Πολιτική μάχη για τον Ποινικό Κώδικα – Οι καταγγελίες Κοντονή και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Νέα πολιτική μάχη με φόντο τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δίνεται μεταξύ των κομμάτων αυτές τις ημέρες, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

NEWSROOM
Πολιτική μάχη για τον Ποινικό Κώδικα – Οι καταγγελίες Κοντονή και οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η δικαστική έρευνα που άνοιξαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή περί «δόλιας επίσπευσης» της επικύρωσης του κώδικα, αλλά και περί ύπαρξης συγκεκριμένης υπόθεσης που ευνοήθηκε από την αλλαγή, έχουν οδηγήσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε «πόλεμο» δηλώσεων.

Για «μείζον πολιτικό ζήτημα» που χρήζει διερεύνησης έκανε λόγο σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, εξηγώντας ότι «ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επισήμως δόλια επίσπευση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα το 2019 προκειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Μάλιστα, ο κ. Κοντονής προχώρησε ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας ότι η τότε κυβέρνηση μετέφερε τη διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα «δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά», ενώ κλείνοντας ζήτησε απαντήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, η σχέση του άλλοτε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγείται στα άκρα, με το κόμμα να τον χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του «αχθοφόρο συμφερόντων». Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «ανοησίες» τα λεγόμενα Κοντονή και παρέθεσε την ομιλία του στη Βουλή κατά τη διαδικασία ψήφισης του νέου κώδικα το 2019, στην οποία δήλωνε «υπερήφανος» για το σχέδιο νόμου, καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν. «Του ευχόμαστε καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων» αναφέρει κλείνοντας την ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «κοπτοραπτική» των δηλώσεών του, εξηγώντας ότι αποσιωπήθηκε η πρότασή του «να μην ισχύσουν οι ψηφισθέντες κώδικες την 1.7.2019 αλλά τουλάχιστον η έναρξη να μετατεθεί την 1.9.2019 με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους,  ώστε να γίνουν οι αναγκαίες  διορθώσεις». Ο κ. Κοντονής καταλήγει στην ανακοίνωσή του προτείνοντας στο ΣΥΖΡΙΖΑ να μελετήσει την ανακοίνωση της GRECO για το θέμα, καθώς «η κοπτοραπτική στην οποία επιδίδονται και οι συκοφαντίες που μεταχειρίζονται δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια».

Η κατάθεση Κοντονή

Στο μεταξύ, χθες το πρωί ο κ. Κοντονής κατέθεσε περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψη του κατά τη διάρκεια της υπουργίας του στις δικαστικές αρχές, όπου κλήθηκε να εξετασθεί  σχετικά με τις δηλώσεις του περί ψήφισης του Ποινικού Κώδικα τις παραμονές των εκλογών του 2019.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη υπόθεση, επικαλούμενος γεγονότα που υπέπεσαν στην αντίληψη του επί υπουργίας του τα οποία κατά τον ίδιο συνδέονται με την πορεία της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόλις ερωτήθηκε για το  εάν βλέπει ποινικές ευθύνες, φέρεται να απάντησε πως ευχή του είναι η εισαγγελική έρευνα να μην ανοίξει πέρα από τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται, ότι για την υπόθεση είχε σχηματισθεί δικογραφία έπειτα από δηλώσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε οδηγηθεί στο αρχείο, χωρίς να κληθεί για να καταθέσει ο ίδιος. Ωστόσο, έπειτα από νέες δηλώσεις του τον περασμένο μήνα η Εισαγγελία Εφετών έκρινε απαραίτητη την ανάσυρσή της. Ειδικότερα, ο κ. Κοντονής μιλώντας στο Action 24 είχε δηλώσει: «Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω».

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κατά την είσοδο του αναφέρθηκε σε τρεις λόγους με τους οποίους διαφωνούσε με την μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, χαρακτηρίζοντας «όνειδος» για τον ΣΥΡΙΖΑ την υλοποίηση αυτή.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση. Αναφέρομαι στο Σεπτέμβριο του 2019 γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά. Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά ούτε σήμερα. Μίλησα από την πρώτη στιγμή, και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα πρώτον ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ έγω πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα» είπε ο κ. Κοντονής.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι «εκείνοι που σχεδίασαν το πολιτικό αυτό ολίσθημα κρύβονται πόση από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή», ενώ έκανε λόγο για σειρά άλλων προβληματικών διατάξεων.

«Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα. Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμίας νομοπαρασκευαστικής ή επιστημονικής επιτροπής. Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων. Δεύτερον διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτός της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνεις, που είναι απολύτως προβληματικές. Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση.

Τρίτον εκτός από εμένα διαπρεπείς ποινικολόγους και καθηγητές των νομικών σχολών έχει μιλήσει και η Γκρεκό δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επισήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία. Και τελευταίο και σπουδαιότερο η διάταξη αυτή (για τη δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο. Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία. Και αν την περίοδο των μνημονίων σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ήταν λυτά τί κάναμε; Αυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ