Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Politico: Ελλάδα, η χώρα που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη – Τι απαντάει η κυβέρνηση

Συγκαλύψεις, αποτυχημένες έρευνες και ατιμωρησία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, σημειώνει η ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα και υπογραμμίζει ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι η δημοκρατία φθείρεται στη χώρα που τη γέννησε. Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Politico: Ελλάδα, η χώρα που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη – Τι απαντάει η κυβέρνηση EUROKINISSI

Απαριθμώντας μια σειρά σκανδάλων που «αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά, δημιουργούν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει», η ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico σημειώνει ότι «αυτοί που είναι στην εξουσία δεν θέλουν να το διορθώσουν. Ή, ακόμα χειρότερα, είναι ένοχοι». Το εκτενές άρθρο, με τίτλο «Ελλάδα, η χώρα που επιτρέπει στους ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη», εστιάζει την κριτική του σε τρεις υποθέσεις.

Οι δύο από τις υποθέσεις που παρουσιάζει το Politico «σχετίζονται με καταστροφές: το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη τον Φεβρουάριο του 2023 και στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι (οι περισσότεροι φοιτητές) και το ναυάγιο στα ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες θεωρείται ότι πνίγηκαν». Η τρίτη υπόθεση χαρακτηρίζεται «ένα εκτεταμένο σκάνδαλο κατασκοπίας στο οποίο έχει εμπλακεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» και «εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από ενδεχόμενα αδικήματα».

«Αυτές οι τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στις δικαστικές αρχές τα τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει το δημοσίευμα και εξηγεί ότι μπορεί να μοιάζουν σαν ατυχή περιστατικά που ενδέχεται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά ο χειρισμός τους εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα. «Κόμματα της αντιπολίτευσης, ομάδες θυμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκάλυψη και ισχυρίζονται ότι κρίσιμοι μάρτυρες αποκλείστηκαν, νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα εκτός από το να θολώνουν τα νερά», εξηγεί το άρθρο.

Το Politico φιλοξενεί δηλώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, και του δημοσιογράφου Βασίλη Παναγιωτόπουλου (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα). «Υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών», λέει ο κ. Ποττάκης και υπογραμμίζει ότι αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την πολιτική ηγεσία». Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «με το να δίνεται η παραπλανητική εντύπωση μιας δημοκρατίας που λειτουργεί καλά, με τις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά το έργο τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές ισοδυναμεί με άμεση πολιτική ανάμειξη και εξουδετέρωση μελών ανεξάρτητων φορέων».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ελληνικό λαό: «Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί καθώς έχουν γίνει κάτι το συνηθισμένο οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς, υπονομεύονται οι ανεξάρτητες αρχές, καταγγέλλονται πολλές απωθήσεις (pushbacks) μεταναστών, αυξάνεται η αστυνομική βία και βρίσκονται υπό απειλή η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα φέρνει σε αντιδιαστολή έρευνα του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή «Eteron» και δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας για τα «50 χρόνια Δημοκρατία» στην Ελλάδα, μόνο το 29% των πολιτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη στη χώρα, ενώ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Politico υπεραμύνθηκε λέγοντας: «Πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε πίστη στο ελληνικό δικαιικό σύστημα».

Politico για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: H απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Για το δημοσίευμα του Politico ρωτήθηκε, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απάντησε ως εξής:

«Δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να κάνει τη δική του έρευνα, είτε είναι Έλληνας σε ελληνικό Μέσο είτε είναι Έλληνας σε ξένο Μέσο και να παρουσιάζει τη χώρα του όπως πιστεύει. Δεν πρόκειται ποτέ να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κάποιον δημοσιογράφο. Λόγω και της συγκεκριμένης ιδιότητας μου, έχω μάθει να ακούω όλα όσα γράφονται. Αλλά όταν αυτά που γράφονται είναι 180 μοίρες αντίθετα με την πραγματικότητα, πρέπει να το λέμε αυτό. Αυτός ο τίτλος, αυτό το ρεπορτάζ έχει ως σκοπό να δυσφημήσει τη χώρα στο εξωτερικό και αυτό προκύπτει από την επίσημη έκθεση για το Κράτος Δικαίου, αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Και, βέβαια, πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι σε αυτή τη χώρα, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε – νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε να υπερασπιζόμαστε – τη μακροβιότερη Δημοκρατία που έχουμε, που γιορτάζει φέτος και 50 χρόνια ζωής.

»Η διάκριση των εξουσιών είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να έχουμε μία στέρεη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό έχουμε μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί, λοιπόν, να λέμε ότι υπηρετούμε τη Δημοκρατία μας, ότι πιστεύουμε στους θεσμούς, ότι θέλουμε να θωρακίσουμε τους θεσμούς, αλλά όταν δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης a la carte να επιτιθέμεθα στη Δικαιοσύνη, τότε να βγαίνουμε λίγο από τον ρόλο του προστάτη των θεσμών, να ζητάμε τα «ρέστα» από τη Δικαιοσύνη, να θέλουμε να της «τραβήξουμε το αυτί» της Δικαιοσύνης και όταν τελειώνει αυτή η συζήτηση να ξαναείμαστε δήθεν θεσμικοί.

»Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που λειτουργεί, παίρνει τις αποφάσεις της σε όλες τις υποθέσεις. Είχαμε μία απόφαση για μία από τις υποθέσεις που με ρωτήσατε, η οποία, όμως, έχει και μέλλον, προχωράει στη Δικαιοσύνη ως προς ένα άλλο σημαντικό σκέλος. Άρα, είναι εν εξελίξει. Στο δυστύχημα των Τεμπών η Δικαιοσύνη διεξάγει μία από τις πιο κρίσιμες έρευνες, με πολύ μεγάλες ταχύτητες, με πολλές πραγματογνωμοσύνες, με δεύτερη πραγματογνωμοσύνη η οποία διατάχθηκε, με πάρα πολλές μαρτυρικές καταθέσεις. Είναι μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις της χώρας, όταν χάθηκαν τόσο άδικα σε ένα τραγικό δυστύχημα τόσοι συμπολίτες μας. Ερευνώνται τα πάντα από τη Δικαιοσύνη, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Ας περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να δούμε τι θα αποφανθεί και σε προδικαστικό επίπεδο και στη συνέχεια σε επίπεδο κύριας διαδικασίας. Και, βέβαια, το να στοχοποιούμε τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, μόνο και μόνο για να δυσφημίσουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό, είναι ευθέως προσβλητικό για τη δουλειά που κάνουν. Κάθε μέρα σώζονται ζωές στο Αιγαίο, σώζονται ζωές από τους λιμενικούς, γιατί έτσι πρέπει να κάνουν, γιατί έτσι αντιμετωπίζει η χώρα αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα, μεταναστευτικό και προσφυγικό. Ταυτόχρονα, όμως, οι άνθρωποι αυτοί προστατεύουν, ρισκάροντας πολλές φορές τη ζωή τους, τα σύνορά μας.

»Το τι συμβαίνει σε κάθε επιμέρους υπόθεση κι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ερευνηθεί, είναι δεδομένο ότι ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αλλά το να είμαστε από πριν με την πλευρά της ενοχοποίησης ανθρώπων, όπως εν προκειμένω λιμενικών, είτε αφορά αυτό την Πύλο είτε κάποιο άλλο περιστατικό που ερευνά η Δικαιοσύνη, δείχνει και τις διαθέσεις μας. Το να πεις ότι ερευνάται μία σοβαρή υπόθεση, με λίγα λόγια και να περιμένουμε να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη, είναι μία ψύχραιμη αντιμετώπιση μιας σοβαρής υπόθεσης. Το να έρχεσαι και να λες ότι οι λιμενικοί σκοτώνουν πριν καλά-καλά πει το οτιδήποτε η Δικαιοσύνη, δείχνει τις διαθέσεις σου. Και οι διαθέσεις κάποιων – και δεν αναφέρομαι στο Μέσο, για όνομα του Θεού – είναι να δυσφημούν συνειδητά την Ελλάδα. Δική μας δουλειά είναι να απαντάμε σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ