Ποιες δίκες “μπλοκάρει” ο ΔΣΑ βάσει της απόφασης αποχής των δικηγόρων μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου – Αποχή και από τις δίκες που δεν θα είναι υποχρεωτική η παρουσία αστυνομικών-μαρτύρων
Η αποχή από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ ισχύει μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Οι προϋποθέσεις που θα δίνονται άδειες σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου.
“Μπλόκο” σε δίκες από τη στοχευμένη αποχή δικηγόρων, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) να θέτει σύμφωνα με την απόφασή του το πλαίσιο που θα ισχύσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2024.
Σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση του ΔΣΑ προβλέπεται αποχή από ποινικές δίκες, από δικαστικές διαδικασίες συμφερόντων Δημοσίου, από υποθέσεις νομικής βοήθειας καθώς και από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds.
Παράλληλα, διευκρινίζεται πως η παράταση της αποχής από δίκες εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ) ισχύει μέχρι 15 Φεβρουαρίου και θα ανασταλεί μόνον όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΣΑ στην εισήγηση που θα γίνει προς την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία θα προτείνεται ότι σε περίπτωση που εισαχθεί προς ψήφιση η διάταξη για την υποχρεωτική ανάγνωση των ενόρκων καταθέσεων των αστυνομικών αντί της επ’ ακροατηρίω εξέτασής τους, οι δικηγόροι να απέχουν από κάθε τέτοια υπόθεση.
Αποχή δικηγόρων: Το πλαίσιο που αποφάσισε ο ΔΣΑ
«Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κατά τη συνεδρίασή του στις 20.1.2024 αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:
Α] την επικύρωση της από 19.1.2024 απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας για τις στοχευμένες αποχές όπως έχουν αναγραφεί στην ανωτέρω απόφαση της Ολομέλειας και με το πλαίσιο αδειών που αποφάσισε η Ολομέλεια
Συγκεκριμένα αποφάσισε την αποχή:
– από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα,
– από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ
– από όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας (δίκες, διαδικαστικές πράξεις κλπ)
– από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds.
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών.
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στον β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε αυτόφωρα και συνοδείες.
Αποχή δικηγόρων: Ως προς τις αναβολές
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Σημειώνεται ότι το πλαίσιο της αποχής πρέπει να εφαρμόζεται είτε υφίσταται υποχρέωση έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών είτε υπάρχει απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 61 παρ. 3 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις που εκπροσωπούν το δημόσιο, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με σύμβαση πάγιας αντιμισθίας ή εκπροσωπούν δικαιούχους Νομικής Βοήθειας και Ευεργετικής Πενίας.
Β] Την παράταση της αποχής από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ μέχρι 15.2.2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων.
Γ] Την αναστολή της απόφασης του Δ.Σ. για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, εφόσον η διάταξη του άρθρου 349 ΚΠΔ ψηφιστεί ως έχει.
Δ] Να εισηγηθεί στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ότι σε περίπτωση που εισαχθεί προς ψήφιση η διάταξη για την υποχρεωτική ανάγνωση των ενόρκων καταθέσεων των αστυνομικών αντί της επ’ ακροατηρίω εξέτασής τους, οι δικηγόροι να απέχουν από κάθε τέτοια υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δολοφονία 43χρονου στη Χαλκίδα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη έλαβε η 38χρονη φόνισσα – “Αν δεν σε έχω εγώ δεν θα σε έχει καμία” – BINTEO Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση δολοφονίας της μπαλαρίνας του Βόλου μετά απο αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του 67χρονου επιχειρηματία Η. Κλάππας για νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά: “Να υπάρξει διεύρυνση αρμοδιοτήτων των δικαστηρίων της πόλης και συγκοινωνιακή ένταξη του κτιρίου” – ΦΩΤΟ Ευρωπαϊκή «ομπρέλα προστασίας» για γυναίκες θύματα βίας: Δικαίωμα να λάβουν ευνοϊκό καθεστώς πρόσφυγα σε οποιοδήποτε κράτοςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr