Πολλαπλές μηνύσεις συζύγου για ενδοοικογενειακή βία – Το ΕΔΔΑ καταδίκασε χώρα για εξευτελιστική μεταχείριση
Ασκήθηκαν διώξεις ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις ο πρώην σύζυγος απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής των αδικημάτων.
Σε μπαράζ μηνύσεων κατά του συζύγου της για ενδοοικογενειακή βία και απειλή είχε προχωρήσει μία γυναίκα η οποία ωστόσο δεν είδε τις αρχές να ανταποκρίνονται. Η διεξαγωγή της δίκης έγινε 10 χρόνια μετά την τέλεση της πράξης, με αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων στα οποία προχώρησε ο σύζυγός της, ενώ η υπόθεση έφτασε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο καταδίκασε χώρα για εξευτελιστική μεταχείριση.
Η προσφεύγουσα άσκησε πολλές μηνύσεις για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας και απειλής κατ’ εξακολούθηση από τον σύζυγο της για μεγάλο χρονικό διάστημα από το έτος 2004 έως το 2012. Ασκήθηκαν διώξεις ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις ο πρώην σύζυγος απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής των αδικημάτων γιατί η εκδίκαση τους ολοκληρώθηκε και στους 2 βαθμούς δικαιοδοσίας ακόμα και 10 χρόνια μετά την τέλεση της πράξης Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα υπέρ της προσφεύγουσας, η οποία ένοιωθε μία διαρκή απειλή και παρακολουθούνταν συνεχώς από τον πρώην σύζυγο της. Παραπονέθηκε για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και διακριτική μεταχείριση.
Κατά το Στρασβούργο τα αδικήματα που συνδέονται με την ενδοοικογενειακή βία, παρόλο που διαπράττονται από ιδιώτες θα πρέπει να κατατάσσονται στα σοβαρότερα αδικήματα. Είναι ασυμβίβαστο με τις διαδικαστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 3 για έρευνες σε τέτοια αδικήματα, να παραγράφονται από την αδράνεια των αρχών.
Εν προκειμένω διαπίστωσε ότι κατά την πρώτη περίοδο, από τις 19 Ιανουαρίου 2007 έως τις 21 Οκτωβρίου 2008, οι αρχές δεν είχαν εκπληρώσει το καθήκον τους να προβούν σε άμεση και προληπτική αξιολόγηση του κινδύνου κατ’ εξακολούθηση ενδοοικογενειακής βίας κατά της προσφεύγουσας και να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μετριάσουν αυτόν τον κίνδυνο. Κατά συνέπεια διαπίστωσε παραβίαση της ουσιαστικής πτυχής του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. Αντιθέτως στην δεύτερη περίοδο από 21 Οκτωβρίου έως 5 Ιανουαρίου 2018, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι αρχές είχαν συμμορφωθεί με τους όρους και την θετική υποχρέωση βάσει του άρθρου 3 για την προστασία της προσφεύγουσας από την ενδοοικογενειακή βία και δεν υπήρξε παραβίαση της ουσιαστικής πτυχής του άρθρου 3. Ωστόσο διαπίστωσε ότι οι αρχές δεν επέδειξαν την απαιτούμενη επιμέλεια και οι υποθέσεις εκδικάστηκαν αφού είχαν υποπέσει σε παραγραφή. Έτσι έκρινε ότι παραβιάστηκε η διαδικαστική πλευρά του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.
Τέλος το ΕΔΔΑ δεν διαπίστωσε κάποια διακριτική μεταχείριση εναντίον της προσφεύγουσας γιατί οι αρχές δεν απέτρεψαν την προσφεύγουσα από την υποβολή των μηνύσεων. Απέρριψε την καταγγελία αυτή ως απαράδεκτη.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ιταλία έπρεπε να καταβάλει 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη
Πηγή: echrcaselaw.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έμφυλη βία – Τρομάζουν οι αριθμοί: 1.661 γυναίκες κατήγγειλαν σύζυγο ή σύντροφο – 15 θύματα την ημέρα στο Δίκτυο Δομών το 2022 Ανατριχιαστική καταγγελία 30χρονης: “Θα ήμουν το επόμενο θύμα γυναικοκτονίας από τον ίδιο μου τον αδελφό” Πήλιο: Της πέταξε το πιάτο στο πρόσωπο γιατί άλλαξε το ραντεβού στον γιατρό Βόλος: Πατέρας εισέβαλε σε πάρτυ και χτύπησε την ανήλικη κόρη του – Διενέργεια κοινωνικής έρευνας στο πλαίσιο προκαταρκτικής, παρήγγειλε η ΕισαγγελίαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr