Ποτέ πια ασυνόδευτοι ανήλικοι σε αστυνομικά τμήματα – Η διάταξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής
Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται έναν εθνικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Τέλος στην κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων σε κρατητήρια μπαίνει με νομοθετική ρύθμιση που υπερψηφίστηκε χθες από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡα 25, ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση.
Όπως αποφασίστηκε με το νέο νόμο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα στο εξής θα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους. «Σήμερα είναι μια ιστορική συζήτηση, καθώς η χώρα μας καταργεί ένα απαράδεκτο καθεστώς είκοσι ετών. Την προστατευτική φύλαξη των ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα. Το μέτρο αυτό έχει επιφέρει σκληρή διεθνή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη χώρα μας ήδη από το 2001 και δυστυχώς προσφυγές και καταδικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης.
«Καταργείται και αυτό δεν είναι μόνο πολιτική επιλογή. Είναι αποτέλεσμα σκληρής και συστηματικής δουλειάς της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ειρήνης Αγαπηδάκη και του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνου Λογοθέτη» πρόσθεσε.
Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται έναν εθνικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ασυνόδευτους που μπαίνουν από την περιοχή του Έβρου. «Είναι εκείνοι οι οποίοι παραμένουν «αόρατοι», χωρίς έγγραφα, εύκολη λεία σε κάθε είδους εκμετάλλευση και ήταν αυτοί που συνήθως κατέληγαν στα αστυνομικά τμήματα για προστατευτική φύλαξη» σημείωσε.
Κριτική άσκησε ο κ. Μηταράκης και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρά το γεγονός πως ψήφισε τη ρύθμιση, έσπευσε να ασκήσει κριτική. «Θα περίμενα ο ΣΥΡΙΖΑ ‘να μην ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη’ για το θέμα αυτό, όταν επί 4,5 χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση ούτε πρότεινε, ούτε έκανε κάτι για το μείζον αυτό ανθρωπιστικό θέμα» τόνισε.
«Σας ενοχλεί προφανώς γιατί αυτή η ρύθμιση, έρχεται σε συνέχεια της γενικότερης οργάνωσης που έχουμε επιφέρει ως Κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Κενό γράμμα δεν είναι η διάταξη. Κενή, δυστυχώς για εσάς, είναι η κριτική σας» υπογράμμισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού – Διαβούλευση 11 υπουργείων Κουμουτσάκος: Συνολικά 3.141 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε 17 χώρες της Ε.Ε Δικαστική απόφαση δικαιώνει εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου για μη ανανέωση συμβάσεων Νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο: Κοινό υπόμνημα από Μητσοτάκη, Κόντε, Σάντσεθ και ΑμπέλαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr