο, επομένως θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε από εδώ κα πέρα και φυσικά όπως έχουμε αποδείξει πάντα θα συνεχίζουμε να φροντίζουμε να μην γίνουν χιονοστιβάδα τα χρέη που θα πνίξουν τους ανθρώπους οι οποίοι είδαν να σωρεύονται αυτά τα χρέη λόγω της πανδημίας», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Για τις προηγούμενες επιστρεπτέες υπάρχει περίπτωση να το εξετάσετε κάποια στιγμή ή είναι ειλημμένη η απόφασή σας ότι δεν χαριστεί το 50%

«Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. Τις λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο αλλά αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν θα υπάρξει αναδρομικότητα. Έχουμε ένα δυναμικό φαινόμενο, έχουμε δείξει ότι είμαστε εδω για να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρήσουμε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη που είναι το κομβικό σημείο που μας επιτρέπει να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε με προσεκτικά και συνετά βήματα αλλά πάντα δίπλα στον πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Αναφερόμενος στον επικείμενο εμβολιασμό, δήλωσε: «Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων. Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια».

ΔΗΜ: Γιατί θα είναι λιγότερα;

«Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά το σχεδιασμό τουλάχιστον για το μήνα Ιανουάριο», επισήμανε.

Ερωτηθείς πόσα εμβόλια θα πάρει η χώρας μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Καταλαβαίνω ότι θα είναι ένα νούμερο λίγο πάνω από 300 χιλιάδες. Δεν ξέρω ακριβώς πόσο θα είναι, το θέμα τώρα εδώ είναι ότι θα μπορέσουμε μέσα σε στο επόμενο χρονικό διάστημα να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιο μας. Η δική μας προσπάθεια περιλαμβάνει καταρχάς την προτεραιοποίηση, περιλαμβάνει τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα και το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες που θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε αυτό το στοιχείο είναι που θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο, στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300 ή 600 χιλιάδες εμβόλια, έχει να κάνει να λειτουργήσει . Άρα εγώ θα εστίαζα για τον μήνα Ιανουάριο τη λειτουργία του συστήματος έτσι ώστε αν όλα πάνε καλά από Φεβρουάριο και μετά και έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε να μπορούμε να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό εκτός από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς».

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι τον Ιούνιο δεν θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, ανέφερε: «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάνεις πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, πως θα είναι ο Μάρτιο και πως θα είναι ο Ιούνιος δεν θα ήθελα να πάω τόσο μακριά. Αυτό που βλέπω είναι ότι υπάρχει μια διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες δείτε για παράδειγμα το γερμανικό ή άλλων χωρών. Καταλαβαίνω ότι όλοι πάνε σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση για να είναι σίγουρο ότι θα έχουν τον αριθμό για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα διαψευστούν στη συνέχεια. Εγώ δεν θα ήθελα να βάλω τόσο χρονικό ορίζοντα μεγάλο, θα ήθελα να εστιάσουμε στον Ιανουάριο που θα δοκιμαστεί το σχέδιό μας ότι μπορεί να δουλέψει και μετά να βάλουμε έναν ενδιάμεσο στόχο για το Μάρτιο και τον Ιούνιο».

Για τα μέτρα προστασίας, διευκρίνισε: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε από κανένα επίσημο στόμα ή ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα που να έλεγε ότι θα ξεχάσουμε τα προστατευτικά μέτρα για τους επόμενους μήνες του 2021. Θα συνεχίσουν να είναι μαζί μας τα προστατευτικά μέτρα μέχρι να αποκτηθεί η απαραίτητη ανοσία του πληθυσμού άρα θα συνεχίσουμε με αυτά τα μέτρα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr