Πράσινο φως για περίοδο χάριτος από το ΝΣΚ σε επενδύσεις: Οι αποφάσεις ελέω κορονοϊού αποτελούν λόγο ανωτέρας βίας για μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θεωρούνται πως “ανυπαιτίως” εμπόδισαν τις ανάδοχες εταιρείες στην έγκαιρη εκπλήρωση των όρων των σχετικών επενδυτικών συμβάσεων.

NEWSROOM
Πράσινο φως για περίοδο χάριτος από το ΝΣΚ σε επενδύσεις: Οι αποφάσεις ελέω κορονοϊού αποτελούν λόγο ανωτέρας βίας για μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων

Ανάσα σε επενδυτές, που είχαν συνάψει συμβάσεις με το Δημόσιο, φέρνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), βάσει της οποίας «πρέπει να γίνει δεκτό πως και οι πράξεις της κανονιστικά δρώσας Πολιτείας για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού Covid-19, συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας».

Και επισημαίνει για τη συγκεκριμένη περίπτωση: «Η αποδοχή της ύπαρξης λόγου ανωτέρας βίας συνιστά βάσιμο δικαιολογητικό λόγο για την ισόχρονη παράταση του χρόνου εκπλήρωσης των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεών της και ταυτόχρονα για την απαλλαγή της για το ίδιο διάστημα της υποχρέωσης καταβολής μισθώματος».

Τη γνωμοδότηση προκάλεσε η υπόθεση επενδυτικής εταιρείας η οποία μίσθωσε από τον e-ΕΦΚΑ ένα αυτοτελές εξαώροφο ακίνητο με δυο υπόγεια, συνολικής μεικτής επιφάνειας 1.058,30 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 198 τ.μ. που είχε στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του.

Η αρχική σύμβαση

Το εν λόγω ακίνητο εκμισθώθηκε στην εταιρεία το 2019 με τη λειτουργία του να καθορίζεται ως χρήση κατοικίας, τουριστικό κατάλυμα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχειακή μονάδα. Το ισόγειο κατάστημα με τον ημιώροφο του (πατάρι) και την αποθήκη προβλέφθηκε να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η μισθώτρια εταιρεία ανέλαβε με αποκλειστικά δικά της μέσα και δαπάνες την αλλαγή χρήσης του ακινήτου από κτήριο γραφείων σε κτήριο που θα εξυπηρετεί υπηρεσίες ξενοδοχείων κλπ.

Ορίστηκε, επίσης, στη σύμβαση πως στην εκμισθώτρια θα δινόταν περίοδος χάριτος 12 μηνών για την έναρξη καταβολής του μισθώματος, μέχρις ότου ολοκληρώσει τις διαδικασίες αλλαγής χρήσης του ακινήτου και καταθέτοντας στοιχεία για τις ενδιάμεσες εργασίες του χώρου, δηλαδή μέχρι 20 Δεκεμβρίου του 2020.

Αίτημα παράτασης της περιόδου χάριτος

Στις 7 Ιουλίου 2020, όπως αναφέρεται, «η μισθώτρια απέστειλε στον φορέα το υπ’ αριθμ. 146424/07.07.2020 αίτημα, με το οποίο ζητούσε την παράταση της δωδεκάμηνης περιόδου χάριτος λόγω των εκτάκτων, απρόβλεπτων και αναπότρεπτων συνθηκών καθόλο το προηγούμενο διάστημα και που ακόμη επικρατούν στην χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, το οποίο δεν απαντήθηκε».

Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2020 «η εταιρεία επανήλθε με νέο αίτημα ζητώντας την παράταση της περιόδου χάριτος ως προς την καταβολή των μισθωμάτων για διάστημα 12 μηνών επικαλούμενη ότι οι συνθήκες της πανδημίας όχι μόνο παρέμεναν ίδιες, αλλά έχουν επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με καινούργια περιοριστικά μέτρα από 13.11.2020 τα οποία συνεχίζονταν και όπως φαίνεται θα συνεχίζονται να υφίστανται ίσως και δραστικότερα τους επόμενους μήνες».

Ποια τα όρια της ανωτέρας βίας

Σύμφωνα με την αρχή της υπαιτιότητας η οποία διατυπώνεται στη διάταξη του άρθρου 330 ΑΚ – αναφέρει το ΝΣΚ – «ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από την εκπλήρωση της ενοχής του, εάν η αδυναμία εκπλήρωσης οφείλεται σε υπαιτιότητα του δηλαδή σε δόλο ή αμέλεια του. Δεν ευθύνεται δε εάν η αδυναμία του οφείλεται σε τυχηρό γεγονός. Στην έννοια του τυχηρού περιλαμβάνεται και η ανωτέρα βία. Είναι όμως δυνατόν η ευθύνη του οφειλέτη να επεκταθεί καταλαμβάνοντας όχι μόνο τα (απλά) τυχηρά αλλά και τα γεγονότα ανωτέρας βίας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με νόμο είτε με σύμβαση κατά τη διάταξη του άρθρου 361 ΑΚ. Στη δεύτερη περίπτωση αποτελεί ζήτημα βουλήσεως των μερών αν ο οφειλέτης θα ευθύνεται για όλα ή όχι και για ποια τυχαία περιστατικά. Σε περίπτωση αμφιβολίας είναι εύλογο να γίνει δεκτό ότι τα μέρη δεν έφεραν ευθύνη για τα περιστατικά ανωτέρας βίας, μια και συνετοί συμβαλλόμενοι δεν αναλαμβάνουν συνήθως κινδύνους από απρόβλεπτα και αστάθμητα περιστατικά. Περαιτέρω ζήτημα ερμηνείας της συμβάσεως είναι όχι μόνο να διαπιστωθεί αν τα μέρη είχαν επέκταση της ευθύνης και για περιστατικά ανωτέρας βίας, αλλά σε θετική περίπτωση ποια είναι αυτά».

Η απόφαση του ΝΣΚ

Και όπως καταλήγει το ΝΣΚ: «Συμπερασματικά, στο προκείμενο θα πρέπει, με βάση την αληθή έννοια των συμφωνηθέντων, χωρίς προσκόλληση στην λεκτική διατύπωση, κατ’ εφαρμογή, δε, της αρχής της καλής πίστης, να γίνει δεκτό πως και οι πράξεις της κανονιστικά δρώσας Πολιτείας για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού Covid-19, συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, με την επίκληση του οποίου, υπό την αίρεση της σωρευτικής συνδρομής των αμέσως πιο πάνω αναφερομένων προϋποθέσεων, το αντισυμβαλλόμενο μέρος της αναδόχου εταιρείας δύναται να θεωρηθεί ότι ανυπαιτίως εμποδίστηκε στην ορθή και έγκαιρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων αυτού κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, ιδίως για την εκτέλεση των επενδυτικών έργων και επέκεινα η αποδοχή της ύπαρξης λόγου ανωτέρας βίας συνιστά βάσιμο δικαιολογητικό λόγο για την ισόχρονη παράταση του χρόνου εκπλήρωσης των σχετικών συμβατικών υποχρεώσεών της και ταυτόχρονα για την απαλλαγή της για το ίδιο διάστημα της υποχρέωσης καταβολής μισθώματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ