Πώς θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απόφαση- σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια

Τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να εκδίδουν τα απαιτούμενα έγγραφα και να επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση των μελών της οικογένειας.

NEWSROOM
Πώς θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απόφαση- σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους πρέπει να αναγνωρίζονται ως οικογένεια

Σημαντικό δικαστικό προηγούμενο δημιουργεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), με την οποία κρίνει πως όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένα να δέχονται ως οικογένεια τα ομόφυλα ζευγάρια και τα παιδιά τους, εφόσον η σχέση έχει αναγνωριστεί σε κάποιο άλλο κράτος. Απόφαση, η οποία δεσμεύει πλέον τα κράτη- μέλη και τυγχάνει ως εκ τούτου εφαρμογής και στην Ελλάδα.

Η υπόθεση έφτασε στο ΔΕΕ με αφορμή την περίπτωση της V.M.A., η οποία είναι Βουλγάρα πολίτης, και της K.D.K., οι οποίες διαμένουν από το 2015 στην Ισπανία και σύναψαν γάμο το 2018.

Το 2019 γεννήθηκε στην Ισπανία η κόρη τους S.D.K.A. και στο πιστοποιητικό γέννησης του εν λόγω τέκνου, το οποίο εκδόθηκε από τις ισπανικές αρχές, αναγράφονται ως γονείς δύο μητέρες.

Τα προβλήματα όμως άρχισαν όταν η V.M.A. επιχείρησε να εκδώσει βουλγαρική ταυτότητα για την κόρη της. Δεδομένου ότι για την έκδοση της απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης, η V.M.A. ζήτησε από τον δήμο Σόφιας να της χορηγήσει το εν λόγω έγγραφο για την S.D.K.A..

Προς στήριξη του αιτήματός της, η V.M.A. υπέβαλε νομίμως επικυρωμένη και πιστοποιημένη μετάφραση στη βουλγαρική γλώσσα αποσπάσματος από τα βιβλία του ληξιαρχείου της Βαρκελώνης σχετικά με το πιστοποιητικό γέννησης της S.D.K.A.

Τα… τετραγωνίδια «μητέρα»- «πατέρας»

Ωστόσο, ο δήμος Σόφιας ζήτησε από την V.M.A. να προσκομίσει στοιχεία που να πιστοποιούν ποια είναι η βιολογική μητέρα της S.D.K.A. Ειδικότερα, το προβλεπόμενο από το ισχύον εθνικό δίκαιο υπόδειγμα πιστοποιητικού γέννησης έχει μόνον ένα τετραγωνίδιο για τη «μητέρα» και ένα άλλο τετραγωνίδιο για τον «πατέρα», σε καθένα δε από αυτά τα τετραγωνίδια επιτρέπεται να αναγραφεί μόνον ένα όνομα.

Όταν η V.M.A. αρνήθηκε να δώσει τέτοιες πληροφορίες, ο δήμος Σόφιας απέρριψε την αίτηση πιστοποιητικού γέννησης λόγω ελλείψεως πληροφοριών σχετικά με τη βιολογική μητέρα του τέκνου και λόγω του ότι η αναγραφή δύο γυναικών ως γονέων σε πιστοποιητικό γέννησης ήταν αντίθετη στη βουλγαρική δημόσια τάξη, στην οποία δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Η V.M.A. άσκησε προσφυγή κατά της ως άνω απόφασης ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σόφιας, το οποίο με τη σειρά του έθεσε προδικαστικό ερώτημα προς το ΔΕΕ.

Ομόφυλα ζευγάρια: Η απόφαση- ορόσημο

Και το ΔΕΕ υπήρξε κατηγορηματικό για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ανήλικο τέκνο το οποίο είναι πολίτης της Ένωσης και στου οποίου το πιστοποιητικό γέννησης που έχει εκδοθεί από το κράτος μέλος υποδοχής (εν προκειμένω την Ισπανία) αναγράφονται ως γονείς δύο πρόσωπα του ιδίου φύλου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση: «Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι, στην περίπτωση ανήλικου τέκνου το οποίο είναι πολίτης της Ένωσης και στου οποίου το πιστοποιητικό γέννησης που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής αναγράφονται ως γονείς δύο πρόσωπα του ίδιου φύλου, το κράτος μέλος του οποίου το εν λόγω τέκνο είναι πολίτης υποχρεούται, αφενός, να του χορηγήσει ταυτότητα ή διαβατήριο, χωρίς να απαιτεί πιστοποιητικό γέννησης εκδοθέν από τις δικές του αρμόδιες αρχές, και, αφετέρου, να αναγνωρίσει, όπως και κάθε άλλο κράτος μέλος, το έγγραφο που έχει εκδοθεί από το κράτος μέλος υποδοχής και παρέχει στο εν λόγω τέκνο τη δυνατότητα να ασκήσει με καθένα εκ προαναφερθέντων προσώπων το δικαίωμά του ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής στο έδαφος των κρατών μελών».

Κατά συνέπεια, προστίθεται, «καθόσον η S.D.K.A. είναι Βουλγάρα πολίτης, οι βουλγαρικές αρχές υποχρεούνται να της χορηγήσουν ταυτότητα ή διαβατήριο στο οποίο να αναγράφεται το επώνυμό της όπως προκύπτει από το πιστοποιητικό γέννησης που έχει εκδοθεί από τις ισπανικές αρχές, ανεξαρτήτως της εκδόσεως νέου πιστοποιητικού γέννησης».

Και καταλήγει: «Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να αναγνωρίσουν την εν λόγω γονική σχέση ούτως ώστε να μπορεί η S.D.K.A. να ασκεί, με κάθε μία εκ των γονέων της, το δικαίωμά της ελεύθερης κυκλοφορίας. Αφετέρου, αμφότεροι οι γονείς πρέπει να έχουν στην κατοχή τους έγγραφο το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να ταξιδεύουν με το εν λόγω τέκνο».

Υπερτερεί η τήρηση του δικαίου της Ένωσης

Ξεκάθαρη είναι η απόφαση του ΔΕΕ και ως προς τις υποχρεώσεις ενός κράτους- μέλους, που απορρέουν από το δίκαιο της Ένωσης, και τις εθνικές επιλογές για ζητήματα, όπως αυτά των ομόφυλων ζευγαριών.

«Η υποχρέωση ενός κράτους μέλους, αφενός, να χορηγήσει έγγραφο ταυτότητας σε τέκνο το οποίο είναι πολίτης του, πλην όμως γεννήθηκε σε άλλο κράτος μέλος, και του οποίου το πιστοποιητικό γεννήσεως που εκδόθηκε από τις αρχές αυτού του άλλου κράτους μέλους αναγράφει ως γονείς πρόσωπα του ίδιου φύλου, και αφετέρου, να αναγνωρίσει τη γονική σχέση μεταξύ του εν λόγω τέκνου και καθενός εκ των δύο αυτών προσώπων στο πλαίσιο της ασκήσεως των δικαιωμάτων του δυνάμει του άρθρου 21 ΣΛΕΕ και των σχετικών με αυτό πράξεων του παραγώγου δικαίου δεν θίγει την εθνική ταυτότητα ούτε απειλεί τη δημόσια τάξη του οικείου κράτους μέλους. Πράγματι, η υποχρέωση αυτή δεν συνεπάγεται ότι το οικείο κράτος μέλος οφείλει να προβλέψει στο εθνικό του δίκαιο τη δυνατότητα προσώπων του ίδιου φύλου να αποκτήσουν την ιδιότητα των γονέων ή να αναγνωρίσει, για σκοπούς άλλους από την άσκηση των δικαιωμάτων που το εν λόγω τέκνο αντλεί από το δίκαιο της Ένωσης, τη γονική σχέση μεταξύ του εν λόγω τέκνου και των προσώπων που αναγράφονται ως γονείς του στο πιστοποιητικό γέννησης που έχει εκδοθεί από τις αρχές του κράτους μέλους υποδοχής» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr