Ποινικός Κώδικας: Υπάρχει ήδη διάταξη για την απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών παρακολουθήσεων – Ποινή έως 2 χρόνια
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει καθολικά την χρήση λογισμικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολουθήσεις- Βέβαια διάταξη απαγόρευσης με ποινή έως 2 χρόνια ισχύει ήδη (από παλιά) και στον υφιστάμενο Ποινικό Κώδικα. Άρα τι θα αλλάξει;
Αυτοτελής διάταξη απαγόρευσης εμπορίας λογισμικών μέσω των οποίων μπορούν να γίνουν και παρακολουθήσεις, θα φέρει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση “ως απάντηση” στο ζήτημα των υποκλοπών που ταλανίζει την πολιτική σκηνή του τόπου.
Αυτό περιγράφουν κυβερνητικοί παράγοντες ως θεσμικό αντίβαρο σε ένα πρόβλημα που εμφανίζεται διογκωμένο στη χώρα μας (και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) όμως τόσο η υποκλοπή συνδιαλέξεων ή (πολύ περισσότερο) η εμπορία τους διώκεται ήδη με βάση τις διατάξεις του ισχύοντος ποινικού κώδικα και έχουν ψηφιστεί από πολύ παλαιότερα.
Μάλιστα αν με τις πράξεις του υπαιτίου “τεθούν σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του Πολιτεύματος, όπως μνημονεύονται στο άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα ή απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή στην ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, επιβάλλεται κάθειρξη”, δηλαδή η πράξη είναι κακούργημα.
Με ποινή δε έως 10 χρόνια τιμωρείται η πράξη εφόσον ο υπαίτιος προσπορίζει στον εαυτό του περιουσιακό όφελος άνω των 120.000 ευρώ.
Τι λέει η ισχύουσα διάταξη για τις παρακολουθήσεις
Η διάταξη αυτή συναντάται στο άρθρο 292Α του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) για “Εγκλήματα κατά της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών” και αναφέρει:
1.Όποιος χωρίς δικαίωμα αποκτά πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, και με τον τρόπο αυτόν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή. Αν ο υπαίτιος της πράξης του προηγούμενου εδαφίου είναι ο εργαζόμενος ή συνεργάτης του παρόχου υπηρεσιών τηλεφωνίας, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή. Με την ποινή του προηγουμένου εδαφίου τιμωρείται και ο πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του ο οποίος αθέμιτα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών.
2.Ο πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού, ο οποίος παραβιάζει διάταξη κανονισμού της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ή όρο της Γενικής Άδειας ή του δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνότητας ή του δικαιώματος χρήσης αριθμού, που αναφέρονται στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.
3.Ο πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας ή ο νόμιμος εκπρόσωπος αυτού ή ο κατά τον νόμο υπεύθυνος για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, που παραλείπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή πράξης της παρ. 1, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη τελέστηκε ή έγινε απόπειρα τέλεσής της, ανεξάρτητα αν θα τιμωρηθεί ο υπαίτιος.
4.Αν ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημία σε άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή. Εφόσον το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή. Αν από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του Πολιτεύματος, όπως μνημονεύονται στο άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα ή απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή στην ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, επιβάλλεται κάθειρξη.
5.Όποιος αθέμιτα διαθέτει στο εμπόριο ή με άλλον τρόπο προσφέρει προς εγκατάσταση ειδικά τεχνικά μέσα για την τέλεση των πράξεων της παρ. 1 ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεσή τους τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.
Νομοσχέδιο
Πάντως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στον Skai 100.3 , ανέφερε πως σύντομα η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα θωρακίσει την πολιτεία και θα απαγορεύει αυστηρά τη χρήση οποιουδήποτε παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα. Όπως είπε θα υπάρξουν «σαφή επίπεδα ελέγχου και προστασίας, ειδικά των πολιτικών προσώπων» και αυτό το σχέδιο νόμου θα αποτελέσει κατά πάσα πιθανότητα «τον οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα των κακόβουλων λογισμικών.
Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» περί παρακολουθήσεων 33 πολιτικών και άλλων προσώπων, ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, η λογική λέει ότι πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα στοιχεία, «δεν μπορεί κάποιος να καταγγέλλει ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα», προσέθεσε .
Ο κ. Τσιάρας τόνισε επίσης ότι η Δικαιοσύνη διερευνά το θέμα και το διερευνά από την πρώτη στιγμή που ετέθη. Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν λειτουργεί υπό την εποπτεία της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγόρησε ότι –με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων– το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί συνθήκες τοξικότητας προσδοκώντας να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη. Οπως όμως σημείωσε, η πρακτική αυτή έχει ήδη καταδικαστεί από τους πολίτες και θα ξανακαταδικαστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άδωνις Γεωργιάδης: Κατέθεσε μήνυση κατά του δημοσιογράφου Πάρη Κουρτζίδη για συκοφαντική δυσφήμηση Στάθης Παναγιωτόπουλος: Στην ανακρίτρια για συμπληρωματική κατάθεση για το revenge porn Πυρά συνταξιούχων κατά e-ΕΦΚΑ: Αρνείται να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά – Έστειλαν εξώδικο Πύργος: 28χρονη ΑμεΑ έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από 12 άνδρες και έμεινε έγκυος – Συγκλονίζει η ιστορία τηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr