Ποιοι δικαιούνται δωρεάν δικηγόρο: Νέα εισοδηματικά κριτήρια- Εισάγεται και ο θεσμός της υποστήριξης μηνυτή- Έως 20.000 ευρώ το χρόνο η αμοιβή δικηγόρου

Όλες οι αλλαγές για τα ποινικά δικαστήρια, του θεσμού της νομικής βοήθειας, για ανέργους ή πρόσωπα με εισοδηματικά κριτήρια που κυμαίνονται περί τις 10.000 ευρώ εισόδημα (λίγο πάνω – λίγο κάτω) αλλά και τις νέες αμοιβές των δικηγόρων που συμμετέχουν σε αυτό παρουσιάζει το dikastiko.gr. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην […]

NEWSROOM

Όλες οι αλλαγές για τα ποινικά δικαστήρια, του θεσμού της νομικής βοήθειας, για ανέργους ή πρόσωπα με εισοδηματικά κριτήρια που κυμαίνονται περί τις 10.000 ευρώ εισόδημα (λίγο πάνω – λίγο κάτω) αλλά και τις νέες αμοιβές των δικηγόρων που συμμετέχουν σε αυτό παρουσιάζει το dikastiko.gr.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή για την  ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Ο θεσμός της νομικής βοήθειας 

Συγκεκριμένα, ο νόμος νέος έρχεται να τροποποιήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα παρέχεται η νομική βοήθεια τόσο για τους κατηγορουμένους όσο κυρίως για τους Δικηγόρους.

Σύμφωνα με αυτές:

-Για να συμμετάσχει ο δικηγόρος θα πρέπει να έχει δικάσει προηγουμένως 10 ποινικές υποθέσεις

-Η συνολική (ετήσια) αμοιβή του δικηγόρου αυξάνεται από τις 15 στις 20.000 ευρώ

-Αυξάνεται το εισοδηματικό όριο όσων δικαιούνται νομικό βοήθεια: Για άγαμο 6.000 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ για κάθε παιδί, για έγγαμο 10.000 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ για κάθε παιδί και βέβαια για του ανέργους ανεξαρτήτως εισοδήματος.

-Εισάγεται το δικάιωμα νομικής βοήθεια και για το μηνυτή (υποστήριξη κατηγορίας)

-Αρνηση εκπροσώπησης οδηγεί σε 2ετή διαγραφή τους καταλόγους νομικής βοήθειας για τον δικηγόρο.  

Τα βασικά σημεία της διάταξης περιγράφει ο ποινικολόγος Κων/νος Γωγος:

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος

Α. Υποχρεωτική προηγούμενη εκδίκαση τουλάχιστον 10 ποινικών υποθέσεων.

Με το σημερινό καθεστώς οποιοσδήποτε Δικηγόρος μπορούσε να εγγραφεί στον κατάλογο της νομικής βοήθειας αναλαμβάνοντας υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος ανεξάρτητα αν έχει εμπειρία για την εκδίκαση τέτοιων.

Ο νέος νόμος έρχεται να βάλει ένα τέλος στη συγκεκριμένη κατάσταση επιτρέποντας την ανάθεση υπόθεσης νομικής βοήθειας ποινικού ενδιαφέροντος μόνο σε Δικηγόρους που έχουν σχετική εμπειρία και έχουν δικάσει τουλάχιστον 10 ποινικές υποθέσεις.

Β. Αυξάνεται το ποσό της ετήσιας αμοιβής για παροχή νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις.

Σε αντίθεση με τις αστικές υποθέσεις ο νέος νόμος έρχεται να αυξήσει το ποσό που μπορεί να λάβει ένας Δικηγόρος αναλαμβάνοντας ετησίως ποινικές υποθέσεις από 15.000 ευρώ το χρόνο σε 20.000 ευρώ.

Οι τροποποιήσεις του ποινικού Κώδικα αύξησαν τις υποθέσεις που επιτρέπεται η παροχή νομικής βοήθειας. Η αύξηση του ποσού επομένως δίνει μία λύση σε πιθανά προβλήματα που θα υπήρχαν σε μεγάλα Εφετεία της χώρας.

Γ. Αλλαγές στο ύψος των εισοδημάτων για όσους δικαιούνται εκπροσώπηση μέσω νομικής βοήθειας για ποινικές υποθέσεις.

Σε γενικές γραμμές το ύψος του ποσού των εισοδημάτων των δικαιούχων νομική βοήθεια μέχρι σήμερα ανερχόταν με κάποιες παραμέτρους περίπου στα 10.00 ευρώ.

Σήμερα ο νέος νόμος θέτει καινούρια όρια. Για να μπορεί κάποιος να υπαχθεί στην εκπροσώπηση μέσω νομικής βοήθειας θα πρέπει το φορολογητέο του εισόδημα των τριών τελευταίων ετών από κάθε πηγή να μην υπερβαίνει:

Για άγαμο το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο μέχρι τα τέσσερα τέκνα.

Για έγγαμο το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο μέχρι τα τέσσερα τέκνα.

Παράλληλα, ισχύει ειδικό καθεστώς για όσους είναι άνεργοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, οι οποίο δικαιούνται νομική βοήθεια ακόμα και αν το μέσο ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα ανωτέρω όρια υπό προϋποθέσεις.

Δ. Εκπροσώπηση κατά την προδικασία.

Ο νέος νόμος έρχεται να επιτρέψει σύμφωνα και με τις αλλαγές του νέου ποινικού κώδικα την εκπροσώπηση κατηγορουμένων και υπόπτων και στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και της προανάκρισης.

Όριο για την παροχή νομικής βοήθειας αποτελεί η επαπειλούμενη ποινή των αδικημάτων καθώς το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο έτη.

Ε. Παροχή νομική βοήθειας και για την υποστήριξη της κατηγορίας.

Οι νέα διατάξεις ισχύουν και για τους εγκαλούντες – μηνυτές οι οποίοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης της κατηγορίας δια του θεσμού της νομικής βοήθειας εφόσον πληρούνται τα οικονομικά κριτήρια και τα όρια των προβλεπόμενων ποινών, όπως αναφέρθηκαν ανωτέρω.

ΣΤ. Υποχρέωση των Δικηγορικών Συλλόγων για σεμινάρια για τους συνηγόρους της νομικής βοήθειας ποινικών υποθέσεων.

Με το νέο νόμο προβλέπεται υποχρέωση των Δικηγορικών Συλλόγων να διενεργούν σεμινάρια για τους συνηγόρους που συμμετέχουν στο θεσμό της νομικής βοήθειας. Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να έρθει ως λύση ετών για την περαιτέρω εκπαίδευση στο εξειδικευμένο αντικείμενο του ποινικού δικαίου.

Ζ. Η άρνηση ή παραίτηση από το διορισμό οδηγεί σε διαγραφεί οριστικά ή προσωρινά από τον κατάλογο νομικής βοήθειας.

Ίσως ένα από τα μελανά σημεία του νέου νόμου αποτελεί η υποχρέωση του δικηγόρου που διορίζεται να υπερασπισθεί τον εντολέα του χωρίς δικαίωμα άρνησης ή παραίτησης. Άλλως ο Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να διαγράψει το δικηγόρο από τον κατάλογο νομικής βοήθειας οριστικά ή για διάστημα δύο ετών.

Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις ελευθερίες που επιτάσσει το Σύνταγμα αλλά και ο Κώδικας Δικηγόρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr