ΠΟΥ: Οι σωφρονιστικές αρχές στις φυλακές της Ευρώπης δεν παρακολουθούν την υγεία των κρατουμένων

Οι σωφρονιστικές αρχές στις φυλακές της Ευρώπης δεν κάνουν αρκετές ενέργειες για να παρακολουθούν την υγεία των κρατουμένων, γεγονός που σημαίνει ότι οι κρατούμενοι είναι πιθανότερο να υποφέρουν από παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται και να αποφυλακίζονται χωρίς επαρκή υποστήριξη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τέτοιες παραλείψεις έχουν “υψηλό κόστος” […]

NEWSROOM
ΠΟΥ: Οι σωφρονιστικές αρχές στις φυλακές της Ευρώπης δεν παρακολουθούν την υγεία των κρατουμένων

Οι σωφρονιστικές αρχές στις φυλακές της Ευρώπης δεν κάνουν αρκετές ενέργειες για να παρακολουθούν την υγεία των κρατουμένων, γεγονός που σημαίνει ότι οι κρατούμενοι είναι πιθανότερο να υποφέρουν από παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται και να αποφυλακίζονται χωρίς επαρκή υποστήριξη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι τέτοιες παραλείψεις έχουν “υψηλό κόστος” για την ευρύτερη κοινωνία καθώς επιβαρύνουν τις δαπάνες της δημόσιας υγείας.

Ο ΠΟΥ συνέλεξε στοιχεία από 39 ευρωπαϊκές χώρες που αφορούν την περίοδο 2016-2017 και πρότεινε οι κρατούμενοι να υποβάλλονται σε εξετάσεις για φυματίωση, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, προβλήματα ψυχικής υγείας και εθισμούς.

“Μια ποινή φυλάκισης στερεί την ανθρώπινη ελευθερία. Δεν θα πρέπει να στερεί και την υγεία των κρατουμένων και το δικαίωμά τους στην υγεία”, δήλωσε η δρ Μπέντε Μίκελσεν του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

“Για να επιτευχθεί η παγκόσμια υγειονομική κάλυψη και η καλύτερη υγεία για όλους, όπως οραματίζεται ο ΠΟΥ, είναι ζωτικής σημασίας να θεωρούνται οι φυλακές ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αλλαγή τρόπου ζωής και τη διασφάλιση ότι κανένας δεν θα εξαιρείται”, είπε η ίδια.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεσή του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι διαπίστωσε πως “η γενική κατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης για την υγεία των κρατουμένων στις φυλακές είναι κακή”.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ψυχική υγεία των κρατουμένων είναι ένα σημαντικό θέμα, ειδικά μετά την αποφυλάκισή τους, όταν κινδυνεύουν περισσότερο να αυτοκτονήσουν, να αυτοτραυματιστούν ή να πάρουν υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Ο ΠΟΥ είπε ότι αυτό σημαίνει πως η φροντίδα στη μεταβατική περίοδο (από τη φυλακή στην κοινωνία) είναι “ζωτικής σημασίας”.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 13,5% των θανάτων μέσα στη φυλακή οφείλεται σε αυτοκτονία και ότι το 14% των κρατών της ΕΕ δεν πραγματοποιούν εξετάσεις για σοβαρά ψυχικά νοσήματα κατά την άφιξη των κρατουμένων στη φυλακή.

Οι φυλακές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν επίσης ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα υπερπληθυσμού, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των κρατουμένων.

Εκτιμάται ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι φυλακίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οκτώ χώρες, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, αντιμετωπίζουν “σοβαρό πρόβλημα” υπερπληθυσμού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ