“Πράσινο φως” από το ΣτΕ: Αυξάνεται το ανεκτό ύψος των κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης

Το ΣτΕ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ανεκτό ύψος των κτιρίων. Τι αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για το σχέδιο Π.Δ.

NEWSROOM
“Πράσινο φως” από το ΣτΕ: Αυξάνεται το ανεκτό ύψος των κτιρίων στην περιοχή της Ακρόπολης

Ύψος κτιρίων στην Ακρόπολη: Νόμιμο αλλά με ουσιαστικές παρατηρήσεις κρίθηκε αυτή τη φορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα ύψη και τους λοιπούς ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι του Δήμου Αθηναίων.

Το ΣτΕ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ανεκτό ύψος των κτιρίων στην εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, όπως και στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη. Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούλιο του 2021 το ΣτΕ  με την υπ΄ αριθμ. 92/2021 γνωμοδότησή του είχε κρίνει μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση κατά ζώνες του πολεοδομικού πλαισίου στις εν λόγω περιοχές και το επέστρεψε με παρατηρήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 5 Ιανουαρίου 2022 διαβίβασε νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για τους όρους, περιορισμούς δόμησης στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι. Η επίμαχη περιοχή χωρίζεται σε ζώνες, ενώ βασικό σημείο του προβληματισμού ήταν η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά 1 μέτρο πάνω από το ανώτατο ύψος αποκλειστικά για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος.

EUROKINISSI

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν στην τελευταία γνωμοδότησή τους, ότι «κατά την εξέταση της τυχόν επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης που τυχόν επιφέρει η εφαρμογή του κινήτρου που παρέχεται για τη δημιουργία φυτεμένου δώματος (προσαύξηση του ύψους κατά έως 1 μέτρο) θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα περιβαλλοντικά οφέλη, ήτοι η συμβολή στη βελτίωση του μικροκλίματος και στη θερμική άνεση, η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής η οποία γίνεται αντιληπτή από τον Ιερό Βράχο και σήμερα χαρακτηρίζεται από πληθώρα ασύνδετων και χωρίς καλαισθησία κατασκευών και εγκαταστάσεων (κρίνουμε ότι είναι προτιμότερη μια ομοιόμορφη αισθητικά «πράσινη εικόνα» από τον Ιερό Βράχο), καθώς και η συνάφεια ως προς τις προσαυξήσεις ύψους που προβλέπει το Διάταγμα του 1955».

Όπως εξηγούν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, τα φυτεμένα δώματα είναι διαμορφώσεις οι οποίες δεν προσαυξάνουν τη δόμηση και την κάλυψη του κτιρίου. Ωστόσο, «δεν επιτρέπονται οι κατασκευές πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων και μέσα στο ιδιαίτερο στερεό της παραγράφου 2α του άρθρου 19 του νόμου 4067/2012, δηλαδή χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης μεγίστης επιφάνειας 35 τ.μ. με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80% της επιφάνειας του δώματος και με αναλογία 1 τ.μ. δώματος ανά 5 τ.μ. φύτευσης και της παραγράφου 2ε του ίδιου άρθρου, ήτοι ασκεπείς πισίνες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr