Πώς θα προστατεύσουμε τα ακίνητά μας από τον πλειστηριασμό – Τι λέει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα – ΒΙΝΤΕΟ
Οι πλειστηριασμοί για τον Σεπτέμβριο είναι γύρω στους 3.900 και 1.706 είναι κατοικίες. Το βασικό εργαλείο των οφειλετών είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Σε μέγγενη που “πνίγει” χιλιάδες οφειλέτες εξελίσσονται οι πλειστηριασμοί με την δικηγόρο Αριάδνη Νούκα να δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα ακίνητά μας από τον πλειστηριασμό.
Πλειστηριασμοί: Πώς θα προστατεύσουμε τα ακίνητά μας
Συγκεκριμένα μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ η δικηγόρος, τόνισε “αυτή τη στιγμή οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί κατοικιών για το μήνα Σεπτέμβριο είναι 1.706. Επομένως, είναι πολλοί πλειστηριασμοί κατοικίας για ένα χρονικό διάστημα ενός μήνα. Υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί ήδη με ανακοίνωση προχθεσινή 1 στα 3 δάνεια που ρυθμίστηκαν το τελευταίο 12μηνο ξανακοκκινίζουν. Υπάρχει μέγα ζήτημα πάλι με τα κόκκινα δάνεια. Οι πλειστηριασμοί για τον Σεπτέμβριο είναι γύρω στους 3.900, αλλά για τις κατοικίες είναι αυτό που είπαμε, δηλαδή 1.706 κατοικίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο.
Σαφώς οι οφειλέτες έχουν κάποια μέσα προστασίας, βέβαια δεν αφορούν τους πλειστηριασμούς του Σεπτεμβρίου εκτός αν μπορέσουν να κάνουν τελευταία στιγμή κάποια διαπραγμάτευση με την εταιρεία διαχείρισης για να μπορέσουν να ρυθμίσουν, ή την τράπεζα αν το δάνειο είναι ακόμη στην τράπεζα, αλλά αυτό τελευταία στιγμή είναι όπως καταλαβαίνετε λίγο δύσκολο γιατί ζητάνε πάρα πολύ μεγάλες προκαταβολές.
Τώρα σε κάθε περίπτωση αν κάποιος οφείλει, έχει κάποια άμυνα απέναντι σε οφειλές και το πρώτο, το βασικό εργαλείο είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Εάν έρθει σε κάποιον οφειλέτη διαταγή πληρωμής που είναι η δικαστική απόφαση ας το πούμε, η οποία και θα ενεργοποιήσει την κατάσχεση για τον πλειστηριασμό, ο οφειλέτης πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθεί δικαστικά πια, γιατί πλέον τα περιθώρια στενεύουν πάρα πολύ και επειδή για τις εταιρείες διαχείρισης, να δώσουμε και μια πολύ καλή είδηση για τους δανειολήπτες, ήδη έχει εκδοθεί απόφαση του Εφετείου Αθηνών, και μάλιστα προχθές εκδόθηκε δεύτερη, βάσει της οποίας οι εταιρείες διαχείρισης που πήραν τα δάνεια με τον νόμο 3156 του 2003, δεν μπορούν ούτε διαταγή πληρωμής να εκδώσουν, ούτε να προβούν σε κατάσχεση των πλειστηριασμών.
Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε τον Απρίλιο, η δεύτερη εκδόθηκε προχθές. Όπως καταλαβαίνετε, εδώ πλέον τίθεται ζήτημα με τα δάνεια που πουλήθηκαν και ήδη οι εταιρείες διαχείρισης τα έχουν βγάλει σε κατάσχεση και πλειστηριασμό ή έχουν εδκώσει διαταγές πληρωμής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω γιατί αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί, δεν μπορούν να γίνουν οι πλειστηριασμοί. Από κει και πέρα ο οφειλέτης μπορεί να κάνει πριν φτάσει στο στάδιο όπως είπαμε του να εκδοθεί μια διαταγή πληρωμής ή να γίνει μια κατάσχεση, θα πρέπει να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, βέβαια ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει ακόμη προβλήματα, και τα προβλήματα δημιουργούνται όχι από τον δανειολήπτη εννοείται, τα προβλήματα δημιουργούνται πάλι από τις εταιρείες διαχείρισης και από τις τράπεζες.
Υπενθυμίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σταϊκούρας είχε μια κοινή σύσκεψη με όλους τους παράγοντες τελοσπάντων τους αρμόδιους και οι δηλώσεις που έκανε ήταν ότι ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένος γιατί δεν προχωράει ο εξωδικαστικός μηχανισμός και ο κυριότερος λόγος είναι γιατί οι εταιρείες διαχείρισης και οι τράπεζες δε δέχονται, προσέξτε, την πρόταση τη δίκαιη, που βγάζει το ίδιο το σύστημα, γιατί το σύστημα του εξωδικαστικού, η πλατφόρμα δηλαδή, κάνει, παίρνει τα στοιχεία, τα περιουσιακά και τα οικονομικά, τα πραγματικά και βγάζει μια δίκαιη πρόταση με αλγόριθμο, δηλαδή μια πρόταση στην οποία ο δανειολήπτης μπορεί να ανταποκριθεί.
Αν δείτε τα στοιχεία, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δε δέχονται αυτές τις προτάσεις, προτιμούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό. Κάπου όμως αυτό πρέπει να τελειώνει. Δε γίνεται η πολιτεία να έχει νομοθετήσει την προστασία δανειοληπτών εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και μόνο 400 άνθρωποι, προσέξτε, 400 μόνο δανειολήπτες να μπόρεσαν να ρυθμίσουν. Δεν γίνεται αυτό.
Επειδή ακριβώς ο νομοθέτης δεν έβαλε την υποχρεωτικότητα πιστεύοντας όμως ότι από τη στιγμή που υπάρχει νόμος και βγαίνει μια δίκαιη λύση, η τράπεζα ή η εταιρεία διαχείρισης, και κυρίως μιλάμε για τις εταιρείες διαχείρισης γιατί τα δάνεια είναι πουλημένα, από τα 100 δις τα 70 δις είναι πουλημένα. Πλέον για αυτούς μιλάμε. Δηλαδή για αυτούς που αγόρασαν τα δάνεια το καταλαβαίνετε;
Μπαίνουν στην πλατφόρμα και να σας πω κάτι; Το χειρότερο δεν είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένοι, το χειρότερο είναι ότι ο δανειολήπτης δεν γνωρίζει τη δίκαιη πρόταση που έβγαλε το σύστημα, η πλατφόρμα. Γιατί αν το γνώριζε, εντάξει θα χρειαζόταν να πάει σε ένα δικαστήριο βέβαια, αλλά σε κάθε περίπτωση είχε ένα πολύ σοβαρό μέσο άμυνας να πάρει την πρόταση, να την πάει στο δικαστήριο και να πει «Δεν δέχονται την πρόταση, τη δίκαιη πρόταση που έβγαλε το σύστημα καταχρηστικά και έλα δικαστήριο να το διατάξεις εσύ για να σώσω ό,τι σώζεται και για να πληρώσω», γιατί ο δανειολήπτης που μπαίνει μέσα στο εξωδικαστικό θέλει να πληρώσει, δεν είναι ένας δανειολήπτης που δε θέλει να πληρώσει, όπως επίσης αν μου επιτρέπετε μια μικρή παρένθεση, και οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου για τους οποίους υπάρχει μια τεράστια προπαγάνδα οι οποίοι και καλά λειτουργούν εις βάρος των δανειοληπτών του ευρώ, μεγαλύτερη προπαγάνδα πραγματικά δεν υπάρχει από αυτήν, θέλουν να πληρώσουν οι άνθρωποι, αλλά θέλουν να πληρώσουν το δάνειο που πήρανε, όχι ένα δάνειο πλασματικό, φανταστικό που κάθε μέρα ανεβαίνει. Στην τελευταία άνοδο της ισοτιμίας έχει πάει ακόμη πιο πολύ από ότι ήταν. Θέλουν να πληρώσουν αυτοί οι άνθρωποι.
Σε κάθε περίπτωση ο εξωδικαστικός πρέπει να λειτουργήσει για να γυρίσει στον εξωδικαστικό. Από κει και πέρα, ως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, εδώ έχουμε μια καλή ρύθμιση, υπάρχει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφορά βέβαια την πρώτη κατοικία μόνο, όπου μέσα σε αυτήν την πλατφόρμα εφόσον έχεις τα κριτήρια, που είναι τα κριτήρια του στεγαστικού επιδόματος, μπορείς να πάρεις κρατική επιδότηση δόσης από 70 έως 210 ευρώ για διάρκεια αρχικά 15 μήνες ή μέχρι να συσταθεί ο φορέας που θα πάρει τα σπίτια και θα τα νοικιάσει, να το πω έτσι απλά, στους δανειολήπτες, πάντα μιλάμε για ευάλωτα νοικοκυριά, έτσι λοιπόν μπορούν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία εφόσον μπουν στην ειδική πλατφόρμα.
Από κει και πέρα όπως αναφέρουμε στην καρτούλα μας είναι η διμερής διαπραγμάτευση, δηλαδή διαπραγμάτευση του δανειολήπτη με την εταιρεία διαχείρισης ή την τράπεζα. Οι εταιρείες διαχείρισης να ξέρετε ότι ζητάνε υπερβολικές προκαταβολές, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν τη μη αποτελεσματικότητα ακόμη και της ίδιας της διαπραγμάτευσης.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να ζητηθούν τα επίσημα στοιχεία, πώς οι δανειολήπτες προσπάθησαν να κάνουν διαπραγμάτευση, διμερή, εξωδικαστική, χωρίς πλατφόρμες, χωρίς τίποτα, και πόσες από αυτές τις αιτήσεις, τα αιτήματα που κάνανε οι δανειολήπτες, έχουν ένα αίσιο αποτέλεσμα.
Μιλάμε, τώρα πραγματικά, εγώ από τη δική μου εμπειρία, στο γραφείο ξέρετε ότι ασχολούμαστε πολύ με αυτό το κομμάτι, σας πληροφορώ ότι ζήτημα να είναι ούτε το 5%. Επομένως, για ποια προστασία μιλάμε τελικά;
Πλειστηριασμοί: 1 στα 3 δάνεια που ρυθμίστηκαν το τελευταίο 12μηνο δεν μπορούν να πληρωθούν
Είναι υπερβολικός ο αριθμός. 1 στα 3 δάνεια, τα οποία, προσέξτε, ρυθμίστηκαν το τελευταίο 12μηνο, δεν μπορούν πάλι οι άνθρωποι να πληρώσουν. Είναι 3 οι παράγοντες: α) είναι ο covid που περάσαμε 2 χρόνια και ξέρετε τι έγινε με τα εισοδήματα, β) είναι η ενεργειακή κρίση, η οποία έχει κάνει τεράστια αφαίμαξη εισοδημάτων και γ) είναι η ανατίμηση των προϊόντων που καταλαβαίνετε, τελοσπάντων η ακρίβεια που υπάρχει σήμερα.
Θα είναι δύσκολο να υπάρξουν συμφωνίες γιατί αφενός είπα τα προβλήματα σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έχουμε σε καθημερινή βάση, και αφετέρου έχουμε μείωση εισοδημάτων. Θα δεχτούν αυτή τη στιγμή οι εταιρείες διαχείρισης που η εντολή των funds που αγόρασαν στα δάνεια είναι γρήγορο κέρδος; Για αυτό και βγαίνουν στους πλειστηριασμούς, 1.700 πλειστηριασμοί κατοικιών.
Πάρα πολλά νομοθετήματα, πολλές προτάσεις που έγιναν στο δημόσιο διάλογο έπεσαν στις καλένδες ξέρετε με τι; Με την καραμέλα του στρατηγικού κακοπληρωτή. Πού είναι αυτοί; Που είναι; Πού είναι αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές;
Απλά να υπενθυμίσω αυτό το μπλόκο που έχει βάλει , το μπλόκο ας το πω έτσι των πλειστηριασμών που έχει βάλει η ελληνική δικαιοσύνη με εφετειακές αποφάσεις, είναι πολύ σημαντικό γιατί πραγματικά είναι έστω μια διέξοδος με αυτή τη διαδικασία
BINTEO: ΕΡΤ
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr